Diplomatik tanıma ilişkisini Taipei’den Pekin’e çeviren Honduras, Çin ile ilişkilerini geliştiriyor

Honduras hükümeti, 26 Mart'ta Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmiş, Çin ile diplomatik ilişki başlatmıştı. Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina ve Çinli mevkidaşı Qin Gang, diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair protokolü Pekin'de imzalamıştı. Şimdi de Pekin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'la diplomatik ilişkilerini keserek Çin'i resmen tanıyan Honduras hükümeti, Pekin'e resmi ziyaret düzenliyor. Peki, Çin ile Honduras neden yakınlaşıyor?

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro, geçtiğimiz mart ayında Dışişleri Bakanı Eduardo Reina’ya, Tayvan ile ilişkileri sonlandırıp Çin ile diplomatik bağ kurma “talimatı” vermişti.

Devlet Başkanı Castro, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Eduardo Reina'ya, Hükümet Planı'nı gerçekleştirme ve dünya uluslarıyla uyum içinde sınırları özgürce genişletme kararlılığımın işareti olarak, Çin Halk Cumhuriyeti ile resmi ilişkilerin başlatılması talimatı verdim” ifadelerini kullanmıştı.

Honduras Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ülkenin Tayvan yerine Çin Halk Cumhuriyeti’ni, Çin’in temsilcisi olarak tanıdığı bildirilmişti.

Honduras Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Honduras Cumhuriyeti hükümeti dünyada tek bir Çin'in varlığını kabul ediyor. Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır ve bugün itibariyle Honduras hükümeti, Tayvan'a diplomatik ilişkilerinin kesildiğini bildirerek Tayvan ile herhangi bir resmi ilişki veya temas kurmama sözü verdi” denilmişti.

Orta Amerika ülkesi Honduras, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamasının ardından Çin ile diplomatik ilişki başlatmıştı.

Mart ayında Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile Honduraslı mevkidaşı Eduardo Reina, diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin ortak bildiriyi Pekin’de imzalamıştı.

Bildiride, iki ülkenin birbirlerini karşılıklı tanıdığı ve imza tarihinden itibaren büyükelçi düzeyinde diplomatik ilişkiler kuracağı belirtilmişti.

Ortak bildiride; iki hükümetin, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı, karşılıklı saldırmazlık, birbirlerinin içişlerine müdahale etmeme, eşitlik, karşılıklı yarar ve barış içinde bir arada yaşama ilkeleri temelinde iki ülke arasında dostane ilişkiler geliştirme konusunda mutabık kaldıkları belirtilmişti.

ÇİN ve HONDURAS BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, iki ay önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Pekin ve Tegusigalpa’nın ikili ilişkilerde güçlü bir başlangıç yapmak için birlikte çalıştıklarını söyledi.

Xinhua’nın aktardığına göre; Honduras'taki Çin Büyükelçiliği'nin açılış töreni, pazartesi günü Honduras'ın başkenti Tegusigalpa’da düzenlendi. 

Etkinliğe büyükelçilikteki tüm Çinli diplomatlar, Honduras hükümeti ve Ulusal Kongre temsilcileri, çeşitli sektörlerin önde gelenleri, diplomatik kurumların üyeleri, Çinli kurumların ve Honduras'taki Çin topluluğunun temsilcileri katıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, iki aydan uzun bir süre önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin ve Honduras'ın taahhütlerini yerine getirdiğini ve ikili ilişkilerde karşılıklı saygı, eşitlik, karşılıklı fayda ve ortak kalkınma temelinde güçlü bir başlangıç yapmak için birlikte çalıştıklarını söyledi.

Sözcü, "İki taraf da şimdiden bazı olumlu sonuçlar elde etti. Bu durum, tek Çin ilkesini savunmanın doğruluğunu, uluslararası toplumun ezici desteğini arkasına aldığını ve dünyadaki hakim eğilimi temsil ettiğini net olarak gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Wang Wenbin, Pekin ile Tegusigalpa arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının, iki halkın temel ve uzun vadeli çıkarlarına hizmet ettiğini ifade etti.

Sözcü, Çin Büyükelçiliği'nin iki ülke arasında daha derin bir karşılıklı siyasi güven oluşması, daha fazla tatbiki iş birliği yapılması ve iki halk arasında daha yakın dostluk kurulması için köprü vazifesi göreceğini belirtti.

Wang, "Honduras, Çin'de büyükelçilik açmak için yoğun şekilde çalışıyor. Çin de bu çabaları güçlü şekilde desteklemeye ve kolaylaştırmaya hazır" dedi.

HONDURAS DEVLET BAŞKANI XİOMARA PEKİN’DE

Honduras’taki Çin Büyükelçiliği’nin açılış töreninde konuşan Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, Pekin’e resmi ziyaret yapacaklarını belirterek, “Devlet Başkanının Çin ziyareti sırasında iki ülke arasında bir dizi anlaşmalar imzalanacak ve çok güzel haberlerimiz olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin ile ikili ilişkilerin geliştiğini belirterek, Honduras'ın da Pekin'de büyükelçilik açmak için görüşmeler yapacağını aktarmıştı.

Castro, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in üzerine 9 Haziran’da Pekin’e gideceklerini ve resmi ziyaretin 14 Haziran’a kadar süreceğini duyurmuştu.

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro, bugün Shanghai kentine ulaşarak resmi Çin ziyaretine başladı.

Honduras Devlet Başkanı tarafından Çin’e gerçekleştirilen bu ilk resmi ziyaret sırasında iki ülke liderleri, Çin-Honduras ilişkilerinin gelecekteki gelişimini ortaklaşa planlamak ve yönlendirmek için tarihi bir görüşme yapacak. 

ÇİN, LATİN AMERİKA’DA GÜÇLENİYOR

Çin, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Pekin yönetimi, Tayvan’ın Çin topraklarının bir parçası olduğunu belirten “Tek Çin Politikası"nı savunuyor.

Çin, kendisini tanıyan ülkelerin de Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.

Çin ile ticari ilişkilerini geliştirmek isteyen Honduras, Panama, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti ve Nikaragua gibi Latin Amerika ülkeleri Tayvan’la ilişkilerini kesiyor.

Honduras, Tayvan ile bağları koparma kararının, Tayvan'ın yardım ve kredi limitlerini artırmayı reddetmesinin ardından alındığını açıkladı.

Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, "Tayvan ile iş birliği yılda 50 milyon dolara kadar çıkıyor, bu da Honduras'ın bir günde topladığı vergi miktarıdır" dedi.

Bakan Reina daha sonra da Çin ile daha büyük ekonomik bağlar kurmanın nihai olarak, "Honduras halkının" acil ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığını söyledi.

Tayvan’ın dolar diplomasisi yürütmekle suçladığı Pekin hükümeti, Latin Amerika’daki yatırımlarını artırıyor. Çin, bölgedeki doğal kaynaklara ve stratejik pazarlara erişim sağlayarak Latin Amerika ülkeleriyle ekonomik ticari ve diplomatik ilişkilerini geliştiriyor.

Latin Amerika ülkelerine borç veren Pekin yönetimi, karşılığında ise 'Tek Çin' politikasına tereddütsüz destek bekliyor.

Washington yönetimi, Pekin hükümetinin küresel nüfuzuna karşı koymak için Tayvan ile diplomatik bağlarını sürdürürken, Çin de ABD’nin arka bahçesi olarak bilinen Latin Amerika’daki varlığını artırıyor.

İlerleyen günlerde, Çin’in diplomatik tanıma ilişkisini Taipei'den, Pekin'e çeviren Honduras yönetimi ile ilişkilerini güçlendirmesi; ekonomi, ticaret ve enerji gibi alanlarda yeni iş birlikleri yaratması bekleniyor.