21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı: Türk Devletleri Teşkilatı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı: Türk Devletleri Teşkilatı" kitabı Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'de takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığını devreden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e teşekkürlerini sunarken dönem başkanlığını devralan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i tebrik ederek başarılar diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mirziyoyev'in "Türk Dünyası Ali Nişanı" ile onurlandırılacağını  bildirdi.

Küresel sınamalarla mücadelelerde en önemli gücün, Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasından doğduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan:

"Bu hakikati, son dönemde karşılaştığımız pek çok hadisede gördük, görüyoruz. Can Azerbaycan vatan muharebesinin ardından Karabağ'da 30 yıldır süregelen işgale son verdi. Bu tarihi başarıdan büyük bir gurur ve sevinç duyuyoruz. Böylece bölgemizde kalıcı barışa bir adım daha yaklaşmış olduk. Açılan fırsat penceresinin değerlendirilmesi en büyük arzumuzdur. Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi mühimdir.” dedi.

Diğer yandan, Azerbaycan'ın batı bölgeleriyle Nahçıvan'ı birbirine bağlayacak ulaştırma hattının hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Hattın açılması, tüm bölge ülkelerinin refahına ciddi katkı sağlayacağı gibi Türkiye'yi de ata yurdumuz olan Orta Asya'ya bağlayacaktır. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için Türk dünyası olarak Azerbaycan'a olan desteğimizi sürdürmeliyiz." ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN ZİRVEYE ÖZEL KİTAP

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından zirveye özel hazırlanan "21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı: Türk Devletleri Teşkilatı" kitabının takdim yazısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaleminden çıktı. 

Kitap, Türkiye'nin Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri ile geçmişten bugüne dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen ilişkilerini, ekonomiden kültüre, ulaşımdan enerjiye, sağlıktan eğitime, medyadan bilim ve teknolojiye kadar işliyor.

Türkiye ve diğer Türk Cumhuriyetleri arasında gelişen işbirlikleri ile Türk Devletleri Teşkilatının tarihçesi ve organizasyon yapısının anlatıldığı "21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı: Türk Devletleri Teşkilatı" kitabında, salgın, İkinci Karabağ Savaşı ve yüzyılın felaketi 6 Şubat depremleri dönemlerinde Türk devletleri ve halklarının sergilediği insani dayanışma da ele alınıyor.

Türk Devletleri Teşkilatı ile Türkiye'nin teşkilata üye ülkelerle ilişkilerine dair kaynak eser niteliğindeki kitap, "Bir Organizasyon Olarak Türk Devletleri Teşkilatı", "Ortak Geçmiş Güçlü Gelecek-İş birliği Alanları", "Zor Günlerde Hep Birlikte" başlıkları ile üç bölümde kaleme alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Aynı kökten, aynı tarihten ve kültürden geldiğimiz, acıda da sevinçte de beraber olduğumuz Türk halkları ve devletleriyle ilişkilerimiz ve iş birliği alanlarımız her geçen gün daha da gelişmeye, güçlenmeye devam ediyor.

Türk devletleri arasındaki bağların güçlenmesi ve ortaklıkların çoğalmasında, Türk halkları arasındaki dayanışmanın artmasında büyük payı olan yapıların başında şüphesiz ki Türk Devletleri Teşkilatı gelmektedir. Siyasi, beşerî ve ekonomik ilişkiler üzerinde yükselen bu yapı giderek güçlenmekte; Türk halkları arasındaki tarihî bağların ve duygudaşlığın artmasına dönük iş birlikleri her geçen gün çoğalmaktadır.

Bu doğrultuda Türk Devletleri Teşkilatı olarak, uluslararası ve bölgesel sorunlarda ortak tavır alıp müşterek sorunlarımıza çözümler üretiyor; teröre, Türk ve İslam düşmanlığına karşı birlikte mücadele ediyoruz. Siyasi ve stratejik iş birliklerimizin her geçen gün arttığı Teşkilat üye ülkeleri olarak ekonomiden politikaya, kültürden turizme, eğitimden spora kadar birçok alanda bu iş birliklerimizi artırmaya dönük faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Tüm bu ortaklıkların çok daha ötesinde büyük bir gönül köprüsü kurduğumuz Türk dünyasıyla kederde ve sevinçte de birlik oluyoruz.

Teşkilat üyesi ülkelerin, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız, “Asrın Felaketi” olarak adlandırdığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından yardım çağrımıza hızla cevap vermesi, sevinçte ve kederde nasıl birlik olduğumuzu bir kere daha gösterdi. Bu büyük deprem felaketinde arama-kurtarmadan sağlığa ve konaklamaya kadar her konuda pek çok vasıtayla yanımızda olan soydaşlarımız, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için kıymetli bir çaba sarf etti. Türkiye’nin bu zor günlerinde gösterilen dayanışma, merhum Kazak yazar ve düşünür Mustafa Çokay’ın “Her Türk’ün iki vatanı vardır: Birincisi kendi doğduğu topraklar, ikincisi Türkiye’dir” sözünün doğruluğunu bir kez daha böylelikle ispat etmiş oldu.

Bu nedenlerle, kuruluşundan bu yana geçen 14 yılda, devletler arası iş birliğine dayalı bir disiplinle var gücüyle çalışan Teşkilat’ımızın, her yıl bir adım daha ileri gideceğine inancım tamdır. Türk devletleri olarak tarihî, kültürel bağlarımızı derinleştirmek; siyasi, ekonomik ve toplumsal ilişkilerimizi daha da büyütmek ve ortaklıklarımızı çoğaltmak, en önemli amaçlarımızdandır.

Çünkü biz güçlü olursak Türk dünyası güvende olacak; biz birlik olursak teröre, Türk ve İslam düşmanlığına karşı mücadelemiz sağlam olacak ve bütün mazlum coğrafyaların sesi dünyada daha gür duyulacaktır. Üye ülkelerin oluruyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak dâhil edilmesi de gelecekte bütün Türklerin ve insanlığın sesi olacağımızın önemli bir göstergesidir.

Büyük bir ortak geçmişe ve tarihe sahip olduğumuz Türk devletleri ile Türkiye Yüzyılı’nda hep birlikte, daha güçlü olacağımıza, geleceğe sağlam ve emin adımlarla yürüyeceğimize canıgönülden inanıyorum. Türk devletleri olarak birliğimizin, beraberliğimizin ve kardeşliğimizin daim olmasını temenni ediyorum.”