2028'de cumhurbaşkanı adayı olabilecek isimlerden biri: Selçuk Bayraktar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresi sona ererken, 2028'deki seçimde kimlerin cumhurbaşkanı adayı olacağı küresel ilgi konusu oldu. The Wall Street Journal'a yazan Jared Malsin ve Elvan Kıvılcım, tasarladığı insansız hava araçlarıyla dünya çapında bir üne kavuşan Selçuk Bayraktar'ın potansiyel adaylardan biri olduğunu öne sürdü.
Selçuk Bayraktar’ın TB2 dronları, Ukrayna kırsallarında Kremlin’in askeri konvoylarını havaya uçurarak Rus işgalini durdurmada öncü rol oynadı.
Dronlar, Ukrayna’nın uzun dönemli savunma planlarının bir parçası olmaya devam ediyor.
Bayraktar’ın şirketi, Batı desteğinin azaldığı dönemde ülkede bir üretim tesisi inşa ediyor.
Azerbaycan, TB-2 dronlarını 2020’de Ermeni kuvvetlerine karşı kullanmıştı.
Bu dronlar, Libya’da da Rusya destekli General Hafter'in saldırılarını püskürtmeye katkıda bulundu.
Bayraktar dronları, Türkiye’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü çıkışlı havacılık ve uzay mühendisini, ülkeyi küresel sahneye çıkardığı için bir çeşit halk kahramanına ve muhtemel olarak ülkenin sonraki liderine dönüştürdü.
Sıklıkla pilot ceketi ve gözlüğü giyen Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızlarından biriyle evli ve gittiği her yerde sevenleri tarafından kuşatılıyor. Anket verileri onun ülkedeki en popüler kamusal figürlerden biri olduğunu gösteriyor.
Şimdi ise destekçileri onu, kayınbabasının varisi olarak ülkenin cumhurbaşkanı olması için öne çıkarıyor.
Bayraktar siyasi hırsları olmadığını, fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istemesi halinde gelecekte bir seçimde aday olma ihtimalini rafa kaldırmadığını söylüyor.
İzmir’deki askeri bir üste The Wall Street Journal’e konuşan Bayraktar, “Belki ‘evet’ derim, fakat bu durumlara bağlı olur. Siyasette, aktif siyasette değilim” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz ay ülkedeki yerel seçimlerin “yasa gereği” kendisinin son seçim kampanyası olacağını söylemesiyle yerini kimin alacağı sorusu yoğunluk kazanmaya başladı. Türkiye’nin lideri hala fikrini değiştirebilir ama Türk siyasetini yakından takip edenler yarışın şimdiden başladığını belirtiyor.
ABD Deniz Harp Okulu’nda strateji ve Türk siyaseti profesörü olarak görev yapan Burak Kadercan, “Onun, Erdoğan'ın düzgün ve saygın bir damadı olduğunu görüyorsunuz. Çeşitli faktörlerin bir araya gelmesinin Bayraktar'ı işaret ettiğini düşünüyorum” dedi.
Bayraktar, 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızlarından Sümeyye ile evliliğinin ardından göreceli olarak çok dikkat çekmeyen bir isim oldu. Fakat dronlarının ün kazanmasıyla kendisi de şana kavuştu.
Türkiye'de geçen yıl gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine gelindiğinde, Bayraktar insansız hava araçları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamusal imajının temel bir parçası olmuş ve Türkiye'nin küresel etki hedeflerinin bir sembolü olarak belirmişti.
Türkiye’nin büyüyen savunma endüstrisi, yakın zamanlarda ülkenin ilk uçak gemisini üretmişti. Bu endüstri, ülkeyi küresel güç konumuna çıkarmayı amaçladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kampanyalarında merkezi bir rol oynadı.
O zamandan beri Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milliyetçi belagatinin bir kısmını tekrar etmiş, konuşmalarına Türkiye’nin Osmanlı geçmişinden ifadeler serpiştirmiş, İsrail’in Gazze’yi işgaline yönelik hükümet destekli protestolara katılım göstermişti.
Selçuk Bayraktar ve 2021’de baba Özdemir Bayraktar'ın vefatından sonra Baykar’ın CEO’su olan kardeşi Haluk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın danışmanları arasında yer alıyorlar.
Bayraktar kardeşler, ülkeyi yurt dışında temsil etme konusunda daha belirgin bir rol üstlendiler. Haluk Bayraktar Ukrayna’yı sıklıkla ziyaret ediyor. Haluk Bayraktar, geçen yıl Türkiye’ye geldiğinde Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi havalimanında karşılarken fotoğraflanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın potansiyel varisleri arasında çok az geçerli aday öne çıktı.
Cumhurbaşkanı’nın çocuklarından hiçbirinin özgeçmişi Bayraktar’ınkiyle kıyaslanabilir değil. Diğer damadı, Berat Albayrak, 2018-2020 yılları arasında üstlendiği Ekonomi Bakanlığı görevi sürecinde geniş çaplı eleştirilere maruz kalmıştı.
Bayraktar’ın sevenleri, onu Steve Jobs ya da Elon Musk gibi isimler için kullanılan terimlerle tanımlıyor ve başarılarının liyakatli bir geleceğe işaret ettiğini söylüyor. Bir mühendis ve girişimci olarak imajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın idaresinin bazı yönlerinden ince ama önemli bir ayrılığı temsil ediyor.
Teknofest’te Bayraktar ile fotoğraf çekilmek için sıraya giren 35 yaşındaki mobilya şirketi yöneticisi Özge Yılmaz, “Ona karşı tek bir Türk vatandaşı bulamazsınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra gelecekte Türkiye’nin lideri olarak görmek istediğimiz ilk ve tek isim o” ifadelerini kullandı.
The Wall Street Journal için kaleme alanlar: Jared Malsin, Elvan Kıvılcım
Intell4 için çeviren: Mansur Ali Bilgiç
Makaledeki görüşler yazarlara aittir ve Intell4 Global Strateji Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.'nin görüşlerini yansıtmayabilir. Orijinal esere buradan ulaşılabilir.