KKTC ve BM arasında "tampon bölge" krizi yaşanıyor: BM bölgede kalacağını açıkladı

Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs’ta faaliyet gösteren barış güçleri, Birleşmiş Milletler’in denetiminde bulunan tampon bölgede izin alınmadan işleme geçirilen yol yapımı düzenlemelerini engellemeye çalışan BM Barış Gücü askerlerinin Kıbrıs Türk güvenlik güçleri tarafından saldırıya uğradığını açıkladı.

Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler örgütü, Kıbrıs Türk güvenlik güçlerinin adayı ikiye ayıran ve tampon bölge olarak adlandırılan alanda, Pile adındaki köyde izin alınmadan işleme geçilen yol inşaatını engellemeye çalışan BM güvenlik gücü askerlerinin saldırıya uğradığını duyurdu.

Reuters haber ajansının paylaştığı görüntülerde BM Barış Gücü askerleri ile Kıbrıs Türk askeri ve polis kıyafetleri giymiş kişiler arasında şiddetli ve fiziksel bir tartışma yaşandığı görülüyor.

Birleşmiş Milletler Misyonu (UNFICYP), geçtiğimiz hafta Perşembe günü yayınladığı açıklamada, KKTC hükümetine “BM tampon bölgesi içinde izinsiz inşaat faaliyetlerinden kaçınmaları” uyarısını yapmıştı.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü ise Türkçe olarak Pile, Rumca da ise Pyla olarak isimlendirilen köyden yapımına başlanıp tampon bölge olarak adlandırılan alandan geçen ve gerekli izinlerin alınmadığı belirtilen yol inşaatını engellemeye çalışan BM Barış Güçlerinin saldırıya uğradığını duyurdu.

BM VE AB TARAFINDAN KINAMA MESAJI

Kıbrıs’ta BM Barış Gücü askerlerine Kıbrıs Türk güvenlik güçleri tarafından uygulanan müdahaleler sonrasında Birleşmiş Milletler’den ve AB ülkelerinden tepki içeren mesajlar geldi.

Tampon bölgede yapımına devam edilen inşaat hakkında KKTC’li yetkilileri uyaran Birleşmiş Milletler Misyonu, “Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, bu sabah Kıbrıs Türk tarafının personeli tarafından BM barış gücü askerlerine yönelik saldırıları ve BM araçlarına verilen zararı kınamaktadır” şeklinde bir açıklama yayınladı.

BM Misyonu yaptığı açıklamada, “BM barış gücü askerlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mallarına verilen zarar kabul edilemez" denilirken Kıbrıs Rum yönetimi ise "Türk işgal güçlerinin neden olduğu organize olayları ve BM barış gücünün İngiliz ve Slovak üyelerine yönelik kabul edilemez saldırıyı kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler Misyonu, tampon bölge olarak belirlenen alanda sükunet ve istikrarı sağlamak ve gerekli tüm tedbirleri almak üzere varlığını devam ettirmeye ve bölgede gerekli izinleri alınmamış tüm çalışmaları engellemeye devam edeceğini vurguladı.

İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri ortak bir karar alarak yayınladıkları kınama mesajında, “izinsiz olarak inşa edilmeye başlanan yol yapımı faaliyetlerinden ciddi endişe duyduklarını” belirtti.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk güvenlik güçlerinin müdahalesinin kınandığı ve BM’nin bölgede varlığını korumaya devam ederek gerekli bütün tedbirleri alacağı kaydedildi.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olayı saldırı olarak nitelediğini ve Kıbrıs Türk güvenlik güçlerini şiddetle kınadığını duyurdu.

AB üyesi konumunda bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin sözcüsü Konstantin Letimbiyotis, Türk hükümetini, “İşgal altındaki Arsos köyü ile bir ileri askeri karakolu birleştiren yol yapımı ile Pile'de yeni oldu bittiler yaratmaya çalışmak” ile suçladığını söyledi.

AFP’ye açıklamalarda bulunan ve isminin belirtilmesini istemeyen üst düzey bir yetkili, “Sivil giyimli Kıbrıslı Türk polis ve askerler bir barış gücü görevlisini yumrukladı ve diğerlerini de şiddetle geri iterek saldırdı” ifadelerini kullandı.

KIBRIS YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Kıbrıs Türk hükümeti yetkilileri geçtiğimiz Perşembe günü basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, yürütülen projenin Pile köyünde yaşayan vatandaşların ulaşım sorununu çözmek için tamamen insani amaçlarla yapıldığı ve düzenlemesine başlanan yol projesinin büyük bölümünün Türk tarafında olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Pile-Yiğitler yolunun insani boyutunu defaatle BM Kıbrıs Barış Gücü'nün dikkatine sunduk, ancak bugüne kadar bu konuda sürdürülen görüşmelerde hiçbir netice alınamadı” ifadelerine yer verildi.

KKTC hükümetinin Ulaştırma Bakanlığını yürüten Erhan Arıklı, BBC’ye yaptığı açıklamada, yaşanan olayların ardından projeye geçici olarak ara verildiğini söylerken, Kıbrıs Türk hükümeti yetkilileri ise projenin devam ettiğini belirtiyor.

Diğer yandan Kıbrıs Gazetesinde yayınlanan bir habere göre, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs TV’de yayınlanan bir programda yaşanan olaylarla ilgili olarak gerginliğin yaşandığı yolun büyük bir bölümünün Türk toprağı olduğunu vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler hangi sıfat ile benim toprağımdaki işe engel olmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, projenin bölge halkı için çok önemli olduğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

Pile bildiğiniz gibi ortak bir köy. Rum tarafı nasıl Larnaka’ya yol yaptıysa gidip geliyorsa bizim de Beyarmudu üzerinden diğer tarafa ulaşılması gerçekten zor çünkü İngiliz Üssü Dikelya bölgesinden geçmeniz gerekiyor ve orada egemenlik hakkımız olmadığı için yol genişletme çalışmalarını yapamıyoruz. Pile halkı çok şikayetçi çünkü 10 dakikalık yolu 1 saatte gidip geliyorlar ve bu da zaman alıyor.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk güvenlik güçlerinin BM Barış Gücü askerlerine saldırdığı iddiaları ilgili kendisine sorulan bir soruya ise şu şekilde cevap verdi:

O videolarda gördüğünüz bizim ekiplerimize bir görev verilmiştir ve bu ekipler bu yolu başlatmıştır. Siz şimdi bizim toprağımıza gelir ve bu yolu durdurmaya çalışırsanız devam eden işe müdahale etmiş olursunuz. Siz hangi yetki ve sıfatla benim toprağımda bu işe engel oluyorsunuz.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da yaşanan olaylar ile ilgili yaptığı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türkü dostu bir örgüt olmadığını biliyoruz. Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak. Bu proje insancıl bir proje ve hiçbir art niyet içermiyor” şeklinde konuştu.

KKTC Dışişleri Bakanlığı ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG’nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilemezdir. BMBG’nin açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında, yaşanan durum çarpıtılmakla birlikte BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Pile-Yiğitler arasındaki yol projesinin bölge için yapıldığını ve insani bir amaç taşıdığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Barış Gücünün daha önceden Rum tarafına yol projesi için izin verdiğini söyleyen Çelik, adada çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirtti.

Çelik, “Bu süreçte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne desteğimiz tamdır. Son gelişmeleri yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.