ABD’den Suriye açıklaması: “Özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı koşullar yok”

Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/PYD uzantısı grupların planladığı ve Türkiye’den tepki seslerinin yükseldiği yerel seçimlerle ilgili ABD’den kritik bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/PYD uzantısı grupların planladığı ve Türkiye’nin tepki gösterdiği yerel seçimler için gerekli olan özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı koşulların olmadığını duyurdu.

VOA Türkçe’nin haberine göre bakanlık, bölgede seçime gidilmemesi çağrısında bulundu.

2012 yılından bu yana bölgede kontrolü elinde tutan, temelini terör örgütü PKK/PYD’nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı özerk yönetim, 11 Haziran’da belediye seçimleri yapmayı planladıklarını duyurmuştu.

Seçimlerin Haseke, Rakka, Deyrizor ve Halep’in doğusunda yapılması planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suriye’de yapılacak her türlü seçim, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında da belirtilidiği üzere özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olmalı. Şu anda kuzeydoğu Suriye’de bu tür seçimler için gerekli koşulların mevcut olduğunu düşünmüyoruz” denildi.

VOA Türkçe’nin bir sorusuna da yazılı yanıt veren bakanlık, “Bu durumu Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (DAANES) dahil Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir dizi aktöre ilettik ve onları şu anda seçimlere gitmemeye çağırdık” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de izlediği Efes-2024 askeri tatbikatı esnasında yaptığı açıklamada, “Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve kuzeyinde bölücü örgütün teröristin kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz” ifadelerini kullanmıştı.