Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yıllar sonra Pekin'e ziyaret gerçekleştirdi
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2004 yılından bu yana ilk defa Çin’e ziyaret gerçekleştiriyor. Ülkesinde iç savaşın başlamasından yıllar sonra Pekin’e ziyaret gerçekleştiren Esad, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştükten sonra Asya Oyunları’nın açılış törenine katılım gösterecek.
Pekin’e en son yaklaşık 20 yıl önce ziyaret düzenleyen Beşar Esad'ın uzun süreceği planlanan bu ziyareti, 2011 yılında iç savaşın başlamasından bu zamana kadar ülkesinden en uzun süre uzak kaldığı dönemlerden biri olarak kayıtlara geçecek.
Geçtiğimiz mart ayında Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerin normalleşmesine aracılık eden ve Orta Doğu'da nüfuz alanını genişletme politikası izleyen Pekin, yaklaşık 500 bin insanın ölümüne ve ülkenin büyük bir bölümünün yok olmasına sebep olan Suriye'deki çatışmalarda Esad'ı desteklemeyi sürdürüyor.
Uluslararası siyasi uzmanlara göre Çin, ilerleyen dönemde Suriye'nin milyarlarca doları bulması beklenen yeniden inşasında önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.
Suriye, geçtiğimiz yıl Çin’in öncülüğünde planlanan Kuşak ve Yol girişimine katılmıştı.
Beşar Esad'ın ofisi tarafından yapılan açıklamada, Suriye liderinin Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından davet edildiği ve perşembe günü üst düzey heyetler ile birlikte görüşme gerçekleştireceği vurgulandı.
Çin, Esad'ın güçlü destekçilerinden biri konumunda ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Şam'ı destekleyerek Suriye hükümeti aleyhindeki kararlarda düzenli olarak çekimser oy kullanıyor.
Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği (AB) ve İsviçre gibi ülkeler tarafından yaptırımlar ile karşı karşıya olan Esad hakkında, Çin ve Rusya'nın da daimi üyeleri olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) çok taraflı yaptırımlara oy birliğiyle destek çıkmamıştı.
Çin, bu zamana kadar en az sekiz kez BM'nin Esad hükümetini kınamasını öngören kararlarını veto etmişti.
PEKİN’DEN ŞAM’A DESTEK AÇIKLAMALARI
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Çin’in başkenti Pekin’e gerçekleştirdiği ziyaret, Batı’nın yaptırımları altında on yıldan fazla zamandır süren diplomatik tahribatı sonlandırma girişiminin bir parçası olarak görülüyor.
Çin lideri Xi Jinping, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile stratejik bir ortaklığın kurulduğunu dünya ile paylaşmasıyla savaşın parçaladığı Suriye'nin yeniden inşasına yardım etmeyi teklif ettiğini duyurdu.
Stratejik ortaklık açıklamaları, iki devlet başkanının Çin’in güneyinde bulunan Hangzhou kentinde diplomatik toplantılar düzenlediği Cuma günü geldi.
Çin’in devlet medyasına göre lider Xi, Suriyeli mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede, “İstikrarsız ve belirsiz bir uluslararası ortam karşısında Çin, dostane iş birliği ve uluslararası adaleti korumak amacıyla Suriye ile çalışmaya devam etmeye istekli. Çin, Suriye'nin dış müdahaleye, tek taraflı zorbalığa karşı muhalefetini destekliyor ve Suriye'nin yeniden inşasını destekleyecek” ifadelerini kullandı.
Xi, antik İpek Yolu boyunca altyapı oluşturmayı ve Çin'in küresel güvenliğe yaklaşımını teşvik etmeyi amaçlayan bir dizi projenin de hayata geçirileceğini belirtti.
Xi, ”Çin, bölgesel ve dünya barışı ve kalkınmasına olumlu katkılarda bulunmak için Kuşak ve Yol projesi aracılığıyla Suriye ile olan iş birliğini güçlendirmeye istekli” şeklinde konuştu.
Suriye devlet televizyonu ise Esad'ın kriz ve ıstırap sırasında Suriyelilerle birlikte olduğu için Çin'e teşekkür ettiğini vurguladı.
2011 yılında iç savaşın başlamasından bu zamana kadar Suriye'ye karşı Batı yaptırımları uygulanıyor. Yaşanan iç savaşta yüz binlerce insan hayatını kaybetti ve milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı.
Esad yönetimi şu anda Suriye topraklarının büyük bir bölümünü kontrolü altına aldı ve son yıllarda geçmişte Suriyeli isyancıları destekleyen Arap komşuları ile bağlarını yeniden güçlendiriyor.
Çin ise Xi Jinping önderliğinde küresel etkisini genişletmeye ve ABD liderliğindeki uluslararası düzene bir alternatifi teşvik etmeye çalışırken Orta Doğu'daki diplomatik katılımını da güçlendirerek siyasi arenada önemli bir rolün sahibi konumunda bulunuyor.
Pekin yönetimi, geçtiğimiz mart ayında yedi yıl süren diplomatik sorunları sona erdirmek amacıyla Suudi Arabistan ile İran arasındaki bir anlaşmaya aracılık ederek iki devlet arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda önemli bir rol üstlendi.