İtalya'nın Başkenti Roma'da Uluslararası Göç Konferansı düzenlendi
İtalya’nın başkenti Roma’da, Akdeniz ve Afrika bölge ülkelerinin katılımıyla “Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı” düzenlendi. Konferans, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğinde bölge ülkelerinin devlet başkanlarının katılımı ile gerçekleşti. Konferansta yasa dışı göç ile mücadele ve bölge ülkelerinin iş birliği konuları ele alındı.
Katılımcı ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkenin devlet başkanları, Akdeniz ülkelerinin sorunlarını ele alarak gelecek için önemli ifadeler kullandı. Konferans, İtalya’yı sorunların çözümünde lider konuma getirmeyi amaçlıyor.
Bölge ülkeleri arasında diyalogların ve iş birliğinin gelişimi açısından önemli olan konferansta AB ile birlikte Tunus, BAE, Kıbrıs ve Libya gibi ülkelerin heyetleri yer aldı.
Akdeniz Bölgesi ülkelerinin bir araya geldiği konferansta, düzensiz göçün sonucunda ortaya çıkan sorunlar ele alındı.
Katılımcı ülkeler, göçün yasal yollarla gerçekleşmesi gerektiğini ve göçmenlerin onurunu korumak için uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Konferansa katılan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, insan kaçakçılığı ile mücadele edilmesi gerektiğini ve düzensiz göç sonrasında göçmenlerin yasa dışı işlerde çalışmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
AB Başkanı Leyen, “Kıtalarımız arasında yeni yasal yollar açmak, tehlikeli deniz yolculuklarına gerçek ve güvenli bir alternatif yaratabilir. AB'de yeniden yerleştirme ve insani kabulü teşvik etmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Konferansta konuşma yapan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, kuzey tarafından Avrupa’nın güneyine yapılan göçün sömürgecilik olduğunu söyledi.
Said, “Bugün son birkaç yıldır kuzeye yönelik bir göç görüyoruz. Bu göç, sömürgecilik döneminde gerçekleşen göçün sonucu değil mi?” değerlendirmesini yaptı.
MELONİ’DEN YASA DIŞI GÖÇ İLE MÜCADELE ÇAĞRISI
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, konferansta yaptığı konuşmada bölge ülkelerinin düzensiz göç ile mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Meloni, düzensiz göçün Akdeniz ülkelerine zarar verdiğini söyledi.
Giorgia Meloni, “Kitlesel yasa dışı göç hepimize zarar veriyor. Bundan, en kırılgan (sığınmacılar) olanların sırtından zenginleşen ve güçlerini hükümetlere karşı bile kullanan suç grupları dışında hiç kimse fayda sağlamıyor” ifadelerini kullandı.
Roma’da bölge ülkelerinin bir araya gelmesiyle düzenlenen konferans, İtalya hükümeti tarafından “Meloni girişimi” olarak yorumlanıyor.
Afrika’da gerçekleşmesi planlanan kalkınmayı karşılıklı saygı çerçevesinde olması gerektiğini söyleyen Meloni, Batı’nın uzun yıllar bu stratejiden uzak bir politika izlediğini ve özeleştiri yapması gerektiğini ifade etti.
Düzensiz göç ve iş birliği konularında bölge ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten İtalyan lider, konuşmasını şu şekilde sürdürdü.
“Bu konuda en büyük yük kaçınılmaz olarak komşu ülkelere düşme eğilimindedir. Topraklarında kabul ettiği sığınmacı sayısı bakımından dünyada ilk sırada yer alan Türkiye'nin başına gelenle, bugün örneğin Ukrayna çatışmasından kaçanlara yardım konusunda Polonya'nın başına gelen aynıdır. Büyük akınlarla karşı karşıya kalan devletlere yönelik ekonomik desteği güçlendirmek, kesinlikle bir dayanışma görevidir”.
İTALYA, 2023-2025 ARASI 450 KİŞİYE ÇALIŞMA VİZESİ VERECEK
İtalya hükümeti tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, AB vatandaşlığı olmayan kişiler için 2023-2025 yılları arasında yaklaşık 450 bin kişiye çalışma vizesi verilmesinin planlandığı belirtilmişti.
İtalya’ya yasa dışı yollarla göçün artmasının ardından düzenlemelerin gözden geçirileceği açıklandı.
2022 yılında yaklaşık 34 bin kişi geçiş yaparken 2023 yılında ise yaklaşık 83 bin kişi İtalya’ya yasa dışı yollardan geçiş yaptı.
HAKAN FİDAN’DAN BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı'na katıldı.
Akdeniz ülkelerin düzensiz göç ile birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Bakan Fidan, bölge ülkelerinin iş birliği içerisinde olması gerektiğini belirtti.
Göçün durdurulması için ülkelerin iletişim halinde olması gerektiğini söyleyen Hakan Fidan, aynı zamanda devam eden çatışmaların ve ekonomik sorunların da bitmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Fidan, “Bütün ülkeleri insan onurunun korunması için yabancı düşmanlığının ve nefret düşüncesinin önlenmesi, aynı zamanda da hoşgörü kültürünü geliştirmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
BAE DEVLET BAŞKANI 100 MİLYON DOLAR DESTEK VERECEK
BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid El Nahyan, Roma’da düzenlenen konferansa katıldı ve göç ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Roma’da düzenlenen konferansta konuşan El Nahyan, düzensiz göç sonucunda sorunlar yaşayan ülkelere planlanan kalkınma projeleri kapsamında 100 milyon dolar destek vereceğini açıkladı.
Konferans ile ilgili konuşan El Nahyan; “Bu iş birliği, insanların istikrar, ilerleme ve refah özlemlerine hizmet ediyor” ifadelerini kullandı.
BAE Devlet Başkanı, birçok insanın trajik bir biçimde ölmesine sebep olan düzensiz göçün günümüzde dünyanın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi.
Ülkesinin diğer bölge ülkeleriyle diyaloglarının gelişeceğine inandığını söyleyen El nahyan, bölgede iş birliği yapılması gerektiğini belirterek küresel barış ve istikrarı desteklemeye her zaman devam edeceğini vurguladı.
Düzenlenen konferans için İtalya’ya teşekkür eden BAE Devlet Başkanı El Nahyan, dünya ülkelerinin refahı ve kalkınması için barış yolunda girişimlere devam edeceğini söyledi.