Çin, Güney Kore ve Japonya’dan yeni bir başlangıç adımları

Çin Başbakanı Li Qiang, 27 Mayıs Pazartesi günü dört yıl içindeki ilk üç taraflı görüşmelerde liderlerle bir araya gelerek, küresel gerilimlerin engellediği ticaret ve güvenlik diyaloglarını canlandırmayı kabul ederken, Japonya ve Güney Kore ile ilişkilerin yeniden başlatılacağını duyurdu.

Çin başbakanı, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile Seul'de bir araya geldi ve 2019'dan bu yana durmuş olan üç taraflı serbest ticaret anlaşması müzakerelerini yeniden canlandırma çabaları gündemin en üst sıralarında yer aldı.

Zirve açılışında konuşan Başbakan Li, toplantının "hem bir yeniden başlatma hem de yeni bir başlangıç" olduğunu söyledi ve Doğu Asya'nın ekonomik güçleri arasındaki işbirliğinin kapsamlı bir şekilde yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Ancak bunun gerçekleşmesi için siyasetin ekonomik ve ticari konulardan ayrılması gerektiğini de sözlerine ekledi ve korumacılığa ve tedarik zincirlerinin ayrıştırılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Li, "Çin, Güney Kore ve Japonya için yakın bağlarımız değişmeyecek, kriz müdahalesi yoluyla elde edilen işbirliği ruhu değişmeyecek ve bölgesel barışı ve istikrarı koruma misyonumuz değişmeyecek" şeklinde konuştu.

Çin, ABD müttefiki Güney Kore ve Japonya, Pekin ve Washington arasındaki rekabetin, Çin'in kendi olduğunu iddia ettiği demokratik olarak yönetilen Tayvan üzerindeki gerilimler ve Kuzey Kore'nin nükleer programı arasında karşılıklı güvensizliği yönetmeye çalışıyor.

Yoon ve Kishida, askeri ve diğer önlemler konusunda Amerika Birleşik Devletleri ile benzeri görülmemiş üç yönlü işbirliğine başlayarak birbirleriyle ve Washington'a daha yakın bir rota çizdiler.

Güney Kore, Japonya ve Çin, 2012'de ilk kez başladıktan sonra üç yönlü bir STA üzerinde 16 tur resmi müzakere düzenledi.

Bu toplantılarda, Li ve Yoon diplomatik ve güvenlik diyaloğu üzerinde anlaştılar ve serbest ticaret müzakerelerini sürdürdüler, Kishida ve Çin başbakanı Tayvan'ı tartıştı ve yeni bir ikili üst düzey ekonomik diyalog turu düzenlemeyi kabul etti.