İngiltere’de Boris Johnson’ın kaderi ne olacak?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamerası’nda yaptığı açıklamada, 20 Mayıs 2020’de ülkesinde koronavirüs kısıtlamaları devam ederken, Başbakanlık Konutu’nun bahçesinde düzenlenen içkili partiye katıldığını söyledi. Peki, son dönemde üzerindeki baskı ve eleştiri artan Boris Johnson’ı nasıl bir süreç bekliyor? İngiltere basını, Johnson hakkında hangi ifadelere yer veriyor?
Ülkede koronavirüs kısıtlamaları sürerken, Johnson’ın Başbakanlık Konutu’nda ne tip partiler düzenlediği hakkında yürütülen resmi soruşturmanın sonuçları bu hafta içerisinde belli olabilir.
Her ne kadar Boris Johnson için şu an sular durulmuş gibi gözükse de; yakın çevresindeki birçok kişi Johnson’ın suçlu olduğunu ileri sürüyor. Özellikle Johnson’ın lider olduğu iktidardaki Muhafazakar Parti’de, başbakanın istifasını isteyen milletvekillerinin sayısının her geçen gün artması dikkat çekiyor. Söz konusu milletvekilleri, Johnson’ın nasıl ve ne zaman görevden ayrılacağı konusunda şiddetli tartışmalarda buluyor.
BBC Siyaset Editörü Laura Kuenssberg’in aktardığına göre, bir bakan yardımcısı Johnson’ın Başbakanlığı hakkında, “Bu iş burada bitti” ifadelerini kullandı. Yine Kuenssberg’in paylaştığı bilgilere göre, uzun süre Johnson’a destek veren ve hükümette bakan yardımcısı görevinde bulunan bir isim de, Johnson için bir çıkış yolu göremediğini belirtti.
Eski bakan yardımcılarından bir isim ise Johnson hakkında bu ay güven oylaması yapılacağı yönünde değerlendirmede bulundu. Böyle bir oylama yapılabilmesi için Muhafazakar Parti milletvekillerinin yüzde 15’inin oylama taleplerini parti yönetimine iletmesi gerekiyor. Muhafazakar Parti’nin şu anda 360 milletvekili bulunurken, bunlardan 54’ünün oylama talebinde bulunması gerekiyor.
Johnson’ın istifasını isteyen milletvekilleri, Sue Gray tarafından hazırlanan raporun kamuoyuna açıklanmasının ardından istifa taleplerinin artacağını öngörüyor. Söz konusu raporda, koronavirüs kısıtlamaları devam ederken Başbakanlık Konutu’nda partiler organize edilmesinden bahsediliyor.
Her ne kadar Boris Johnson’ın muhaliflerinin ortak bir planı yok gibi gözükse de; Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss’un, Johnson sonrası dönem için sık sık adı geçiyor. Çok sayıda milletvekilinin, Muhafazakar Parti genel başkanlığına adaylığını koyabileceği tahmin ediliyor.
Muhafazakar Parti’de 2022 yılında Boris Johnson için güven oylaması yapılması, şu an için zor bir ihtimal olarak görülüyor. Avam Kamerası’ndaki birçok konuşmada, Boris Johnson’ın başbakanlığa devam edip etmeyeceği değil, görevi ne zaman ve nasıl bırakacağı tartışılıyor.
Koronavirüs kısıtlamaları devam ederken Başbakanlık Konutu’nda birtakım organizasyonların düzenlenmesinin ortaya çıkması üzerine bir soru yeniden gündeme gelmiş durumda: “Boris Johnson, ülkeyi yönetmek için gerekli kriterlere ve dürüstlüğe sahip mi?”
Siyasi uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Muhafazakar Parti’de bu soruya ‘Hayır’ cevabını verenlerin sayısı her geçen gün yükselişte. Daha önce birçok sorun ile karşı karşıya kalan Johnson’ın, görevi bırakma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor.
İngiltere’de birçok kesim tarafından, Johnson’ın, görevinin son günlerinde olduğu görüşü dile getiriliyor.
İNGİLTERE MEDYASINDA JOHNSON’A YÖNELİK BASKI ARTIYOR!
Başbakan Johnson’ın koronavirüs kısıtlamaları döneminde Başbakanlık Konutu’nda partilere katıldığını itiraf etmesi İngiltere medyasında geniş yankı buldu. Birçok gazete, Johnson’ın açıklamalarını manşete taşıdı.
The Guardian gazetesi, “Başbakanlıktaki parti nedeniyle özür dilemesi sonrası Başbakanın geleceği bıçak sırtında” manşetini attı. Guardian, Muhafazakar Parti’nin üst düzey isimlerinin Johnson’a, koronavirüs kısıtlamalarının ihlali nedeniyle istifa etmesi yönünde çağrı yaptıklarını ileri sürdü.
Ayrıca Guardian’a göre, Johnson’ın, içkili partiye, iş etkinliğini olduğunu düşünerek katıldığını söylemesi, ülke çapında alay konusu oldu. Ana muhalefetteki İşçi Parti’sinin lideri Keir Starmer’ın, “İnsanlar, Boris Johnson’ın, onlarının gözlerinin içine bakarak külliyen yalan söylediğini düşünüyor” sözleri de; Guardian tarafından ilk sayfadan verildi.
Finencial Times gazetesi ise Muhafazakar Parti’den gelen Johnson’a yönelik istifa çağrılarını manşete taşıdı. Gazeteye göre, Johnson’ın özrü milletvekilleri tarafından kabul edilmezken, Başbakan hakkında her an güven oylaması yapılabilir.
Times gazetesi ise Boris Johnson’ın özür dilemesine rağmen rakiplerine meydan okumaya devam ettiğini ve istifa çağrılarını reddettiğini ön plana çıkardı. Johnson’ın, “Eleştiriyi hak etmiyoruz” ifadelerini öne çıkartan Times gazetesi, Muhafazakar Parti’ye yönelik desteğin her geçen gün azaldığına dikkat çekti. Gazeteye göre Muhafazakar Parti, 2013’den bu yana en düşük düzeye geriledi.
Daily Mail gazetesi, “Boris’i kurtarma operasyonu” manşetiyle çıkarken, Dışişleri Bakanı Liz Truss’un başbakana tam destek verdiğini ileri sürdü. Gazeteye göre, Maliye Bakanı Sunak’ın Johnson’a yönelik 'isteksiz' desteği, Muhafazar Parti’yi gelecekte sıkıntılı bir dönemin beklediğini gözler önüne seriyor.
Daily Mirror gazetesi ise “Rezalet” manşetiyle, Başbakan Johnson’a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Halkın çok öfkeli olduğunu belirten gazete, “Johnson önce hiçbir kuralın ihlal edilmediğini söyledi. Sonra Başbakanlık Konutu’nda parti düzenlediğine dair bilgili olmadığını dile getirdi. Şimdi ise bu partilerden birine katıldığını itiraf ediyor ancak parçası olduğu etkinliğin parti olduğunu anlamadığını belirtiyor. Başbakanımız tam anlamıyla yüz karası” ifadelerine yer verdi.