Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 16 Mayıs Perşembe günü başlayan Pekin ziyareti, ABD liderliğindeki küresel düzene karşı çıkan iki müttefik arasında giderek daha yakın bir ortaklığın önünü açıyor. Pekin, ticari ve siyasi olarak Moskova’nın en büyük ortağı konumunda bulunuyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping liderliğindeki Çin, Ukrayna'yı işgal girişiminden sonra Moskova'ya güçlü bir diplomatik destek sundu ve Kremlin'in savaş kasasını doldurmaya yardımcı olarak Rus petrol ve gazı için en büyük ihracat pazarı konumuna geldi. Rusya ayrıca, askeri makinesini çalışır durumda tutmak için yüksek teknoloji ithalatının ana kaynağı olarak Çin'e güvendi.
Çin, 2023'te geniş kapsamlı bir barış planı önerdi ancak Rusya'nın Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerini terk etmesi çağrısında bulunmadığı için hem Ukrayna hem de Batı tarafından reddedildi.
Vladimir Putin ve Xi Jinping, Batı ile artan gerilimlerle karşı karşıya oldukları için 40'tan fazla kez bir araya geldiler ve “stratejik ortaklıklarını” güçlendirmek için güçlü kişisel bağlarını geliştirme kararı aldılar. Xi en son Mart 2023’te Moskova’ya gittiğinde Putin ile birlikteliklerini “sevgili arkadaşlar” olarak tanımladı. Putin ise Çin’in Kuşak ve Yol altyapı girişiminin zirvesi amacıyla Ekim ayında Pekin’e gitmişti.
Putin, 16 Mayıs Perşembe günü başlayan iki günlük ziyaretinden önce Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya yaptığı açıklamada, Xi ile yaptığı görüşmelerin "eski arkadaşlar arasında bir diyalog" ve "uluslararası gündemdeki en güncel konular hakkında verimli bir görüş alışverişi" olduğunu belirtti.
BATI KARŞITI ORTAKLIK
Xi Jinping ve Vladimir Putin, Batı'nın demokrasiyi yayma çabalarını, onları meşrulaştırma girişimi olarak görüyor ve otoriter rejimlerin modern dünyanın zorluklarıyla yüzleşmek için daha iyi olduğuna inanıyorlar.
Çin, Rusya’ya Ukrayna ile olan savaşında kullanması için silah tedarikinde bulunmamış olsa bile Moskova’yı diplomatik olarak destekliyor ve Batı’yı Rusya’nın güvenliğini tehdit etmekle suçluyor. Pekin ayrıca Moskova’ya yönelik uygulanan Batı yaptırımlarını da şiddetle kınadığını duyuruyor. Rusya’da Tayvan ile ilgili konularda sürekli olarak Pekin’e desteklerini dile getiriyor.
Kiev'in Batılı müttefikleri Rusya'dan petrol ve gaz ithalatını durdurduktan sonra Çin, Moskova'nın en büyük enerji alıcısı konumunda oldu. Çin, yaptırımların yüksek teknoloji arzını kısıtlamasının ardından Rusya'ya en iyi makine ve elektronik tedarikçisi haline geldi.
ASKERİ İŞBİRLİĞİ
Güçlenen bağlarının ortasında Rusya ve Çin, son yıllarda Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi üzerinde uzun menzilli bombardıman uçaklarının deniz tatbikatları ve devriyeleri de dahil olmak üzere bir dizi savaş oyunu düzenledi. Rus ve Çin kara kuvvetleri de ortak tatbikatlar için birbirlerinin topraklarına gittiler.
Putin, Moskova'nın Çin ile balistik füze fırlatmalarını tespit etmek için bir erken uyarı sistemi de dahil olmak üzere savunma kapasitesini önemli ölçüde artıran son derece hassas askeri teknolojiyi paylaştığını söyledi. Yer tabanlı radar ve uydular daha önce yalnızca Rusya ve ABD tarafından kullanılıyordu.
Kasım ayında Putin, Moskova ve Pekin'in askeri uydular ve savunma için kullanılan diğer teknolojiler üzerinde işbirliğini genişletmesini önerdİ.