Yunanistan'da seçmenler yeniden sandığa gidecek: Miçotakis parlamentoda çoğunluğu alamadı

Yunanistan'da 21 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde, Başbakan Kiryakos Miçotakis önderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) seçimi kazanan taraf oldu. Parlamentoda ise çoğunluk sağlanamadı. Peki, 25 Haziran'da gerçekleştirilecek ikinci tur seçimlerinin ardından Yunanistan'ı neler bekliyor?

Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (Syriza), beklediği oy oranının çok altında kaldı. Başbakan Miçotakis parlamentoda çoğunluğu sağlayamasa da büyük farkla kazandığı seçimi, "siyasi deprem" şeklinde değerlendirdi.

YENİ SEÇİM 25 HAZİRAN TARİHİNDE YAPILACAK

Yunanistan’da yapılan seçimlerde, 9,8 milyon seçmen oyunu kullanmak için sandığa gitti. Seçimlere katılım oranı yüzde 60,82 olarak açıklandı. Şu anki Başbakan Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi, seçimleri birinci sırada tamamlayarak yüzde 40,69 oy ile 146 milletvekilliği hakkını kazandı.

Başbakan Miçotakis, seçim sonrası yaptığı açıklamada, seçim sonucunun seçmen tarafından partisine dört yıllık yeni bir hükümet kurma yetkisini verdiğini vurguladı.

Miçotakis, "Halk, Yunanistan'ın tek başına Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi" şeklinde konuştu ve en kısa sürede seçime gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Aleksis Çipras’ın liderliğini üstlendiği Syriza'nın yaklaşık yüzde 20,1 oy olması, partiyi destekleyenler tarafından büyük hayal kırıklığı ile karşılandı.

Sosyalist PASOK ise bir önceki seçime göre oylarını artırarak yüzde 11,5'lik oy oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korumayı başardı.

Seçim sonuçlarının ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, öncelik olarak seçimi ilk sırada tamamlayan Miçotakis'e, daha sonra aldıkları oy oranlarının sıralamasına göre parti liderlerine birer ve üçer günlük süreyle "hükümet kurma" görevi verecek.

Yeni yapılacak seçimde de hükümet kurulamazsa, anayasanın açıkladığı şekilde 60 gün sonra yeniden seçim yapılması söz konusu olacak.

Seçimlere kadar olan sürede geçici hükümet, yüksek yargıçlar ve teknokratların kontrolünde olacak.

Seçim tarihi ise 25 Haziran.

MİÇOTAKİS’İN ERDOĞAN ÜZERİNDEN TÜRKİYE AÇIKLAMALARI

Yunanistan’da yapılan seçimlerin ardından Başbakan Miçotakis’in partisi seçimi kazanan taraf oldu.

Miçotakis, seçimi büyük bir farkla kazandı ancak parlamentoda çoğunluğu elde edemedi.

Yeni yapılacak seçimlerde Miçotakis’in tek başına iktidara gelmesi durumunda ise Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin geleceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Son seçimlerin ardından basın mensuplarına demeçler veren Miçotakis, “Türkiye’nin bugün istikrarlı bir hükümeti var. Bizim de istikrarlı bir hükümete ihtiyacımız var” diyerek gelecek seçimler için vatandaşlara destek çağrısında bulundu.

Ankara hükümetinin, Batı'ya yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiğini belirten Miçotakis, Avrupa, NATO ve Amerika Birleşik Devletleri’ne daha yakın bir politika izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin dış politika stratejisini eleştiren Miçotakis, bir konferansta yaptığı açıklamada, “Mavi Vatan” üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirmişti.

Miçotakis, “Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta, çok saldırgan bir dış politikayla, Türkiye ile Libya arasında tamamen yasadışı ve açıkçası coğrafi açıdan saçma bir sınırlandırma anlaşmasının imzalanmasıyla, Mart 2020'de göçün silahlandırılmasıyla 2020'de çok hararetli bir yazla ve sadece Yunanistan'a karşı değil, Avrupa ve ABD’ye karşı da çok düşmanca bir ilişkiyle kendini gösterdi” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin yeni dönemde sağ duyulu bir dış politika izlemesinin daha doğru olacağını belirten Miçotakis, “Türkiye'nin yaklaşımını değiştirmesi gerekiyor. Şu anki yaklaşımı ve revizyonizmiyle korkarım ki pek iyimser olamayız” değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Geçtiğimiz aylarda Yunan ordusu, 1923 Lozan Barış Anlaşması'na göre silahsızlandırılmış bölge olan Midilli adası ile 1947 Paris Barış Anlaşması'na göre yine silah bulundurulmaması zorunlu olan Rodos adasında askeri tatbikat düzenlemişti.

Yunan medyası, bu tatbikat kararını Türkiye’nin tehdit edici açıklamaları üzerine aldığını açıklamıştı.

Miçotakis’in seçilmesi durumunda Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından iki devletin izleyeceği politikalar merak konusu olmaya devam ediyor.

ÇiPRAS’TAN TÜRKİYE ÖVGÜSÜ

Yunanistan Ana Muhalefet Lideri Alexis Çipras, son seçimlerden sonra Türkiye’nin gelişmekte olduğu savunma sanayii alanını örnek göstererek hükümete eleştirilerde bulundu.

Yunan televizyonu ERT’ye açıklamalarda bulunan Çipras, dış politika ve savunma sanayii ile ilgili sorulan bir soruyu, "14-15 milyarlık bir programda Yunan savunma sanayisine tek bir avronun düşmemesi düşünülemez" şeklinde yanıtladı. 

Türkiye’nin bu alanda büyük ilerleme kaydettiğini belirten Çipras, “Türkiye'nin programlarının yüzde 60'ı kendi milli sanayisinde olurken bizim Yunan savunma sanayine bir vida bile koymamamız kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Miçotakis’in aksine Türkiye ile olan ilişkileri daha da ileriye taşımanın zorunlu olduğunu belirten Çipras, yeni seçilecek hükümetin bu doğrultuda bir politika izlemesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ

2019’da iktidarı eline alan Miçotakis, 2020 yılından bu yana Türkiye ile göçmen sorunu, Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının paylaşımındaki sıkıntılar gibi birçok diplomatik meseleyi siyasi çıkar olarak kullanmaya devam ediyor.

Seçim döneminde yaptığı propagandalarda öne çıkan güvenlik söylemleri, tamamen Türkiye ile olan ikili ilişkiler üzerine olmuştu.

Bugün baktığımız zaman Yunan hükümeti tarafından Türk-Yunan ilişkilerinde, anlaşmazlık yaşanan temel konularda farklı bir politika izlenecek gibi görünmüyor.

Yunanistan’da güçlü bir sağ hükümetin, iki devlet arasında yaşanan sorunlarda Yunanistan lehine kazanımlar elde etmesini amaçlayan bir dış politika stratejisi izlemesi olası görünüyor.

Yunanistan'ın Türkiye ile ilişkilerde en büyük sorun olarak gördüğü "Yunanistan'ı Bizans İmparatorluğu'na dönüştürme ideolojisi" stratejisi; Kıbrıs Adası'ndan Adalar Denizi'ne, Adalar Denizi'nden Batı Trakya'ya kadar uzanan alanda, iyi ilişkiler kurabilmenin önünde bir engel olarak görünüyor. 

Türkiye ise Yunanistan'dan "1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması" maddelerine sadık kalmasını bekliyor. Türkiye, koşullara uyulduğu takdirde Yunanistan ile komşuluk ve NATO müttefikliği içerisinde barış ve dostluk üzerine ilişki kurmayı ve sürdürmeyi amaçlıyor.

Ülkede yaşanan deprem dolayısıyla Yunanistan tarafından gelen yardımlar ve sağ duyulu mesajlar, iki devlet arasındaki sert politikaları bir nebze yumuşatmıştı.

İlerleyen dönemde Türk-Yunan devletlerinin ikili ilişkilerde nasıl bir yol izleyeceği, devletlerin dış politika stratejilerine göre şekillenecek gibi görünüyor.