Türkiye ile Yunanistan arasında adalar gerginliği tırmanıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde yaptığı açıklamalarda, Yunanistan’a yönelik sert mesajlar verdi. Ankara ile Atina arasındaki gerilim her geçen gün tırmanıyor. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’a yönelik hangi mesajları verdi? Türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyon daha da yükselecek mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’a yapacağı resmi ziyaretler öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki açıklamalarında, son dönemde Yunanistan ile artan gerginliğe de değindi.
Yunanistan’ın Türk F-16’larına üç kez radar kilidi atmasıyla ilgili Türkiye’nin girişimlerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuyla ilgili olarak Savunma Bakanlığımız gerek NATO Genel Sekreteri ile gerek diğer temsilcileriyle bu görüşmeleri sürdürüyor. Bu kilit atma olayı noktasında hassasiyetimiz kararlılıkla devam ediyor. Yunanistan bunun farkında. Farkında oldukları için kendilerine onlar da bir çekidüzen verme yoluna girmiş vaziyetteler” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle şahsımın da son hafta içinde yaptığım konuşmalarda oraya yönelik açıklamalarım, zannediyorum sizlere yansımıştır. Bundan sonraki süreçte de Yunanistan, Türkiye ile nasıl bir ilişki içinde olacağının herhalde kararını çok daha düşünerek verecektir. Aksi takdirde hep söylediğim gibi yine söylüyorum; bir gece ansızın gidebiliriz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST KARADENİZ 2022’de yaptığı konuşmada da; Yunanistan’ın son dönemde gerginliği tırmandıran faaliyetlerine değinmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda ABD, Dedeağaç’a, Yunanistan’a silahları gönderiyor mu? Uçakları gönderiyor mu? Oradan S-300’lerle bizi tehdide kalkışıyor mu? Ey Yunan, bak tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur, ağır. Yunanistan’a bizim tek cümlemiz var, İzmir’i unutma” şeklinde konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemdeki açıklamaları, Yunan basını başta olmak üzere dünya kamuoyunda yankı yarattı. Atina hükümetinden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt geldi.
Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova’yı Atina’da kabul ederken yaptığı kısa konuşmada Türkiye ile yaşanan gerginliğe değinen Miçotakis, Yunanistan’ın Türkiye ile her zaman uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukuku çerçevesinde diyalog kurmayı arzu ettiğini söyledi. Miçotakis, Yunan egemenlik haklarına kuşku ile bakılmasının ise asla kabul edilebilecek bir davranış olmadığını ifade etti.
Yunanistan Başbakanı, “Revizyonizm ve sınır değişiklerinin bu dönemde yapılmasını çağrıştıran hamlelerin yapılamayacağını ve yapılmaması gerektiğini” vurgularken; “Türkiye’nin saldırgan söylemlerini artırdığını, buna karşın, Yunanistan’ın sabit tavrının, uluslararası hukuka, uluslararası deniz hukukuna ve iyi komşuluk ilişkilerine dayalı diyalogtan yana olduğunu” kaydetti.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN HATTINDA GERİLİM TIRMANIYOR
Türkiye ile Yunanistan arasında uzun yıllardır tansiyon yüksek seyrediyor. Atina hükümetinin; Uluslararası hukuka göre silahsız olması gereken adalarda askeri faaliyetlerde bulunması, ABD ile bölgede askeri nüfuzunu artırarak ortak tatbikatlar gerçekleştirmesi, Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı ittifak arayışına girişmesi, ABD ve İngiltere gibi ülkelere Türkiye’yi şikayet etmesi, iki taraf arasındaki gerginliğin daha da tırmanmasına neden oldu.
Türkiye, 2021 yılının başından itibaren sorunların çözümü için diplomasiye öncelik verdi. Atina ile Ankara arasında diplomatik sürecin olumlu ilerlediği bir dönemde, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in New York’ta yaptığı Türkiye karşıtı açıklamalar, iki taraf arasında yeniden tansiyonun yükselmesini beraberinde getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerdeki açıklamaları, Ankara ile Atina arasındaki krizin önümüzdeki günlerde daha da derinleşeceğini gözler önüne seriyor. Özellikle ABD’nin Girit, Dedeağaç ve Selanik gibi şehirlerde askeri faaliyetlerini yoğunlaştırması, Türkiye tarafından çok sert tepki çekiyor.
Ankara hükümeti, ABD’nin bölgedeki faaliyetlerinin, kendisine yönelik bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Buna karşılık Atina hükümeti ise Türkiye’nin saldırgan bir tutum sergilediğini ve Yunanistan’ı işgal etmeyi planladığını öne sürüyor. Bazı siyasi uzmanlar ise Miçotakis’in, kendi iktidarını ayakta tutabilmek için Türkiye karşıtı bir politika sergilediğini düşünüyor.