ABD’de Biden’a karşı darbe mi planlanıyor?

Geçtiğimiz günlerde üç Amerikan generali tarafından Washington Post’ta yayımlanan “Ordu şimdi 2024 ayaklanmasına hazırlanmalı” isimli makale, ABD gündemini sarsmış durumda. Peki, Biden’ı 2024 seçimleri öncesi neler bekliyor? ABD’de siyasi darbe ya da iç savaş ihtimali güçleniyor mu?

Paul D. Eaton, Antonio M. Taguba ve Steven M. Anderson isimli üç emekli general, 17 Aralık 2021’de Washington Post gazetesinde dikkat çeken bir makale kaleme aldı. Generaller, söz konusu makaleye “Ordu şimdi 2024 ayaklanmasına hazırlanmalı” başlığını verdi.

Üç general, “ordu içerisinde her şeyi altüst edecek ölümcül bir kaos potansiyeli konusunda giderek daha fazla endişe duyduklarını” ifade etti. “Amerikalıların ciddi risk altında” olduklarını söyleyen generaller, 6 Ocak 2021 Kongre baskınının yıl dönümü öncesi çarpıcı uyarılarda bulundu.

Generaller, 2024 seçimleri hakkında, “Bir darbe olacağı düşüncesiyle iliklerimize kadar donuyoruz” ifadelerini kullandı. Generallerin bu endişesinin altında ise birtakım nedenler bulunuyor. Generaller, özellikle 6 Ocak Kongre baskınında suçlama yöneltilenlerin 10’da 1’inden fazlasının hizmet kaydı olduğunu vurguluyor.

Kongre baskını davasında yargılanan yaklaşık 700 kişinin, 100’den fazlasının gazi ve emekli ordu mensubu olduğu biliniyor. Siyasi uzmanlara göre, Kongre baskını organizasyonunda “askeri deneyim” izleri bulunuyordu.

Generallerin dikkat çektiği bir diğer husus ise Oklahoma’da yaşanan olaydı. Oklahoma Ulusal Muhafız Komutanı General Thomas Mancino, ABD Başkanı Joe Biden’ın, “Tüm Ulusal Muhafız üyeleri koronavirüse karşı aşılanacak” talimatına karşı geldi. Mancino, Biden’ın emrini reddederken; başkomutanın, eyaletin Cumhuriyetçi valisi olduğunu öne sürdü.

Emekli generaller, tüm bunlarla birlikte ordu içinde gruplaşmaların oldukça arttığına vurguda bulundu. Orduda particiliğin olduğunu söyleyen generaller, 2024 seçiminde ABD’yi birtakım risklerin beklediğini dile getirdi.

Generallere göre, ordunun bazı bölümleri, 2024’teki seçimi kazanacak kişi yerine seçimi kaybedenden emir alabilir. Ordunun gün geçtikçe bölündüğünü vurgulayan generaller, askeri çöküşün 'iç savaşa' yol açabileceği yönünde uyarıda bulundu.

SON DÖNEMDEKİ DEĞİŞİKLİKLER DİKKAT ÇEKİYOR

ABD ordusunda yaşanan birtakım rahatsızlıklar, özellikle son dönemde sık sık basına yansıyor. Siyasi uzmanlara göre, ordu içerisinde tasfiye ve ön alma operasyonları düzenleniyor.

Pentagon’un 2022 bütçesinde yer alan bazı detaylar da; ABD ordusunda yaşanan sorunları gözler önüne seriyor. Pentagon’un 768 milyar dolarlık 2022 bütçesi, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçmiş, onay için Başkan Joe Biden’a gönderilmişti.

Söz konusu tasarıda, emekli askerlerin hükümet üyesi olabilmeleri için gerekli bekleme sürelerinin uzatılması dikkat çekiyor. Tasarıya göre, ABD ordusundan emekli olduktan sonra bir kişinin Savunma Bakanı olabilmesi için geçmesi gerek süre 7 yıldan 10 yıla çıkartıldı. Tasarıya göre, bir kişinin Dışişleri Bakanı olması için 5 değil, 7 yıl beklemesi gerekiyor.

Konu hakkında bir makale kaleme alan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mehmet Ali Güller, “Savunma Bakanlığı için ek üç yıla, Dışişleri Bakanlığı için ek iki yıla neden ihtiyaç duyuldu acaba? En önemlisi de bu süre uzatımı, hangi generalleri engellemek için yapıldı?” şeklinde sorular yöneltti.

BIDEN KARŞITI BİLDİRİ HAFIZALARDAKİ YERİNİ KORUYOR

12 Mayıs 2021 tarihinde 124 emekli general ve amiral, “Ulusumuz büyük tehlike içinde” ifadeleriyle Başkan Joe Biden karşıtı bir bildiri yayımlamıştı. Söz konusu bildiri, ABD ordusu içindeki bölünmeyi bir kez daha gözler önüne sermişti.

Emekli generaller ve amiraller, söz konusu bildiride, 2020 seçimlerini şaibeli ilan etmişti. Biden’ın fiziksel ve zihinsel durumuna dikkat çekilen bildiride; Kongre liderlerine, “ABD ordusunu siyasi piyon olarak kullanma” suçlaması yöneltilmişti.

Söz konusu bildiride, ABD’nin dış politikası hakkında da önemli konulara değinilmişti. Emekli general ve amiraller, Biden’dan Çin’e karşı daha sert bir politika izlemesini istiyordu. Bildiriye göre, ABD’nin İran ile yeniden nükleer müzakerelere dönmesi ve anlaşmaya varması büyük bir hataydı. Ayrıca emekli general ve amirallere göre, ABD’nin, İsrail’in güvenliğini sağlaması gerekiyordu.

GENELKURMAY BAŞKANI MARK MİLLEY ‘VATAN HAİNİ’ İLAN EDİLMİŞTİ

ABD ordusunda özellikle son dönemde yaşanan olaylar, ülkeyi 2024’e kadar zorlu bir süreç beklediğini gösteriyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Genelkurmay Başkanı Mark Milley’i ‘vatan haini’ ilan etmişti.

Kongre baskını sürecinde Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuocheng ile telefonda görüşen Milley, Çinli mevkidaşına ‘iki devlet arasında savaşın çıkmasına izin vermeyeceğini” söylemişti. Bu durumun birkaç ay önce ortaya çıkmasının ardından kamuoyunda Milley’e karşı sert eleştiriler yöneltilmişti.

ABD Genelkurmay Başkanı, söz konusu telefon görüşmesi hakkında, görevinin yanlış hesaplamaları önlemek ve gerilimi azaltmak olduğunu ifade etmişti. Ancak bu açıklamanın ardından Milley’e yönelik eleştiriler devam etmişti.

Tüm bunların yanı sıra ABD halkının her geçen gün silahlanmaya devam etmesi, eski başkan Donald Trump’tan zaman zaman sert açıklamalar gelmesi, Pentagon’un son dönemde askerlere yönelik sık sık uyarılarda bulunması, Biden’ın ordu üzerinde yeterince ağırlığını ortaya koyamaması, 2022 bütçesinde emekli generaller karşısında birtakım önlemlerin alınması gibi durumlar; 2024 seçimlerine giden süreçte ABD’yi zor günlerin beklediğini, siyasi darbe ve iç savaş gibi durumların yaşanma olasılığının her geçen gün arttığını ve Biden’ın 2024’teki seçimleri kazanma ihtimalinin düşük olduğunu gözler önüne seriyor.