Glocalities araştırması aşırı sağın yükselişini araştırdı: Muhafazakarlaşan tek grup ABD'li genç erkekler

Yeni bir araştırmaya göre artan umutsuzluk sonucu dünyada muhafazakarlaşan tek grup ABD’li genç erkekler olarak öne çıkıyor.

Glocalities adlı bir uluslararası araştırma ajansının birden fazla ülkede gerçekleştirdiği bir araştırma, iki eksende katılımcıların “umut-umutsuzluk” ve “kontrol-özgürlük” davranışlarını değerlendirdi.

20 ülkede 300 bin katılımcıyla yürütülen anket, dünyanın 2014-2023 yılları arasında ortalama olarak karamsarlaşmasına rağmen ideolojik olarak daha liberal bir çizgiye geldiğini ortaya koydu.

Araştırma şefi Martijn Lampert, genç insanların toplum tarafından “hayal kırıklığına uğradıklarını” hissettiklerini, ABD’deki genç nüfusun yaşadığı umutsuzluk artışının Avrupa Birliği’ndeki eşlerine göre çok fazla olduğunu belirtti.

Araştırma süresince ABD’den 18-34 yaşları arasındaki 2 bin 242 erkek katılımcıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 7 AB ülkesi ve ABD’de muhafazakarlaşan tek grubun bu grup olduğu keşfedildi.

“Küresel ölçekte umutsuzluk, toplumsal hayal kırıklığı ve kozmopolit değerlere karşı isyan duyguları, düzen karşıtı radikal sağ partilerin yükselişini kısmen açıklıyor” diyen Lampert, sosyal medyadaki algoritmalarının muhafazakar genç erkekleri aşırı sağ görüşlere kaydırdığını söyledi.

Glocalities’in internet sitesindeki yazıda “Bu eğilim daha şimdiden Polonya, Portekiz, Almanya, Hollanda, Slovakya ve Güney Kore'deki seçimleri etkiledi. Politika öncelikleri ve seçim stratejileri değişmezse, bu eğilim muhtemelen haziran ayındaki Avrupa Birliği seçimlerini, kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini ve gelecekteki diğer seçimleri de etkileyecektir” ifadelerine yer verildi.

İki grup da gelecek kaygısı ve ekonomik belirsizlikle boğuşurken aynı yaş grubundaki kadınların tarihteki en liberal grup olduğu belirlendi.

1’in en muhafazakar, 5’in en liberal görüşleri temsil ettiği bir skalada genç kadınlar 3,78 puan ortalamasına ulaşarak rekor kırarken genç erkeklerin küresel ortalamasının 3,36 olduğu görüldü.

Genç kadınların cinsel taciz, aile içi şiddet, çocuk istismarı ve ihmali gibi sosyal konularda endişeli olduğu, genç erkeklerin ise daha çok sosyal ve ekonomik statü, muhafazakar aile değerleri, rekabet, cesaret ve onur gibi değerler konusunda kaygılı oldukları aktarıldı.