CERN araştırmacıları karanlık maddeyi araştırmak için 12 milyar dolarlık yeni tesis talep etti

Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nden (CERN) araştırmacılar, yeni bir parçacık hızlandırıcısı inşa ederek Evren’in bilinmeyen yüzde 95’lik kısmını açığa çıkarmayı hedefliyor.

2012’de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) adındaki dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı kullanılarak Higgs bozonu adı verilen parçacığın keşfedilmiş ve fizik biliminde yeni bir dönem başlatılmıştı.

Araştırmacılar, İsviçre'deki LHC’den de büyük bir parçacık hızlandırıcısının yeni parçacıklar keşfedilmesine ve Evren’in bilinmeyen noktalarının açığa çıkarılmasına yol açacağı görüşünde.

Önerilen makinenin, şu anki rekorun sahibi LHC’den 3 kat daha büyük olacağı tahmin ediliyor.

Maliyetleri CERN üyesi ülkeler tarafından karşılanacak cihazın sadece inşası 12 milyar sterlin tutacak.

BBC’ye konuşan CERN şefi Profesör Fabiola Gianotti, Future Circular Collider (FCC) adı verilmesi planlanan çarpıştırıcı hakkında, “Bu, insanlığın Evren hakkındaki bilgimizle ilgili temel fizik sorularını yanıtlamada muazzam adımlar atmasını sağlayacak bir araç. Bunu yapmak [bilgilerimizi artırmak] için bu soruları ele alacak daha güçlü bir araca ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Gianotti, inşasına izin verilmesi halinde “çok güzel” olacağını söylediği makinenin varsayımsal “karanlık madde” ve henüz tanımlanamayan bir enerji formu olan “karanlık enerji”nin keşfedilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Güncel teorilere göre karanlık madde ve karanlık enerji, Evren’deki tüm maddenin yüzde 95’ini teşkil ediyor.

LHC’nin de inşa edilirken bu amacı taşıdığını fakat gerçekleştiremediğini, dolayısıyla dünya farklı tehditlerle karşılaşırken bu alana kaynak harcanmasını “düşüncesizlik” olarak tanımlayan bilim insanları da bulunuyor.