İsrail'in Hamas'la savaşının başlamasından bu yana Gazze ve Batı Şeria'da ölü sayısı arttı

Hamas'ın İsrail'e saldırmasından bu yana İsrailli yerleşimciler ve İsrail ordusu tarafından işgal altındaki Batı Şeria'da siviller yaşamını yitiriyor. Filistin Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da ölü sayısı 7.000'e yaklaştı.

7 Ekim'de İsrail-Hamas arasında çıkan çatışmalar, Filistin bölgesini yöneten Hamas'ın İsrail'in güneyine saldırmasıyla başladı ve İsrail'in Gazze'yi hava saldırılarıyla bombalamasına yol açtı.

Çıkan çatışmalar sonucunda İsrail'de 1.400, Gazze'de ise 5.700'den fazla insan yaşamını yitirdi.

Uzmanlar, İsrail'in artan bombardımanından kaynaklanan ölü sayısının yükselmesinin on yıllardır süren İsrail-Filistin çatışmasında eşi benzeri görülmemiş bir durum olarak nitelendiriyor.

Hamas'ın saldırılarına karşılık olarak İsrail'in hava saldırıları yoğunlaşırken insani yardım görevlileri ateşkes ve daha fazla yardım konvoyu için acil çağrıları tekrarlıyor.

İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar Gazze Şeridi ile sınırlı kalmıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in bölgeyi bombalaması sebebi ile ölü sayısının 5 bin 791’e ulaştığını ve çoğunluğun sivil olduğunu açıkladı.

GAZZE'DEKİ SİVİLLERİN ÖLÜM SAYISI HIZLA ARTIYOR

İsrailli yetkililere göre, bu sayı son yılların en ölümcül Gazze savaşı olarak kayda geçti.

Gazzeli yetkililer, bölgede öldürülen Filistinlilerin sayısının 5.000'i aştığını söylerken yalnızca bu yıl 250 Filistinlinin öldürüldüğüne dikkat çekti.

Tıme Dergisi’nin aktardığına göre, İsrail-Filistin Analisti Mairav ​​Zonszein, “Batı Şeria'da bu yıl artan şiddet olaylarının artık steroid etkisi altında. Tek fark şu anda bu olay sahada çok fazla İsrail askeri gücü olmadan ve medyanın neredeyse hiç ilgisini çekmeden gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu çok daha tehlikeli ve istikrarsız bir durum” dedi.

Batı Şeria'da şiddet olayları giderek artıyor ve yetkililer açıklanan rakamların son yirmi yılın en yüksek ölüm oranı olduğuna işaret ediyor.

Ölümlerin yüzde 62'sinden fazlasını kadın ve çocuklar oluştururken, çıkan çatışmalarda 15 bin 273'ten fazla kişi de yaralandı.

Savaş pek çok açıdan diğer Filistin topraklarına da ulaştı. 

Filistin sağlık bakanlığına göre aynı dönemde Batı Şeria'da en az 103 Filistinli öldürüldü.

Filistinli yetkililere göre, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da en az 95 Filistinli, İsrail askerleri ve silahlı kişiler tarafından öldürüldü. bu, Batı Şeria'da son 15 yılın en kanlı dönemi oldu. 

Son şiddet olaylarında Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin'de dört, Kalkilya'da ise bir Filistinli öldürüldü.

Kudüs'ün hemen kuzeyindeki Kalandia'da da bir Filistinli öldürüldü.

Filistinli ölümlerinin çoğu İsrail askerlerinin baskınlarında gerçekleşti ancak Filistinliler ile İsrailli yerleşimciler arasındaki çatışmalarda da bir artış oldu. 

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) aktardığı İsrailli resmi kaynaklara göre, İsrail'de yaklaşık 1.400 kişi öldürüldü. Bunların büyük çoğunluğu, son çatışmayı tetikleyen 7 Ekim'deki Hamas saldırılarında gerçekleşti.

 SON YILLARIN ORTA DOĞU'DAKİ EN ÖLÜMCÜL SAVAŞI

OCHA, rapor edilen ölü sayısının 2005 yılında ölümleri kaydetmeye başlamasından bu yana "öldürülen İsraillilerin kümülatif sayısının üç katından fazla" olduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk , geniş kapsamlı bir insani ateşkesin hem Gazze hem de İsrail için şart olduğunu söyledi.

Volker Türk, “Bu düşmanlıkların bir sonucu olarak her iki tarafta da çoğu çocuk olmak üzere çok fazla sivil hayatını kaybetti. Bir şeyler değişmediği sürece önümüzdeki günlerde daha fazla sivilin devam eden bombardıman nedeniyle ölümün eşiğinde olduğunu göreceğiz. İnsanlık önce gelmeli” ifadelerini kullandı.

Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ile savaşın başlamasından bu yana bölgede 6.546 kişinin öldürüldüğü bilgisini aktardı.

Ölenlerin sayısı 2.704 çocuğu içeriyor. Çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam 17 bin 439 kişi de yaralandı.

İsrail, 1967 İsrail-Arap savaşından bu yana Batı Şeria’yı işgal ediyor ve 2005 yılında Gazze’den çekildiği halde şehrin kıyı bölgelerine abluka uygulamaya başladı.