Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali hakkında önemli iddialarda bulundu
Ukrayna ile devam eden savaş sırasında Moskova hükümetinin kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan çarpıcı iddialar geldi. Peki, Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali hakkında hangi iddiaları ortaya attı?
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’da savaştaki faaliyetleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Konaşenkov, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki duruma değinerek, “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) uzman grubunun Zaporijya Nükleer Santrali’ne ziyaretini engellemek için Kiev hükümeti tarafından büyük çapta provokasyon girişimi yapıldı” ifadelerini kullandı.
Rus Sözcü, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait yaklaşık 60 kişiden oluşan “sabotaj” gruplarının santralin yakınlarında bu sabah konuşlandığını belirtirken, bu grubun etkisiz hale getirilmesiyle ilgili sürecin tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.
Ukrayna ordusunun santrale yönelik saldırılara devam ettiğini ve UAEA heyetinin santrale geçişini engellemeye çalıştığını kaydeden Konaşenkov, “Santralin bulunduğu bölgedeki durum zor, ancak kontrol altındadır” şeklinde konuştu.
Konaşenkov, Ukrayna ordusunun Mıkolayiv ile Krivorijskiy yönlerinde saldırı gerçekleştirmeye devam ettiğini söylerken, söz konusu saldırıların “başarısız” olduğunu öne sürdü. Rus Sözcü, “Ukrayna güçleri, son 24 saatte 31 tank, 22 piyade savaş aracı, 18 zırhlı araç, 8 ağır makineli tüfekli kamyonet, 17 özel araç ve 350’den fazla asker kaybetti” dedi.
Konaşenkov, Ukrayna ordusuna bağlı 14. Mekanize Tugayı’nın Harkiv yönündeki saldırı girişiminin de engellendiğini öne sürerek, yaklaşık 50 askerin etkisiz hale getirildiğini söyledi. Donetsk bölgesinde 100’den fazla Ukraynalı asker ile 15 askeri teçhizatın yüksek hassasiyetli silahla yok edildiğini belirten Konaşenkov, son 24 saatte Ukrayna ordusuna ait dört yönetim merkezi ve dokuz mühimmat deposunun imha edildiğini kaydetti.
Rus Sözcü, sekiz Ukraynalı insansız hava aracının da düşürüldüğünü aktarırken, “Ukrayna’ya ait bugüne kadar 280 uçak, 151 helikopter, 1852 insansız hava aracı, 371 hava savunma füze sistemi, 4 bin 663 tank ve zırhlı araç, 822 çok namlulu roketatar, 3 bin 363 obüs ve havan topu, 5 bin 192 özel askeri araç imha edildi” ifadelerini kullandı.
RUSYA’DAN YENİ PETROL HAMLESİ
Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başkent Moskova’da gazetecilere verdiği demeçte, başta ABD olmak üzere G7 ülkelerinin, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulanması ile ilgili yürüttüğü girişimler hakkında konuştu.
Novak, söz konusu girişimleri “saçmalı” olarak nitelendirirken, “Dünyanın enerji güvenliğini sağlayan petrol piyasasının işleyişine müdahale etmek, bu piyasanın istikrarsızlaşmasına neden olacaktır. Bu piyasayı tümüyle mahvedecektir” ifadelerini kullandı.
Rus petrolünün fiyatına kısıtlamalar getirilirse buna karşılık vereceklerini söyleyen Novak, “O zaman biz de kısıtlamalar getireceğiz. Bu tür şirketler veya ülkelere petrol ve petrol ürünleri tedarik etmeyeceğiz çünkü piyasa dışı koşullarda çalışmayacağız” dedi.
Novak ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, Çin’in ve Hindistan’ın söz konusu girişimi desteklemediklerini ifade etti.
G7 ülkeleri, Moskova hükümetinin enerji gelirlerini azaltmak amacıyla Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması getirmek istiyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi konusunda kaydedilen önemli ilerlemeye ilişkin iyimser olduğu belirtilmişti.