Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye lideri Beşar Esad bir araya gelebilir…
Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Suriye arasında 11 yılın ardından ilk resmi temas gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile bir araya geldi. İki ülke arasında uzun yıllar aranın ardınan gerçekleşen bu temas, dünya kamuoyu tarafından çok konuşuldu. İki ülke arasındaki normalleşme sürecinin devam etmesi ve önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir araya gelmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra bakan düzeyinde ilk diplomatik temas gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’nın başkenti Moskova’ya giderek Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile bir araya geldi.
Bakan Akar’a, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan da eşlik etti. Bakan Akar ile Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas arasındaki görüşmede, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şogu da yer aldı.
Üçlü formatta gerçekleşen görüşmede, MİT Başkanı Hakan Fidan da eş zamanlı olarak Rusya ve Suriye istihbarat başkanları ile bir araya gelerek, bölgesel meseleleri ele aldı.
Moskova’da gerçekleşen görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada; Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele konularının toplantıda gündeme geldiği belirtildi.
Toplantının yapıcı bir havada gerçekleştiği belirtilen açıklamada, “Suriye’de ve bir bütün olarak bölgede, istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalınmıştır” ifadelerine yer verildi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Toplantıda Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük” şeklinde konuştu.
Milli Savunma Bakanı ayrıca, “Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık” ifadelerini kullandı.
Terör örgütleriyle mücadeleye dikkat çeken Akar, “Suriye için tehdit oluşturan PKK/YPG, IŞİD gibi terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye’den Türkiye’ye gelen daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye’de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlayabileceğini değerlendiriyoruz” dedi.
Suriye Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, savunma bakanlarının görüşmesinin olumlu bir atmosferde geçtiğini belirtti. Açıklamada, “Taraflar birçok konuyu tartıştı. Görüşme pozitif geçti” denildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GÖRÜŞMENİN SİNYALLERİNİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde, iki ülke arasında diplomatik temasların olabileceği yönünde önemli sinyaller vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme olur mu” sorusuna verdiği yanıtta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “Önce istihbarat örgütlerimiz ve bakanlarımız bir araya gelsin, sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim” teklifini ilettiğini ve Putin’in de bu teklife sıcak baktığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde Suriye ile ilgili açıklamalarında, devletler arasında küslük ve kızgınlık olamayacağına ve sorunların çözümü için konuşulması gerektiğine sık sık dikkat çekti.
Suriye ve Lübnan basınında yer alan haberlere göre, Şam yönetimi de Ankara ile ilişkilerin normalleşmesine sıcak yaklaşıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ara buluculuğunda önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yüz yüze bir araya gelmesi bekleniyor.
Ankara, Şam ile normalleşme sürecini hızlandırarak; Suriye’nin kuzeyinde önemli bir bölgeyi kontrolü altında tutan, ABD’den on binlerce silah ve füze yardımı alan, kendi sınırlarının hemen yanında konumlanan ve büyük bir güvenlik tehdidi oluşturan terör örgütü PYD/PKK karşısında pozisyonunu güçlendirmek istiyor.
ABD’nin bölgedeki faaliyetlerinden önemli derecede rahatsız olan Türkiye, Esad hükümeti ile siyasi ilişkilerini güçlendirerek, bölgedeki terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etmenin yollarını arıyor. Ankara hükümeti, Şam yönetimi ile yeniden diplomatik ilişkilerin gelişmesi için Rusya’dan da ara buluculuk rolünü üstlenmesini istiyor.
Şam yönetimi ise Türkiye’nin kontrol ettiği Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerden geri çekilmesini istiyor. Bölgedeki terör örgütlerine karşı gerçekleştirdiği askeri operasyon sonrası Afrin, Cerablus, Azez ve Tel Abyad gibi bölgelerde kontrolü sağlayan Türkiye ise güvenlik endişelerinin giderilmesini bekliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye lideri Esad’ın yüz yüze bir araya gelmesinin ardından, Türkiye ve Suriye orduları arasında terör örgütlerine yönelik mücadelede iş birliği artabilir. Ancak Rusya’nın da ABD gibi terör örgütü PYD/PKK ile iletişim içerisinde olduğu ve terör örgütünün Moskova’da ofis açmasına izin verdiği biliniyor.
İdlib’teki radikal gruplar, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD/PKK’nın varlığı, Türkiye’de uzun yıllardır bulunan 4 milyonu aşkın Suriyeli mülteci ve Suriye’de anayasanın yeniden yazılması; Ankara ve Şam hükümetlerinin önümüzdeki aylarda üzerinde en çok yoğunlaşacağı konular olacak. Ancak bölgedeki sorunların kısa bir süre içerisinde çözüme kavuşması, çok zor bir ihtimal olarak görülüyor.