ABD'de seçimin sonucunu Z Kuşağı belirleyecek!
Tüm dünyada Z Kuşağının etkisi hemen her alanda hissedilmeye başlandı. Ülkelerde seçim sonuçlarına da etki eden Z Kuşağı, bu kez 3 Kasım'da yapılacak olan başkanlık seçimleri için sahnede! Seçmelerin 20'sini oluşturan gençlerin Demokratların Pensilvanya, Michigan ve Arizona gibi eyaletleri kazanmasını sağlayabileceği belirtiliyor. Gençlerin oyu yeni başkanı belirlemekte önemli oranda etkili olacak ve dünya ülkelerinde de yönetimlerin değişiminde Z Kuşağı ön plana çıkacak.
ABD'de düzenlenen seçimlerde 30 yaşın altındaki seçmenlerin büyük çoğunluğu oy kullanmaktan kaçınıyor. Ancak uzmanlar bu sene 30 yaşın altındaki seçmenlerin oldukça önemli olan başkanlık oylamasına rekor sayıda katılım göstermesini bekliyorlar. Bu durumun Demokratların Pensilvanya, Michigan ve Arizona gibi önemli eyaletleri kazanmasını sağlayabileceği belirtiliyor.
2016 BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE GENÇLERİN SADECE YARISI KATILMIŞTI
2016 yılında Donald Trump ile Hillary Clinton arasındaki seçim yarışında 18-29 yaş arasındaki gençlerin yarısından azı başkanlık seçimlerinde oy kullanmıştı. Dört yıl aradan sonra bugün 70'li yaşlarda olan Donald Trump ve Joe Biden'in karşı karşıya gelmesi ile seçmenlerin yüzde 20'sini oluşturan ve büyük bir ihtimalle salgın yüzünden bir üniversite kampüsünde ya da aile evinde sıkışıp kalan gençlerin saflarını harekete geçirmek için sosyal medya üzerinden yoğun çabalar gösteriliyor.
Michigan'da ilk kez oy verecek olan ve 100'den fazla kampüsteki New Voters Project hareketinin parçası olan 19 yaşındaki Caitlin Upkong, "Sesimizin ABD üzerinde büyük bir etkisi var. Ancak aramızdaki çoğu kişi bunun farkında değil. Seslerimizin bir önemi olmadığını düşünüyorlar" açıklamasında bulundu.
GENÇLERİN SESİ BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİREBİLİR
Harvard Üniversitesi tarafından yakın zamanda yapılan bir anketin sonuçları, 18-29 yaşları arasındaki ABD'lilerin yüzde 63'ünün bu yıl oy vermeyi düşündüğünü ortaya koydu. Dört yıl önce yapılan bir ankette ise bu oran yüzde 47'ydi. Söz konusu potansiyel seçmenlerin arasında yüzde 60 gibi büyük bir çoğunluk Demokrat Parti'nin adayını desteklerken 2016 yılındaki Demokrat Parti adayı Clinton'ı destekleyenlerin oranı yüzde 49'du.
Seçmenlerin iklim değişikliği veya Ateşli Silahların Kontrolü Kanunu gibi "sol" meseleleri büyük çoğunlukla destekleyen bu kesimi ile Demokratlar, özellikle çekişmeli seçim bölgelerinde, Cumhuriyetçilerden daha çok oy almaya çalışıyor.
NextGen America Örgütü'nün bölge yetkilisi Larissa Sweitzer'e göre Demokrat milyarder Tom Steyer tarafından 2016 yılından bu yana finanse edilen örgüt, yalnızca Pensilvanya'da 22 binden fazla genci seçim listesine kaydetti. Örgüt 50 binden fazla genç erkek ve kadından oy kullanma sözü aldı.
Söz konusu veriler, Trump'ın 2016 yılında yalnızca 44 bin oy farkıyla kazandığı Pensilvanya ve 11 bin oy farkıyla kazandığı Michigan'da bir fark yaratılabileceğine işaret ediyor.
Larissa Sweitzer, erken oy kullanma faaliyetlerinin gösterdiği tabloya işaretle "Bu seçimde etkimiz çok büyük ve gençler 2016 yılından çok daha fazla oy kullanmaya yöneliyor" dedi.
Tüm hareketlerin sanal bir ortam üzerinden yürütülmesine sebep olan salgının başlangıcından bu yana NextGen, yaklaşık 3 bin 'influencer'ın hizmetinden yararlandı. Aynı zamanda internette viral olan video oyunu Animal Crossing'de sanal bir miting ve öğrencilerin ilgisini çeken diğer konular hakkında tartışılması için forumlar düzenledi.
Analiz firması TargetSmart'ın CEO'su Tom Bonier, birçok üniversitenin kapanmasına ilişkin "Biden'ın seçim kampanyasının ekibi genç seçmenlere yaklaşmak için büyük bir yaratıcılık sergilemeli. Ancak bu bir zorluk olmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Son zamanlarda Demokrat kanatta yıldızı parlayan Kongre üyesi 31 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez, bu hafta gençleri oy kullanmaya teşvik etmek için Twitch platformu üzerinden Among Us adlı oyun için bir davet linki yollayarak yayın yaptı. 500 binin üzerinde kişi tarafından izlenen yayın Twitch'te rekor kırdı.
Öğrencileri oy kullanmaya teşvik eden bir gruptan sorumlu olan Johanna Mudry da söz konusu sanal kampanyaların cep telefonlarına bağımlı olan bir nesilde büyük bir başarı elde ettiğini belirtti.
Mudry "Bu gençler sosyal medya üzerinden bir sempati havası oluşturuyorlar. Kampüste büyük bir etkileri var" dedi.
Ancak Johanna Mudry ile birlikte çalışan Pensilvanya Üniversitesi'nden Rania Zakaria, öğrenciler ile yaptığı görüşmeler sırasında bazı kişilerde "Zoom yorgunluğu" gördüğünü belirtti.
Şu anda Philadelphia'da karantina altında olan genç sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu izole edilme duygularının üstesinden gelebilmek için elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Bununla birlikte davamızı destekleyen birçok insan var. Bu da benim devam etmemi sağlıyor
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Florida'nın Parkland bölgesindeki bir okula düzenlenen silahlı saldırının ardından ateşli silahlarla mücadele etmek üzere 2018 yılında kurulan Arizona'daki March for Our Life Örgütü'nün yöneticisi Emma Rowland da açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Oy kullanmak bize daha iyi bir gelecek sağlayacak. İklim değişikliği, başka bir salgın ya da ateşli bir silah yüzünden ölmemizi engelleyecek. Gençler bunu anlıyor ve şunu söylüyorlar: Belki de oy kullanmam gerekiyor. Böylece bu, yedi ay daha içeride sıkışıp kalmamamı sağlayabilir