Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ'da: Ermeniler bölgeyi terk ediyor!

Azerbaycan’ın geçtiğimiz hafta Dağlık Karabağ bölgesindeki ayrılıkçı güçler karşısında kazandığı zaferin ardından bölgede yaşayan Ermeniler, Dağlık Karabağ bölgesinden Ermenistan’a doğru göç etmeye devam ediyor.

Ermenistan hükümet yetkilileri, Azerbaycan'ın geçtiğimiz hafta ele geçirdiği yerleşim bölgesi nüfusunun yaklaşık üçte biri olan 42.500 etnik Ermeni'nin Dağlık Karabağ bölgesinden ayrılmaya çalıştığını açıkladı.

Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bu zamana kadar Bakü'nün kontrolü dışında bulunan Dağlık Karabağ'ın etnik Ermenileri, ayrılıkçı güçlerin Azerbaycan ordusu tarafından bir yıldırım operasyonu ile bozguna uğratılmasının ardından bu hafta Ermenistan'a göç etmeye başladı.

Bakü yönetimi, Ermeni vatandaşların güvende olacağını söylüyor ancak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise "etnik temizliğin" başladığını ve bununla sınırlı kalmayacağını iddia ediyor.

Azerbaycanlı yetkililer "savaş suçu" işleyen şüphelileri aradıklarını söylüyor ve bir hükümet kaynağı Agence France Presse haber ajansına verdiği demeçte "silahlarını Karabağ'a bırakan Ermeni savaşçılara" af uygulamayı planladığını belirtiyor.

Dağlık Karabağ bölgesinde yaşamını sürdüren yaklaşık 120.000 etnik Ermeni'nin en az 19.000 kadarının Ermenistan'a çoktan geçtiğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Tigran Khachatryan, Rusya'nın TASS haber ajansına yaptığı açıklamalarda, Azerbaycan'dan çıkan dağ yolundan aşağı inen eşyalarla dolu yüzlerce araba ve otobüs olduğunu söyledi.

Bazı insanlar üstü açık kamyonların arkasına, diğerleri ise traktörlerle kaçtı.

Ermeni vatandaşlar, Ermenistan'ın Stepanakert ve Azerbaycan'ın Hankendi olarak bilinen Karabağ başkentini bir an önce terk etmeye çalışırken akaryakıt istasyonlarında büyük bir izdiham yaşanıyor.

Ermeni yetkililer, Pazartesi günü bir yakıt depolama tesisinde büyük bir patlama yaşandığını ve patlama sonrası çıkan yangında en az 20 kişinin öldüğünü ve 290 kişinin yaralandığını açıkladı.

Şehir meydanında insanlar etrafta dolaşıyor ve ne yapacaklarını tam olarak bilmiyorlar. Gönüllüler birçok temel ihtiyaç yardımında bulunduklarını, havanın soğuk olduğunu ve özellikle battaniyeye ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

Azerbaycanlı yetkililer, bölgeyi terk etmek isteyen Ermenilere denetimli bir kimlik kontrolünden sonra izin verdiklerini belirtiyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamalarda bulunan bir Azerbaycanlı yetkili bu kontrollerin "savaş suçu şüphelilerinin" yakalanması için yapıldığını ve silahlarını teslim eden Ermenilerin affedilmesinin planlandığını ancak "Karabağ savaşları sırasında suç işlemiş olanların kendilerine teslim edilmesi gerektiğini" vurguluyor.

ULUSLARARASI TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i "siviller için koşulsuz koruma ve hareket özgürlüğü" sağlamaya davet etti ve "Dağlık Karabağ'a sorunsuz ve engelsiz insani erişim" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise her iki tarafı da insan haklarına saygı göstermeye davet ederek sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi ve insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti.

Almanya, sivil insanların güvenliğinin sağlanması ve savaş suçu işlenmemesi için bir an önce bölgeye bağımsız uluslararası gözlemciler gönderilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu Azerbaycan Özel Temsilcisi Zeljana Zovko, konu hakkında yaptığı açıklamada, etnik Ermenilerin haklarına saygı duyulmasını ve sivillerin korunaklı bölgelere yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrılıkçılar ateşkesi kabul edip silahsızlanmayı kabul ettiğinden bu yana şimdiye kadar sadece 70 ton gıda dağıtımına izin verildi. Bakü yönetimi, 40 ton un ve en çok ihtiyaç duyulan hijyen ürünleriyle bir başka yardım konvoyunun yerleşim bölgesi yolunda olduğunu duyurdu.

Etnik Ermeni liderler, binlerce insana yiyecek ulaşmadığını, barınak sorununun devam ettiğini ve insanların bodrumlarda, okul binalarında veya dışarıda uyuduğunu belirtiyor.

Ermenistan sağlık bakanlığı, bölgenin hasar görmüş hastanelerinden hastaları tahliye etmek için helikopterler gönderildiğini açıkladı. Bakü yönetimi ise en acil gitmesi gereken tıbbi malzemelerin gönderildiğini ve yolda olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz salı günü, Ermenistan ve Azerbaycan elçileri Avrupa Birliği destekli görüşmeler amacıyla Brüksel'de bir araya geldi.

Azerbaycan'ın yerleşim bölgesini kontrolü altına almasından bu yana iki ülke arasında ilk defa diplomatik görüşmeler gerçekleşti.

Bakü yönetimi ayrıca Karabağ'ın etnik Ermeni yetkilileriyle bölgenin geleceği hakkında ayrı ayrı müzakerelere başladı.