Çin’de kovid nedeniyle alınan sıkı tedbirler, protesto ediliyor!

Çin’de günlük koronavirüs vaka sayısı 40 bin sınırını aşarak yeni bir rekor kırdı. Ülkede hızla yayılan koronavirüs önlemleri karşısında hükümet de sıkı karantina tedbirlerini uygulamaya koydu. Çin halkı ise devletin bu önlemlerini protesto ediyor. Peki, Çin’de koronavirüs vakaları neden artıyor?

Çin’de koronavirüs vakalarının yeniden yükselişe geçmesi üzerine hükümet sıkı karantina önlemlerini uygulamaya koymuştu.

Çin hükümeti salgınla mücadelede “sıfır vaka” politikası ile hareket ederek dünyadan farklı bir yol izliyordu.

Sıfır vaka politikası, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi içeriyor.

Politika; karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri içinde barındırıyor.

Ekim ayında Çin'in üçüncü büyük şehri Guangcou'da koronavirüs tedbirleri genişletilmiş, kentte yüksek riskli 45, orta riskli 79 bölgede tam veya kısmi kapanma uygulandığı bildirilmişti. Kent genelinde tüm vatandaşlara toplu test yapılırken, riskli bölgelerdeki kafe ve restoranlar kapatılmış, kamuya açık etkinlikler de geçici olarak durdurulmuştu.

5 Kasım’da da Ulusal Hastalık Önleme ve Kontrol İdaresi yetkilileri, koronavirüs ile mücadelede izlenen "sıfır vaka" politikasının, vatandaşların günlük hayatında yarattığı zorluklar ve yol açtığı ekonomik kayıplara rağmen sürdürüleceğini bildirmişti.

İdare yetkilisi Hu Şiang, solunum yolu hastalıklarında artış görülen kış aylarında tüm dünyada yeni salgın dalgasının beklendiğini belirterek, "Dinamik sıfır koronavirüs politikasına bağlı kalarak virüsteki değişimlere göre kontrol tedbirlerini geliştirerek sürdüreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

ÇİN'DE VAKALAR NEDEN ARTIYOR?

Çin’de günlük vaka sayıları salgının başından itibaren ilk kez 40 binin üzerine çıktı. 

Pekin hükümetinin aldığı sıkı tedbirlere rağmen günlük vaka sayılarındaki bu artışın nedenleri arasında: ülkede yaygın olarak yapılmaya devam eden kitlesel testler nedeniyle, semptomlu-semptomsuz her vakanın kayıt altına alınması, risk grubundaki kişilerin aşılanma oranlarının düşük olması, aşılananların da sadece yüzde 20’sinin hatırlatma dozu almış olması ve Çin’de yaygın kullanılan Sinovac, Sinopharm aşılarının, Omikron varyantına karşı etkisinin düşük olması gösteriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü de Çin’in karantina tedbirlerinin çok daha bulaşıcı olan “Omikron” varyantına karşı etkisiz olduğunu açıklamış, “virüs mutasyona uğruyor. Bizim de buna karşılık tedbirleri değiştirmemiz çok önemli” diye uyarmıştı.

ALINAN SIKI TEDBİRLERE HALKTAN PROTESTO!

Çin hükümetinin aldığı sıkı koronavirüs tedbirlerine rağmen ülkede vaka sayısının artış göstermesi, halkın karantina karşıtı protestolar düzenlemesine neden oldu. Hükümetin aldığı salgın tedbirleri birçok kentte protesto edildi.

Zhengzhou kentindeki Foxconn şirketinin iPhone fabrikasında bir aydır kapalı devre çalışan işçiler, devletin sıfır koronavirüs kurallarına tepki olarak protesto gösterilerinde bulunmuş ve polisle çatışmıştı.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında, 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından kentte protesto gösterileri baş göstermişti.

Yerel hükümet binasının bulunduğu meydanda toplanan halk, "Karantinayı kaldırın", "Halka hizmet edin", "Öleceksek birlikte ölelim!" sloganları atmıştı.

Hafta sonu boyunca da binlerce kişi Devlet Başkanı Xi Cinping ve Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) protesto etmişti. Şanghay’da  toplanan yüzlerce kişi “Xi istifa”, “ÇKP istifa” diye seslerini yükseltmişti.

Dün ise başkent Pekin ve Şanghay’da ani tecritlerden ve toplu testlerden bıkan göstericiler, “Özgürlük galip gelecek” ve “Tecritlere hayır, özgürlük istiyoruz” sloganları attı. Polis sert müdahalede bulunmasa da onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Üniversitelerde başlayan eylemlerde de ögrenciler sansür ve baskıya karşı boş, beyaz kağıtlar tutarak sessizce protesto düzenledi.

2020 yılındaki Hong Kong protestoları sırasında Çin'de protesto araçları geniş ölçüde sınırlandırılmış, çok sayıda slogan da yasak kapsamına alınmıştı.

BBC Çin muhabiri Twitter'daki paylaşımında boş kağıdın arka planında “Beni boş bir beyaz kağıt tuttuğum için gözaltına mı alacaksınız?” mesajı olduğunu söyledi.

Göstericiler hem slogan yasaklarını hem de ülkedeki sıkı koronavirüs tedbirlerini ellerindeki beyaz kağıtlarla protesto etti.

Çin hükümeti ise sıfır koronavirüs politikasına karşı halkın büyüyen öfkesini büyük ölçüde hafife almış görünüyor.

BEYAZ SARAY’DAN PROTESTOLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Çin’deki sokağa çıkma yasağının protesto edilmesine yönelik Beyaz Saray’dan da açıklama geldi.

AA’nın haberine göre; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin'de koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağına karşı düzenlenen protestoları yakından takip ettiğini açıkladı.

John Kirby, “Biden, olan biteni yakından izliyor, biz de öyle. Biden, protestoların gayet farkında" dedi.

Diğer yandan Kirby, “Barışçıl protesto yapmak isteyen kişilerin toplanma hakkına izin verilmesi” gerektiğini söyledi.