Xi Jinping, Gazze için barış konferansı çağrısı yaptı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Filistin için 72 milyon dolar yardım sözü verirken, Gazze için barış konferansı çağrısında bulundu.

Xi, Pekin’de Arap ülkelerinin liderleriyle yapılan Çin-Arap Devletleri İşbirliği Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, “İsrail-Hamas savaşına odaklanan” uluslararası bir barış konferansı çağrısı yaptı.

Xi, Pekin’in Arap ülkeleriyle birlikte çalışarak sorunu “adalet ve hakkaniyete uygun şekilde çözmek ve uzun vadeli barış ve istikrarı sağlamak” istediğini söyledi.

Çin Devlet Başkanı, “İnanılmaz acılara neden olan savaş sonsuza kadar devam edemez, adalet kalıcı olarak yok edilemez ve iki devletli çözümün önemi sorgulanamaz. İki devletli çözüm kararlılıkla desteklenmeli. Çalkantılı bir dünyada, uyum içerisinde yaşamanın yolu karşılıklı saygıdır. Kalıcı güvenliğin temeli ise adalet ve hakkaniyettir” dedi.

Xi, Çin’in, “dünya barışı ve istikrarının korunması için bir model olarak Arap ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye” çalıştığını söyledi.

Xi, ülkesinin Gazze’deki insani krizin hafifletilmesini ve savaş sonrası yeniden inşayı desteklemeye devam edeceğini söyleyerek, 69 milyon dolar acil insani yardım sözü verdi.

Çin lideri, Pekin’in BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı’na (UNRWA), Gazze’ye acil destek amaçlı 3 milyon dolar bağışta bulunacağını ifade etti.

Xi, Çin’in Arap ülkeleriyle petrol ve gaz sektörlerinin yanı sıra daha büyük ölçekli yatırımlar dahil çeşitli alanlarda daha fazla işbirliği yapacağını söyledi.

Çin Devlet Başkanı, Arap devletlerini ticaret, temiz enerji, uzay araştırmaları ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmeye çağırdı.