Yeni Kaledonya'da Fransa hükümetine karşı ayaklanma: Macron OHAL ilan etti
Fransa'nın Yeni Kaledonya özerk bölgesinde başlayan ayaklanmalarda üç kişi yaşamını yitirirken, aralarında polislerin de olduğu yüzlerce kişi yaralandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya ile ilgili savunma toplantısı için ulusal güvenlik konseyini topladı.
Yeni Kaledonya'da başlayan halk hareketinin ardından Fransa hükümeti hareke geçti. Fransız askerleri Yeni Kaledonya limanlarına ve uluslararası havalimanına konuşlandı.
Fransa Başbakanı Gabriel Attal, kriz toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bölgede TikTok'u yasakladıklarını ve olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.
Üç gündür devam eden çatışmalarda biri polis dört kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.
Paris hükümeti, bölgede 10 yıl yaşamış olan Fransızlara oy hakkı verilmesini öngören yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu. Çarşamba sabahı ise Fransa parlamentosu tasarıyı kabul etti. Bu durum, Yeni Kaledonya'da halkın Fransa'ya karşı ayaklanmasına yol açtı.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, bağımsızlık yanlısı, büyük oranda yerlilerden oluşan grup, "yönetimdeki etkilerini azaltacağı" iddiasıyla reforma tepki gösteriyor.
Göstericiler bazı mağazaları yağmaladı ve olaylar esnasında bazı kamu binaları kundaklandı.
Yeni Kaledonya'da 1980'lerden bu yana gösteriler ve zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
Yeni Kaledonya, Avustralya ve Fiji arasında yer alıyor. 19. yüzyıldan bu yana Fransız toprağı olan Yeni Kaledonya, sömürgecilik sonrası dönemde de Fransa'nın bir parçası olmayı sürdürdü.
Fransa ile Yeni Kaledonya arasında 1998 yılında Noumea Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma kapsamında Paris, bölgeye daha fazla özerklik verme ve seçmen listesini o dönemdeki yerleşik halkla sınır tutma sözü vermişti.
1998'den bu yana Yeni Kaledonya'da seçmen listeleri güncellenmedi. Bu nedenle adaya yeni yerleşenler oy kullanamıyor. 1998 yılından bu yana bölgeye 40 binden fazla Fransızın yerleştiği belirtiliyor.
Bölge halkı, adaya sonradan yerleşenlerin oy kullanmasının Fransa yanlısı politikalara destek sağlayacağını düşünüyor.
Noumea Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana bölgede üç kez bağımsızlık referandumu yapılırken, ilk ikisini bağımsızlık karşıtları az farkla kazandı. Aralık 2021'de gerçekleştirilen son referandum, koronavirüs nedeniyle erteleme talepleri kabul edilmeyen bağımsızlık yanlısı partiler tarafından boykot edildi. Bu referandumdan bağımsızlık kararı çıkmadı.
Yeni Kaledonya'da yaklaşık 300 bin kişi yaşarken, halkın yaklaşık yüzde 40'ı yerel Kanak kabilesinden meydana geliyor.
Elysse Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Yeni Kaledonya ile ilgili savunma toplantısına başkanlık etmek üzere Normandiya'ya yapmayı planladığı ziyareti iptal ettiği kaydedildi.
Macron'un, ayaklanmaları konuşmak üzere bir savunma ve ulusal güvenlik konseyi toplantısı düzenlediği kaydedildi.
Macron'un ofisi, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini belirtti.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yaptığı açıklamada, olaylarda yaklaşık 100 polis ve jandarmanın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin yaralandığını duyurdu.
Öte yandan Yeni Kaledonya'da devam eden gösterilerde birçok farklı alanda Azerbaycan bayrağı görüldü.