Polonya ile Almanya arasında Patriot sorunu çözüldü mü?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, Almanya’nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya verilmesinde kararsız kalması Polonya’nın tepkisine neden olmuştu. Tankları Berlin’in izni olmadan Ukrayna’ya verebileceğini açıklayan Polonya, kararsızlığın, insanların ölümüne neden olacağı konusunda uyarmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Polonya’nın Ukrayna’ya Alman menşeli Leopard tankı sevk etmek istemesi halinde buna karşı çıkmayacaklarını açıkladı.

Polonya ve Almanya; Patriot, savaş tazminatı, Leopard 2 tankları gibi birçok konuda anlaşmazlık yaşıyordu.

İki ülke, Ukrayna sınırına yakın Polonya topraklarında Alman Patriot sistemlerini konuşlandırma konusunda son anda anlaşabilmişti.

Polonya’nın Ukrayna sınırına düşen füzenin iki kişinin ölüme neden olmasının ardından Almanya, Varşova'ya hava sahasının güvence altına alınması için Eurofighter savaş uçaklarının yanı sıra Patriot füze savunma sistemiyle destek vermeyi teklif etmişti.

Almanya’nın eski Savunma Bakanı Chrstine Lambrecht, Polonya’nın hava savunması için teklif ettikleri Patriot füze savunma sistemlerinin NATO bölgesinin hava savunmasının bir parçası olduğunu söylemişti.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ise Rusya'nın son yaptığı saldırıların ardından, Almanya'ya teklif ettiği Patriotların Ukrayna’ya nakledilmesini ve batı sınırına konuşlandırılmasını istediğini belirterek, “Bu sayede Ukrayna yeni kayıplardan ve elektrik kesintilerinden korunacak ve ortak sınırın güvenliği güçlendirilecektir” ifadelerini kullanmıştı. 

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Savunma Bakanı Blaszczak’a destek vererek, bunun Ukrayna-Polonya sınırının iki tarafını aynı anda korumak için “iyi bir teklif” olduğunu belirtmişti.

Ancak Almanya, Patriot sisteminin NATO’nun entegre hava savunmasının bir parçası olduğunu ve yalnızca NATO topraklarında konuşlandırılabileceğini savunmuştu.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Genel Başkanı Jaroslav Kaczynski ise tavrından vazgeçmeyen Almanya’yı “daha önce askeri yollarla uygulamayı amaçladığı planlarını günümüzde barışçı şekilde uygulanmasını istemekle” suçlamıştı.

Gerilimin artmasının ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda devreye girmiş ve füzesavar sistemlerinin ülkeye kurulmasına onay vermişti.

POLONYA İLE ALMANYA ARASINDA SAVAŞ TAZMİNATI GERGİNLİĞİ

Polonya ile Almanya arasında yaşanan bir diğer anlaşmazlık ise “savaş tazminatı" meselesi.

Varşova her ne kadar tazminat talep etmeye devam edeceklerini açıklasa da Almanya bu konunun kapandığını belirtiyor.

Polonya 1939 ile 1945 yılları arasında süren Nazi işgali sırasında Adolf Hitler’in birlikleri tarafından işlenen cinayetler ve yıkımlar için Berlin’in 1,3 trilyon dolar tazminat talep ediyor.

Polonya hükümeti, Eylül 2022'de İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya'nın maruz kaldığı maddi kayıpları ayrıntılarıyla anlatan kapsamlı bir raporu yayımlamıştı. Ardından Almanya'dan tazminat olarak 1,3 trilyon dolar talep etmişti.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, 3 Ekim 2022'de ise Almanya'ya tazminat talebini içeren diplomatik nota göndermişti.

Bakanlık, Almanya'dan istenen savaş tazminatına ilişkin 3 Ocak'ta, "konunun kapandığına" dair yanıt aldıklarını bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, savaş zararları konusunun "kapandığını" ve Berlin'in konuyu yeniden müzakere etme niyetinde olmadığını söyledi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Arkadiusz Mularczyk ise Varşova'nın "sürekli ve yoğun bir şekilde" tazminat talep etmeye devam edeceğini açıkladı.

VARŞOVA ve BERLİN ARASINDA LEOPARD 2 TANKLARI GERİLİMİ

Almanya’nın ürettiği Leopard tankları, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi AB ve NATO ülkelerinde bulunuyor.

Leopard tankları Almanya’da üretildiği için Ukrayna gibi başka ülkelerde kullanılması için Almanya’nın onayının alınması gerekiyor.

Polonya ve Finlandiya gibi Avrupalı müttefikler, Ukrayna’ya bu tankları göndermeye hazır olduklarını ve Berlin’in onayını beklediklerini açıklamıştı.

Birçok ülkenin yaptığı açıklamalara rağmen Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius Ukrayna'ya yardım konferansında Ukrayna'ya Leopard 2 tankları gönderilmesi konusunda bir karar alınmadığını söyledi.

Pistorius, "Leopard tankları meselesinde hala kararın ne zaman alınacağını ve bu kararın ne olacağını söyleyemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, Almanya’nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya verilmesinde kararsız kalması, Polonya’nın tepkisine neden oldu.

Tankları Berlin’in izni olmadan Ukrayna’ya verebileceğini belirten Varşova, kararsızlığın insanların ölümüne neden olacağı konusunda uyardı.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ukrayna’yı Rus saldırganlığını püskürtmesi için silahlandırmak bir tür zeka egzersizi değildir. Ukrayna kanı gerçekten dökülüyor. Leopard’lar konusunda kararsızlığın bedeli budur. Şimdi harekete geçmeliyiz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise geri adım atacaklarına dair sinyal vererek Polonya’nın Rus işgali altındaki Ukrayna’ya Leopard 2 tank göndermesine karşı çıkmayacaklarını açıkladı.

Fransız televizyon kanalı LCI’ye konuk olan Bakan Baerbock, "Polonya, Alman tanklarını Ukrayna'ya Almanya'nın iznini almadan gönderirse ne olur?" sorusu üzerine “Henüz bize böyle bir şey sorulmadı. Ancak sorulursa önlerinde durmayız" dedi.

Alman basını, Dışişleri Bakanı Baerbock’un bu açıklamasını “Almanya, Leopard tanklarının Ukrayna’ya verilmesine yeşil ışık yaktı” şeklinde yorumladı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Ukrayna’daki duruma seyirci kalmayacağız. Leopardlar konusunda Almanya ile anlaşma sağlayamazsak, modern tanklarının bir kısmını savaşan Ukrayna’ya bağışlamaya hazır ülkelerden oluşan daha küçük bir koalisyon kuracağız” ifadelerini kullandı.

Dünya çapında çeşitli ordularda hizmet veren yaklaşık 2 bin 670 Leopard 2 tankı bulunuyor.

Yaklaşık 64 ton ağırlığındaki Leopard tankları, saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 120 milimetrelik yivsiz top namlusuyla 5 bin metreye kadar hedefleri vurabiliyor.