BAE, Fransa ve Hindistan,Üçlü İş Birliği Girişimi'ni kurdu

Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Hindistan, ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak için "Üçlü İş Birliği Girişimi"ni kurdu. Bu girişimin, enerji ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği projelerinin teşviki, planlanması ve uygulanması için bir forum görevi üstlendiği belirtildi. Peki bu ülkeler arasındaki iş birliği ne anlama geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Hindistan, ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak için "Üçlü İş Birliği Girişimi" isimli bir oluşum kurdu. 

Girişim sayesinde üç ülke arasında yakın iş birliği alanları, uyum, kalkınma ve ortak üretimin artırılması için çaba gösterilmesi ve üç ülkenin savunma güçleri arasında daha fazla iş birliği ve eğitim imkanları aranıyor. 

"Üçlü İş Birliği Girişimi"nin en belirgin alanları arasında teknolojik inovasyon, kültür ve salgın hastalıklarla mücadele gibi konu başlıkları yer alıyor. 

BAE, FRANSA ve HİNDİSTAN’DAN ORTAK BİLDİRİ 

BAE resmi haber ajansı WAM'ın aktardığına göre, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Hindistan, 4 Şubat 2023 tarihinde “Üçlü İş Birliği Girişimi” ile ilgili ortak bir bildiri yayınladı. 

Yayınlanan bildiride, 19 Eylül 2022'de New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında Fransa, Hindistan ve BAE Dışişleri Bakanlarının ilk kez üçlü formatta bir araya geldiği belirtildi. 

Bildiride, New York’ta gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından Fransa, Hindistan ve BAE Dışişleri Bakanlarının, çeşitli karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini genişletmek amacıyla resmi bir üçlü iş birliği girişimi kurmayı kabul ettiği açıklandı. 
 
4 Şubat 2023 tarihinde de bu girişimin uygulanmasına yönelik bir yol haritasının belirlenmesi için üç bakan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği ifade edildi. 
 
Yayınlanan bildiride, “Üç taraf, üçlü girişimin, Hint Okyanusu bölgesinde iklim değişikliği ile mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının yanı sıra güneş ve nükleer enerji odaklı olmak üzere, enerji alanlarında iş birliği projelerinin tasarlanması ve yürütülmesini teşvik edecek bir forum olarak hizmet edeceği konusunda anlaştılar. Bu amaçla üç ülke, temiz enerji, çevre ve biyoçeşitlilik konularında somut, eyleme geçirilebilir projeler yürütmek için Hint Okyanusu Kıyıları Derneği (IORA) ile çalışma olasılığını araştıracak” denildi. 
 
Üçlü girişimin, sürdürülebilir projeler konusunda üç ülkenin kalkınma ajansları arasındaki iş birliğini genişletmek için bir platform görevi göreceğine dikkat çekilerek, “Bu çabaları desteklemek için, sırasıyla Hindistan G20 Başkanlığı ve BAE'nin 2023'te COP-28'e ev sahipliği yapması çerçevesinde bir dizi üçlü etkinlik düzenlenecektir. Üç ülke ayrıca BAE liderliğindeki Mangrove İklim İttifakı ve Hindistan ile Fransa liderliğindeki Hint-Pasifik Parkları Ortaklığı gibi girişimler aracılığıyla iş birliklerini genişletmeyi kabul etti” açıklamasında bulunuldu. 

Bildiride, savunmanın üç ülke arasında yakın iş birliği alanı olduğu kabul edilerek, “Üç ülkenin savunma kuvvetleri arasında daha fazla iş birliği ve eğitim için yollar aranırken, uyumluluğu ve ortak geliştirmeyi ve ortak üretimi daha fazla teşvik etmek için çaba gösterilecektir” denildi. 

Üç ülkenin ayrıca, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan yeni tehditler ve gelecekteki salgınlara karşı mücadele tedbirleri hakkında görüş alışverişini güçlendirmeye çalışacağı belirtildi. Bu kapsamda da Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gavi-the Vaccine Alliance, Global Fund, Unitaid gibi çok taraflı kuruluşlarla iş birliği teşvik edileceği açıklandı. 

Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan tarafından yayımlanan ortak bildiride, “Teknolojik inovasyonda en önde yer alan ülkeler olarak, ilgili akademik ve araştırma kurumları arasında üçlü iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak inovasyon projeleri, teknoloji transferi ve girişimciliği teşvik etme çabaları teşvik edilecektir. Bu kapsamda Vivatech, Bengaluru Tech Summit, GITEX gibi üst düzey teknoloji etkinlikleri çerçevesinde üçlü konferanslar ve toplantılar düzenlenerek bu iş birliğine destek olunacaktır” değerlendirmesi yapıldı. 

Fransa, Hindistan ve BAE tarafından kurulan üçlü girişimin, mirasın desteklenmesi ve korunması da dahil olmak üzere bir dizi ortak proje aracılığıyla kültürel iş birliğini teşvik etmek için bir platform olarak kullanılacağı aktarıldı. 

“ÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ”NE GİDEN YOL 

BAE, Fransa ve Hindistan iş birliğini artırıyor. Mevcut şartlar; Abu Dabi, Paris ve Yeni Delhi  hükümetlerini birbirine yakınlaştırıyor. 
 
Fransa, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan zorluklar karşısında petrol ithalatını çeşitlendirmek ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelmekle ilgileniyor. 


 
Temmuz 2022 tarihinde Fransa, BAE ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma iki ülkenin hidrojen, yenilenebilir ve nükleer enerji alanlarında ortak yatırım projelerini belirlemeyi amaçlıyor. 
 
Fransa, Yeni Delhi’yi ise Hint-Pasifik'e önemli bir giriş olarak görüyor. Paris yönetimi, AUKUS askeri anlaşmasından çıkarıldıktan sonra Hindistan ile ilişkilerine daha çok önem vermeye başladı.  
 
Hindistan ve Fransa, Hint-Pasifik bölgesini korumak istiyor. Bu nedenle de Paris, Yeni Delhi’nin savunma gücünü artırıyor. 

 Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Kasım 2022 tarihinde Hindistan ziyaretinde, iki ülkenin “Hint-Pasifik'teki deniz egemenliklerini ve seyrüsefer serbestliğini savunmak için birlik içinde olduğunu” belirtti.  
 
Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre; Fransa, Çin'in Hint-Pasifik bölgesinde ve Güney Çin Denizi'ndeki saldırganlığının arttığını ve Hint-Pasifik bölgesinin ‘çok geniş bir alan’ olması nedeniyle seyir özgürlüğünün ve uluslararası kurallara uyumun sağlanmasına ihtiyaç olduğunu açıklıyor. 

Ayrıca Fransa, Hindistan’ın bir numaralı silah tedarikçisi olan Rusya’ya karşı, Hint savunma sektöründeki payını artırıyor. 
 
Rusya'nın maruz kaldığı yaptırımların, bu ülkenin silah ihracatında aksamalara yol açabileceği ihtimali, Hint savunma pazarında Fransızlara yeni bir kapı açıyor. 
 
Batısında Pakistan ve kuzeydoğusunda Çin bulunan Hindistan için etkili silah ve araçlarla donatılmış bir savunma sistemi hayati önem taşıyor. Tüm bu durumlar ise Fransa ve Hindistan’ı birbirine bağımlı kılıyor. 
 
BAE ise Hindistan ile 22 Şubat 2022 tarihinde ilk ikili serbest ticaret anlaşmasını (STA) imzaladı ve Hint ürünlerinin yüzde 80’inin BAE pazarına gümrüksüz girmesine izin verdi. 


 
Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan’dan gelen artan ticaret rekabeti karşısında ekonomik çeşitliliğini ilerleterek, bölgedeki birincil ticaret merkezi konumunu korumaya çalışıyor. Bu nedenle Abu Dabi yönetimi Hindistan’ın en büyük ticari ortağı olmak istiyor. 
 
Hindistan’daki genç teknoloji şirketlerinin çoğu Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse ediliyor.  
 
Hindistan'ın Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi olarak görev yapan Sunjay Sudhir ise  euronews’e yaptığı konuşmada, “Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan, her ikisi de birbirinin geleceğinin ayrılmaz bir parçası olduğuna ve bu nedenle bu kadar büyük bir uyum içinde olduklarına dair güçlü bir inanca sahip. İnsanlar da birbiriyle iyi bir uyum içinde" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Fransa, BAE ve Hindistan’ın birbirleri için önemi büyük. Bu nedenle bu üç ülkenin, iş birliğini genişletmek için “Üçlü İş Birliği Girişimi"ni kurduğu görülüyor.