Savunma harcamalarını artıran Varşova, AB bölgesinde güçleniyor
Polonya, savunma harcamalarını artırıyor. Ülkede sivillere yönelik de askeri eğitimler veriliyor. Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen kurslarda sivil katılımcılar savaş tekniklerini öğrenip, askeri teçhizat ve silahlar hakkında bilgi sahibi oluyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya’nın Avrupa'nın en güçlü ordusunu kurmayı amaçladığını söylüyor. Peki, Avrupa Birliği ile gerilimler yaşayan Polonya, Brüksel için bir tehdit oluşturabilir mi?
Rusya-Ukrayna savaşının ardından alarma geçen Polonya, savunma harcamalarını artırıyor.
Polonya, hem ülkeye gelen Ukraynalı mülteci sayısının her geçen gün artmasından hem de sınırına yakın bölgelerin saldırıya uğramasından endişe duyuyor.
Doğu Avrupa'nın önemli ülkelerinden biri olan Varşova; savunma alanında daha fazla yatırım yapıyor.
Geçtiğimiz sene NATO’nun gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) en az yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefini tutturan ülkeler arasında Polonya da vardı.
Polonya, geçtiğimiz sene 17,1 milyar dolarlık savunma harcamasında bulundu.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, bu yıl ise gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 4’ünün savunmaya ayrılacağını söyledi.
POLONYA, AMERİKA İLE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİYOR
ABD’ye bağımlı olmaktan kurtulmayı sık sık dile getiren Avrupa Birliği, kendi içerisinde sorunlar yaşadı.
Polonya ile AB; mülteci kabulü, kürtaj, LGBTQİA+ hakları gibi birçok alanda görüş ayrılıkları nedeniyle karşı karşıya geldi.
2021 yılında ise Polonya Anayasa Mahkemesi, AB hukukunun Polonya yasalarından üstün olamayacağına hükmetti. Alınan bu karar, AB tarafından sert tepki gördü.
AB, Polonya hükümetinin insan hakları sicili ve yargı bağımsızlığına bakışını bir süredir ciddi bir şekilde eleştiriyordu.
AB’nin Varşova hükümetine ciddi eleştiriler yönelttiği bir dönemde Polonya Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, iki taraf arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı.
Yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve demokratik değerler konusunda eleştirilen ülkeyle ilgili, AB'den çıkması anlamına gelen 'Polexit' tartışılmaya başlandı.
Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen partileri, Varşova’nın kararını kınamak için Komisyonu, AB fonlarının en büyük alıcısı olan ülke için yapılan ödemeleri dondurmaya çağırdı. Polonya'da alınan karar, AB kurumlarında ve üye ülkelerde tepkiye neden oldu.
Polonya’nın Avrupa Birliği ile yaşadığı gerilim ise ülkeyi ABD ile yakınlaştırdı. Rusya’ya karşı da ortak çıkarlarda birleşen bu iki devlet, ikili ilişkilerini geliştirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından savunma harcamalarını artırma kararı alan Polonya, geçtiğimiz yılın temmuz ayında 250 adet “Abrams” model tank satın almak için ABD ile anlaşma imzaladı.
ABD, Aralık 2022 tarihinde de Polonya'ya 116 adet M1A1 Abrams tankı dahil olmak üzere 3,75 milyar dolarlık tank ve askeri mühimmat satışına onay verdi.
Geçtiğimiz günlerde ise Washington, F-22 Raptor savaş uçaklarını Polonya’ya gönderdi.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD yapımı F-22 Raptor savaş uçaklarının NATO’nun doğu kanadını desteklemek amacıyla Polonya’ya geldiğini söyledi.
Blaszczak, uçakların sayısını belirtmeden, “Amerikan F-22 Raptor savaş uçakları Polonya'ya indi. Dünyanın en modern uçaklarından bazıları, ittifakın doğu kanadını desteklemeye devam ederek Polonyalı pilotlarla etkileşimde olacak” ifadelerini kullandı.
ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise Polonya'nın Powidz yerleşimine konuşlandırılan savaş uçaklarının F-15’lerin yerini alacaklarını bildirdi.
POLONYA ORDUSU GÜÇLENDİRİLİYOR
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle jeopolitik önemi artan Varşova ordusunu güçlendiriyor.
Polonya geçen yıl ABD’den Abrams tankları ve HIMARS roketatarları; Güney Kore’den obüsler, tanklar ve jetler dahil olmak üzere büyük ölçekli askeri alım yaptı.
Bu yıl da Varşova, Seul’den 12 adet K9 obüsünün, 5 adet K2 tankının daha teslim alındığını açıkladı.
Polonya geçtiğimiz sene Türkiye'den ise 6 adet insansız hava aracı “Bayraktar TB2” satın almıştı.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, teslim töreninde yaptığı konuşmada, "Bayraktar TB2'ler Polonya'nın hava savunma gücünü arttıracak ve ordumuz daha da güçlenmiş olacak" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Varşova savunma harcamalarının yanı sıra ülkedeki sivillere askeri eğitim vermeye başladı.
Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen kurslarda sivil katılımcılar savaş tekniklerini öğrenip, askeri teçhizat ve silahlar hakkında bilgi sahibi oluyor.
AA’nın aktardığına göre, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, 1. Varşova Zırhlı Tugayı'na yaptığı ziyarette "Asker gibi eğitim" başlıklı yeni programın başladığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, toplam 16 günlük eğitimin ilk iki gününde tanışma, kalan iki haftada ise detaylı askeri eğitim verileceği belirtildi. Eğitime katılan kişilere günlük 130 zloti (597 lira) verileceği bildirildi.
VARŞOVA-WASHİNGTON YAKINLAŞMASI AB İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR
Ukrayna savaşından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Polonya, ABD ile temaslarını güçlendiriyor.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Washington ile çok güçlü ilişkilerin bulunduğunu söylüyor.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Washington’da Amerikan Başkan Yardımcısı ile yaptığı görüşmede, Avrupa’nın en güçlü ordusunu kuracaklarını açıkladı.
Morawiecki, “Polonya, Avrupa'nın en güçlü ordusunu kurmak istiyor. Bu nedenle dünyanın en gelişmiş savunma sanayisi olan Amerikan sanayisi ile iş birliği yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Polonya, NATO için önemli hale geliyor. Doğu kanadını güçlendirmek isteyen NATO, Varşova’ya silah yardımlarını sürdürüyor. Ancak bu silahlanma bölgede AB için bir tehdit.
AB’ye “kendi politikalarını bize dikte ettirmeyi bırak” demekten çekinmeyen Polonya hükümetinin, Avrupa’da silahlanması Brüksel'i ilerleyen günlerde endişelendirebilir.