Ukrayna 31 Aralık'tan bu yana hava saldırılarıyla mücadele ediyor

Ukrayna, 2024’e uyarı sirenleriyle başladı. Rusya’nın dronlar ve füzeler kullanarak 31 Aralık-1 Ocak gecesi başlattığı geniş çaplı hava saldırıları Ukrayna’nın birden fazla oblastını vururken bazı bölgelerde İran menşeli Şahid adlı insansız hava araçlarının (İHA) düşürüldüğü aktarıldı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri yaptığı açıklamada, Rusya’nın İHA saldırıları başlattığını açıkladı.

Donetsk, Dnipropetrovsk, Harkiv oblastlarında başlayan saldırı uyarıları 2 Ocak sabahına kadar Ukrayna’nın tüm oblastlarına yayıldı.

İHA’ların geçtiğimiz yıl Moskova tarafından yasa dışı olarak ilhak edilen Luhansk ve Donetsk oblastlarıyla komşu olan Harkiv oblastının güneyinden girdiğini belirten ordu, İran menşeli Şahid İHA’larının Dnipropetrovsk’ta hareketli olduğunu aktardı.

Gece boyunca uyarılarına devam eden Hava Kuvvetleri, saldırı altındaki oblastların sakinlerine hava saldırısı sirenlerini dikkate almaları ve sığınaklara girmeleri çağrısında bulundu.

Mikolaiv şehrinde gerçekleştirilen İHA saldırıları Ukrayna’nın hava savunma sistemleri tarafından durduruldu.

Ukrainian Pravda (UP), sabaha karşı Rusya’nın 16 adet TU-95 bombardıman uçağıyla Ukrayna’ya füze saldırıları düzenlediğini belirtti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de İHA ve füze saldırıları gerçekleşti. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, dron saldırıları sonrası yer yer yangınlar çıktığını aktardı.

Acil durum çalışanlarının hasar gören bölgelere sevk edildiğini aktaran Belediye Başkanı, “Başkentte patlamalar meydana geldi. Özellikle Holosiivskyi ilçesindeki bir parka füze enkazı düştü. Obolonskyi bölgesinde de patlamalar meydana geldi” açıklamasında bulundu.

Hava Kuvvetlerinden yayımlanan uyarı mesajında, “Kiev - sığınaklarda kalın. Çok sayıda füze size doğru yöneliyor. Jıtomır Oblastı'ndaki füzeler yön değiştirdi ve şimdi de Kiev'e doğru ilerliyor” ifadelerine yer verildi.

Kiev Askeri Yönetimi (KAY), birkaç farklı ilçeye düşen füze enkazlarının enerji ve su arzında sorunlara sebep olduğunu aktardı.

KAY Şefi Serhii Popko, füze saldırılarıyla ilgili, “Bir füze saldırısı sonucunda Peçersk rayonundaki çok katlı bir apartmanın çatısına füze enkazı düştü. Obolon rayonundaki bir depolama tesisinin zeminine ve Holosiyiv rayonunda bulunan bir araziye de enkaz düştü. Acil durum servisleri bu bölgelere sevk edildi” açıklamasında bulundu.

Popko, 70’i aşkın füzenin düşürüldüğünü aktardı.

Birkaç rayondaki su sistemlerinde baskı oluştuğunu ve kentte birkaç binada elektriğin kesildiğini aktaran Kliçko, ilk raporların Podil rayonundaki bir sivil altyapı tesisinin vurulduğuna işaret ettiğini ve olay yerine acil müdahale hizmetlerinin sevk edildiğini söyledi.

Saldırılara ilişkin açıklamada bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev ve Harkiv’e gerçekleştirilen saldırılarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 92 kişinin yaralandığını belirtti.

Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujni, Rusya’nın fırlattığı 10 Kinzhal füzesi ile 59 seyir füzesinin durdurulduğunu açıkladı.

Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Şefi Oleksiy Danilov ile Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın silah yardımına ihtiyacı olduğunu vurguladı.