Ukrayna savaşı sonrası BAE yönünü Doğu'ya çevirdi

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, başta Doğu Avrupa ve Körfez olmak üzere birçok bölgede dengelerin değişmesine neden oldu. Savaşın başlamasının ardından Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik yaptırımları yürürlüğe koyarken, Körfez ülkeleri ise ABD'nin baskısına rağmen Moskova ile iş birliğini artırma yoluna gitti. Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Batı ülkelerinin tüm itirazlarına rağmen askeri, ekonomik ve siyasi ilişkilerini geliştiriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Al Nahyan, 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılmak için geldiği St Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin, görüşmede, BAE ile ilişkilerin çok başarılı bir şekilde geliştiğini ifade etti. 

BAE Devlet Başkanı El  Nahyan, görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün BAE ile Rusya arasındaki ikili ilişkileri ve Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere St. Petersburg'da Başkan Putin ile bir araya geldim. BAE, küresel barış ve istikrara yönelik diyalog ve diplomasi yoluyla siyasi bir çözüme ulaşmayı amaçlayan tüm çabaları desteklemeye devam ediyor” açıklamasını yaptı. 

Putin ise Ukrayna krizinde yaşanan insani sorunların çözümüne katkı sunan Muhammed bin Zayed El Nahyan’a teşekkür etti. 

Putin, “Tutuklu değişimi ile ilgili Ukrayna’daki olaylar sırasında yaşanan insani sorunların çözümüne yönelik çabalarınız ve bu türden diğer insani meseleler için teşekkür etmek istiyorum” açıklamasını yaptı.

Şeyh Muhammmed bin Zayed El Nahyan, görüşmede, Putin’e ikili ilişkileri güçlendirmek için harcadığı çabadan dolayı müteşekkir olduğunu belirterek Ukrayna krizi için her zaman ara bulucu olarak destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

İki lider, dünyanın diğer ülkeleriyle de iş birliği köprüleri kurma ve ortaklık pekiştirme konusundaki isteklerinin altını çizdi. BAE Devlet Başkanı, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirerek ikiye katlayabilmek için daha sakin bir dünyaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile de çok sayıda telefon görüşmesi gerçekleştiren Nahyan, krizin çözüm sürecinde Rusya’ya yaptığı ziyaret sonrası önemli rol oynadı.

Nahyan; Putin ile yaptığı görüşmenin sonunda, bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir milyondan fazla Rus turist beklediklerini de aktardı.

RUSYA-BAE TİCARETİNDE REKOR SEVİYE

Rusya'nın Ticaret ve Sanayi Bakanı olarak görev yapan Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, Rusya'nın Birleşik Arap Emirlikleri ile ticaret cirosunun hızla yükseldiğini ve geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor seviyeye çıktığını belirtti.

Manturov, Moskova’ya yönelik Batı yaptırımlarına rağmen ekonomik iş birliklerinin her geçen gün büyüdüğünü aktardı. 2022’de yüzde 68 artarak 9 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi açıklamaya göre rekor kırdı.

Abu Dabi’deki uluslararası savunma fuarı IDEX 2023’ün oturum arasında konuşan Manturov, "Ülkelerimiz arasındaki ortaklık artıyor ve bu olumlu eğilim Rusya-BAE ticaretinin istatistiklerine de yansıyor" ifadelerini kullandı.

ABD, Moskova’nın ticaretini kısıtlama amacıyla Körfez devletine baskıyı artırsa da Birleşik Arap Emirlikleri, halen Rusya’nın ticari açıdan en fazla ilişki kurduğu Arap ülkesi konumunda.

Manturov’un açıklamasına göre; Moskova’nın Abu Dabi’ye ihracatı yüzde 71 artarak 9 milyar dolar seviyesini aştı. BAE piyasasında 4 binin üzerinde Rus şirketi faaliyet gösterirken, BAE ise Rusya'da 60 projeye yatırım yaptı.

RUS ALTININA YAPTIRIMLAR

Ukrayna savaşı sebebiyle yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın, altını en fazla Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ettiği belirtiliyor. Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankası’nın 200 milyar avronun üzerindeki varlığını dondurmuştu. Rus gümrük kayıtlarına göre BAE; Rus altını için en önemli ticaret merkezi oldu.

Reuters’ın haberine göre, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana geçen süre içinde yaklaşık bin altın sevkiyatının ayrıntılarını içeren kayıtlarda BAE, 4,3 milyar dolar değerinde 75,7 ton Rus altını ithal etti.

Ukrayna’daki çatışmaların başlamasının ardından birçok çok uluslu banka, lojistik sağlayıcı ve değerli metal rafinerisi; Londra’ya sevk edilen Rus altınını işlemeyi kesmişti. Londra Külçe Piyasası Birliği, 7 Mart 2022’den itibaren üretilen Rus külçelerine yasak getirmişti. Bunun ardından İngiltere, Avrupa Birliği, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Japonya da Rus külçelerinin ithalatını yasaklamıştı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde altın tedarik uzmanı olan Louis Marechal, Rus altınının eritilip yeniden şekillendirildikten sonra menşei gizlenerek ABD ve Avrupa pazarlarına geri dönme ihtimali üzerine uyarıda bulunmuştu. Washington yönetimi, Rusya’yı daha fazla izole etmek için; ABD yaptırımlarına tabi kuruluşlarla iş yapan ülkeleri G7 pazarlarına erişimlerini kaybedecekleri konusunda uyarmıştı.

Ukrayna Savaşı, her yönden tüm dünyayı etkilerken, Batı karşıtı birçok ülkeyi ekonomik ortaklıklara sürükledi. Gün geçtikçe büyüyen Rusya, Çin ve bazı Arap ülkeleri; Avrupa’nın yaptırımlarına tepki olarak ekonomik iş birliklerinde bulunuyor.

İlerleyen dönemde daha da güçlenmesi ve büyümesi beklenen Doğu ekonomisi sayesinde ülkelerin uluslararası siyasi arenada da daha fazla söz sahibi olacağı düşünülüyor.