Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez turunu Abu Dabi ziyareti ile sonlandırdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisini canlandırmak için yatırım ve fon arayışları kapsamında Suudi Arabistan ve Katar'ın ardından çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret ederek Körfez turunu tamamladı.

Abu Dabi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ın Cidde kenti ve Katar'ın başkenti Doha'yı da kapsayan Körfez turunun son durağı. 

Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasında 50,7 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Devlet haber ajansı WAM'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed, suçluların iadesi anlaşması, enerji ve doğal kaynakların geliştirilmesi, uzay ve savunma iş birliğini içeren anlaşmaların imza törenine katıldı.

Paketin bir parçası olarak Abu Dabi varlık fonu ADQ, Türkiye deprem yardım tahvillerinin 8,5 milyar dolara kadar finanse edilmesi için bir mutabakat zaptı imzaladığını açıkladı.

Türkiye Deprem Yardım Fonu ile imzalanacak bir mutabakat zaptıyla ADQ, Türk ihracatını desteklemek üzere 3 milyar dolara kadar kredi imkânını da finanse edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İmzalayacağımız ortak anlaşmayla ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselteceğiz" dedi ve sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve ulaştırma gibi alanlarda yasal altyapıyı güçlendirmek istiyoruz".

Bu arada Suudi Arabistan, Türkiye tarihinin en büyük savunma anlaşması kapsamında Türk insansız hava araçlarını satın almayı kabul etti.

İmzalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman başkanlığındaki iki ülke heyetleri arasında ikili ilişkilerin ve karşılıklı çıkar konularının geliştirilmesine odaklanan görüşmelerin ardından atıldı.

Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "silahlı kuvvetlerin hazırlık seviyesini yükseltmek ve krallığın savunma ve üretim kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla" Türk savunma sanayi şirketi "Baykar" ile insansız hava aracı satın almak için iki sözleşme imzaladıklarını duyurdu. Bakan, iki ülkenin ayrıca bir savunma iş birliği planı imzaladığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca doğrudan yatırım iş birliğini teşvik etmek üzere bir mutabakat zaptı, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Medya Bakanlığı arasında iletişim alanında iş birliği için bir başka mutabakat zaptı ve enerji sektöründe de bir mutabakat zaptı imzalandı.

Cidde, her iki ülkeden yetkililerin katıldığı Suudi-Türk İş Forumu'na ev sahipliği yaptı ve iki taraf arasında enerji, turizm ve altyapı projeleri de dahil olmak üzere çeşitli alanları ele alan 9 anlaşmanın imzalanmasına tanıklık etti.

Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Khalid bin Mohamed al Attiyah ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kabine üyeleri ve diğer üst düzey yetkililer eşlik etti.

Daha sonra Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı ve ardından baş başa görüşmelere geçildi.

Görüşmelerde, ikili ilişkiler tüm yönleriyle gözden geçirildi ve başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar ele alındı.

Türk ve Katar Dışişleri Bakanları ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında ikili diplomatik ilişkilerin kuruluşunun yarım yüzyılını kutlayan bir deklarasyona da imza attılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, on yıllık gergin ilişkilerin ardından son iki yılda Riyad ve Abu Dabi ile diplomatik bağları onarmak için çalıştı. 

İlişkiler ısındıkça ticaret de yeniden başladı. Abu Dabi geçen yıl, zor durumdaki lirasına yardım etmek için Ankara ile yerel para birimlerinde 5 milyar dolarlık bir takas anlaşması yapmayı kabul etti. BAE şirketleri o zamandan bu yana Türkiye'de çeşitli yatırımlar yaptıklarını açıkladılar.

Ankara, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "ekonomik iş birliği fırsatlarını" görüşmek üzere BAE'ye gittiklerini ve Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan ile bir araya geldiklerini açıkladı.

Körfez Arap ülkeleri ekonomilerini petrolden çeşitlendirmek için iddialı planlar başlattılar ve Türkiye'nin yerel endüstrilerin geliştirilmesi ve teknoloji transferi konusunda yardımcı olacağını umuyorlar. Suudi Arabistan ile yapılan drone anlaşması ortak üretimi de içeriyordu.