BM Genel Sekreteri António Guterres, Gazze'nin çocuk mezarlığına dönüştüğünü söyledi

BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana ortalama her 10 dakikada bir çocuğun öldürüldüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Gazze Şeridi'nin "çocuklar için bir mezarlığa" dönüştüğü konusunda uyardı ve  bölgeye yardım sağlanması için acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreterinin paylaşımı, Gazze sağlık yetkililerinin ölü sayısının 10.000 kişiyi aştığını söylemesinin ve BM insani yardım kuruluşlarının başkanlarının ateşkes çağrısında bulunan ortak bir açıklama yapmasının ardından geldi.

"GAZZE ÇOCUKLAR İÇİN MEZARLIĞA DÖNÜŞÜYOR"

Guterres, BM'de gazetecilere verdiği demeçte, "Bu acımasız, korkunç, acı veren yıkım çıkmazından bir çıkış yolu bulmak için hemen harekete geçmeliyiz. Gazze çocuklar için mezarlığa dönüşüyor. Her gün yüzlerce kız ve erkek çocuğunun öldürüldüğü veya yaralandığı bildiriliyor" ifadelerini kullandı.

Genel sekreter António Guterres, “Gazze'de insani ateşkes ihtiyacı her geçen saat daha acil hale geliyor. Çatışmanın tarafları ve uluslararası toplum acil ve temel bir sorumlulukla karşı karşıyadır: Bu insanlık dışı toplu acıyı durdurun ve insani yardımı önemli ölçüde genişletin” açıklamalarında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin, ateşkes çağrısında bulunan ve üzerinde anlaşmaya varılan bir kararı müzakere etme çabaları çıkmaza girdi.

BM’de 10 daimi olmayan üye, söylem ve vurgu konusunda anlaşmaya varmak istemediklerini vurguladı. Daha sonra veto yetkisine sahip beş daimi üyeden birinin, ABD veya Rusya'nın metni engellemesini önlemek için baskı uygulanacak.

İsrail, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırıda 1.400 kişiyi öldürmesi ve 240'tan fazla kişiyi rehin alması sonrasında Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ı yok etme sözü verdi. 

İsrail ordusu, bir haftadan fazla süren yoğun çatışmaların ardından Gazze şehrini tamamen kuşattığını ve bölgeyi ikiye böldüğünü açıkladı.

Guterres, sosyal medya uluslararası insancıl hukukun açık bir şekilde ihlal edildiğini söyledi. 

BM'nin Gazze ve Batı Şeria'daki 2,7 milyon insana yardım ulaştırmak için 1,2 milyar dolara ihtiyacı olduğunu ekledi. Ancak bu yardımın çok az bir kısmı Gazze'deki insanlara ulaşabiliyor.

GAZZE'DE İNSANLIK DRAMI YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR..

Reuters’in aktardığına göre, Guterres’in gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, “İsrail Savunma Kuvvetleri'nin kara operasyonları ve devam eden bombardıman sivilleri, hastaneleri, mülteci kamplarını, camileri, kiliseleri ve barınaklar dahil BM tesislerini vuruyor. Hiç kimse güvende değil. Aynı zamanda Hamas ve diğer militanlar sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor ve ayrım gözetmeksizin İsrail'e roket atmaya devam ediyor" dedi.

Guterres, Gazze'de BM Filistin Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNRWA) ile çalışan 89 kişinin öldürüldüğünü, bunun BM yardım çalışanları için "örgütün tarihindeki herhangi bir dönemden daha yüksek rakam" olduğunu ifade etti.

4 Kasım günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden ile yaptıkları telefon görüşmesinde, Filistinlileri korumaya yönelik çağrıları tekrarladılar.

Sivil kayıplarla ilgili bir soru üzerine bir Beyaz Saray Sözcüsü şunları söyledi: "Belirli senaryolarda en aza indirmeye yönelik çabaların uygulandığına dair bazı göstergeler gördük, ancak bunu abartmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Guterres, yardımların Mısır'daki Refah kapısından tekrar Gazze'ye girmeye başladığını ancak tamamen yetersiz oranlarda geldiğini söyledi.

Guterres, "Yardım damlaları ihtiyaç okyanusunu karşılamıyor. Refah kapısı tek başına yardım tırlarını gereken ölçekte işleme kapasitesine sahip değil” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz iki hafta içinde Gazze'ye 400'den biraz fazla kamyonun geçtiğini, çatışmaların başlamasından önceki günde ise 500 kamyonun geçtiğini, bunun da günde ortalama 28 kamyona denk geldiğini söyledi.

BM geçen hafta Gazze'ye yardım ulaştırabilmek için birden fazla sınır kapısına ihtiyaç duyulduğunu ve İsrail kontrolündeki Kerem Şalom sınır kapısının yeterli sayıda kamyonu alabilecek donanıma sahip tek yer olduğunu söyledi.

İsrail, bunun üzerine güvenlik riski oluşturacağını söyleyerek geçidi açmayı reddetti.