Avrupa'da İslamofobik söylemler ve eylemler yaygınlaşıyor

Dünyada son yıllarda İslam karşıtı eylemler artıyor. Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim’e yönelik provokasyonlar ve Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen terör eylemleri artarak devam ediyor. Müslüman ülkeler bu eylemlere karşılık olarak konsolosluğunu kapatıyor, büyükelçisini çağırıyor ve ekonomik olarak yaptırım kararı alıyor.

Avrupa'da İslamofobi İle Mücadele Kolektifi'nin (CCIE) 2022 yılında yayınladığı raporda, Avrupa siyasetinde aşırı sağın yükselmesi ile İslam karşıtı provokasyonların artmasında bir paralellik olduğu belirtildi.

Raporda açıklanan rakamlara göre; CCIE, geçtiğimiz sene 787 başvuru aldı ve başvuruların 527 kadarının Müslüman karşıtlığı olduğu vurgulandı.

BELÇİKA’DA BAŞÖRTÜLÜ KOMİSER İSTİFA ETTİ

Belçika’da son yıllarda Müslüman kadınlara yönelik uygulanan ayrımcı söylemlerde artış yaşanıyor.

Ülkede yaşayan başörtülü kadınlar yaklaşık yüzde 89 oranında İslam karşıtlığının en büyük mağdurları oluyor.

AA’nın haberine göre; Kadın Erkek Eşitliği Enstitüsü’nde komiser olarak görev yapan Fas kökenli Belçikalı aktivist ve siyasetçi İhsane Haouach, 2021 yılında başörtülü olması dolayısıyla İslam karşıtı söylemlere maruz kaldı ve yaklaşık 2 ay sonra görevinden istifa etti.

HOLLANDA’DA YAŞAYAN MÜSLÜMANLARA TEHDİT MEKTUPLARI

Hollanda’da geçtiğimiz aylarda camilere ve Müslüman insanların yaşadığı evlere, “İslam Hollanda’ya ait değildir” yazılı mektuplar gönderildi ve Müslüman insanların birtakım gruplar tarafından takip edildiği haberleri kamuoyuna yansıdı.

Yaşanan olayların ardından konu mahkemeye taşındı. Ancak mahkeme yaşanan olaylar için takipsizlik kararı verdi. Bu karar ise Müslüman insanlar tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.

MACARİSTAN'DA BAŞBAKAN ORBAN'DAN İSLAM KARŞITI SÖYLEMLER

Geçtiğimiz yıl Macaristan'da toplam 7 İslamofobi vakası yaşandı. Başbakan Viktor Orban, yaptığı konuşmalarda İslamofobik ve ayrımcı söylemleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Viktor Orban, 2018 yılında yaptığı açıklamada; Avrupa'da yaşayan Müslüman nüfusunun büyük artış gösterdiğini belirtmiş, "Kültürel değerlerin değişmesi ve Hristiyan kültürüne sahip nüfusun azalmasıyla, büyük şehirlerin 'islamlaşması' günden güne ilerliyor" demişti ve Batı Avrupa ülkelerini bundan sorumlu tutmuştu.

Başbakan Orban, "Batı Avrupa ülkeleri gelen mültecilerle kültürel değerlerin değiştiğini göremiyorlar. Şahsen, bu gidişatı durdurmaya istekli ve yetenekli siyasi oluşumların olmadığını görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

ARNAVUTLUK’TA CAMİDE BIÇAKLI SALDIRI

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bulunan Hoca Cami’nde 19 Nisan 2021 tarihinde camide bulunan cemaate saldırı gerçekleştirildi.

Saldırıda ismi Rudolf Nikolli olduğu öğrenilen kişinin öğle namazı sırasında içeri girerek 5 kişiyi bıçakladığı bildirildi.

Polis tarafından yakalanan Nikolli, hapishaneye götürülürken “Bütün Müslümanlar cezalandırılmalı” şeklinde bağırdı.

Ülkede yapılan araştırmalara göre, Müslümanlar namaz kılarken, başörtüsü takarken ve protesto gibi haklarını kullanmak isterken birçok zorlukla karşılaşıyor.

İSVEÇ’TE KURAN-I KERİM’İ YAKMA GİRİŞİMİ

Geçtiğimiz ay İsveç’te bir eylemci, başkent Stockholm’de bulunan merkez cami önünde kutsal kitap Kur'an-ı Kerim’i yaktı.

Eylemi izleyen Müslüman vatandaşlar ise bu provokasyona büyük tepki gösterdi.

İsveç polisi, Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim’i yakma girişiminde bulunan kişilere daha önce izin vermediğini açıkladı.

Ancak mahkemeler, bu eylemlerin kamu güvenliği için tehdit oluşturmadığını belirterek gösterilere izin verilmesi gerektiğini açıkladı.

İslami ülkeler, İsveç hükümetini bu provokasyonlara tepkisiz kalmakla suçluyor ve eylemlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini kınıyor.

DANİMARKA’DA KURAN NÜSHASI VE IRAK BAYRAĞI YAKILDI

Danimarka’da İslam karşıtı eylemleriyle ön plana çıkan aşırı sağ görüşlü grup “Danske Patrioter” üyeleri, Kopenhag’da bulunan Irak Büyükelçiliği önünde bir Kur'an nüshası ve Irak bayrağı yaktı.

Yaşanan provokasyonun ardından Irak’ta Şii din adamı Mukteda Es-Sadr’a bağlı kişiler, bölgede bulunan İsveç Büyükelçiliği’ne saldırarak binanın büyük bölümünü ateşe verdi.

Eylemlerin ardından Bağdat-Stockholm ilişkilerinde büyük bir gerilim yaşandı ve Irak hükümeti İsveç Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı.

Kopenhag Polis Sözcüsü Trine Fisker; AP’ye verdiği demeçte, “Cuma günü öğleden sonra Irak Büyükelçiliği karşısından yaklaşık 10 kişi protesto düzenleyerek bir kitap yakma girişiminde bulundular. Hangi kitap olduğunu bilmiyoruz. Görünüşe göre Irak bayrağını yakmaya çalışmışlar ve bunun ardından birisi bayrağın üzerine basmış” ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Danimarka'daki Irak Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e ve Irak bayrağına yönelik taciz olayını güçlü şekilde kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumlara, “Dünya genelinde toplumsal barış ve bir arada yaşamı ihlal eden bu vahşet karşısında acilen ve sorumlu bir şekilde durma” mesajı verildi.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN KINAMA MESAJI

İsveç Dışişleri Bakanlığı, başkent Stockholm’de düzenlenen Kur'an-ı Kerim’i yakma girişimini “İslamofobik” olarak değerlendirdiğini ve kınadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsveç hükümeti, İsveç'teki gösterilerde bireyler tarafından yapılan İslamofobik eylemlerin Müslümanları rencide edebileceğinin tamamen farkında. İsveç hükümetinin görüşlerini hiçbir şekilde yansıtmayan bu eylemleri şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kutsal kitapların yakılmasının nefret suçu ve provokasyon olarak belirtildiği açıklamada, “Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlük ifadelerinin İsveç'te ya da Avrupa'da yeri yoktur” ifadeleri kullanıldı.

İslam İş Birliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, yaşanan provokasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Dini nefretin savunulmasını açıkça yasaklayan uluslararası hukukun acilen uygulanması konusunda uluslararası topluma sürekli hatırlatmalarda bulunmalıyız” dedi.