Dilan Yeşilgöz Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olabilir!

Hollanda’da Güvenlik ve Adalet Bakanlığı görevini yürüten Dilan Yeşilgöz, 22 Kasım tarihinde yapılacak erken genel seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin lideri olarak girecek. Yeşilgöz, seçimlerde VVD partisinin ilk kadın lideri olmasının yanında seçimleri kazanması durumunda Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olarak tarihe adını yazdıracak.

Ülkenin en büyük partilerinden liberal sağ VVD’de Genel Başkan ve Başbakan Mark Rutte, iltica konusunda kriz nedeniyle hükümetin düşmesinin sonrasında siyaseti bıraktığını açıklamıştı.

Yeşilgöz, VVD partisinin liderliğine seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Benim için büyük bir onur. Güveniniz için teşekkürler! Ve şimdi büyük bir enerjiyle çalışma zamanı, yapacak çok şey var” ifadelerini kullandı.

DİLAN YEŞİLGÖZ KİMDİR?

Dilan Yeşilgöz, Türk kökenli bir anne ile Kürt kökenli bir babanın çocukları olarak 1977 yılında Ankara’da dünyaya geldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bünyesinde sendikacılık görevini üstlenen babası Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül’de gerçekleşen darbenin ardından Hollanda’ya kaçarak sığınma talebinde bulundu.

Dilan Yeşilgöz de 1984 yılında annesi ve kız kardeşi ile birlikte ilk olarak tekneyle Yunanistan’ın Kos adasına geçti ve oradan da Hollanda’ya geldi.

Amsterdam Özgür Üniversitesi’nde sosyal bilimler eğitimi alan Dilan Yeşilgöz, sağlık sektöründe yönetici konumunda bulunan Rene Zegerius ile evli.

Yeşilgöz, İran'da 'ahlak polisinin' gözaltında katledilen Mahsa Amini'nin ölümünün ardından Eylül 2022'de başlayan protestolar devam ederken, 7 Ekim 2022'de katıldığı bir televizyon programında protestolara destek için saçlarını kesmişti.

10 Ocak 2022'den itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapan Yeşilgöz, Başbakan Rutte'nin 10 Temmuz 2023'teki istifasının ardından göz önünde olan biri olarak 12 Temmuz'da adaylığını resmen açıkladı.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, iktidarın büyük ortağı Demokrasi ve Özgürlük İçin Halk Partisi (VVD) Merkez Yönetim Kurulu ve tüm örgütlerin oybirliğiyle genel başkanlığa aday gösterildi.

İLTİCA VE GÖÇ KONULARI

İlk defa 2017 yılında Hollanda Temsilciler Meclisi’ne seçilen Dilan Yeşilgöz, ekonomik konular ve iklim politikalarından sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini yürüttü.

Dilan Yeşilgöz, geçtiğimiz sene düzenlenen seçimlerin sonrasında hükümette Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

Yeşilgöz, yeni hükümet kurulana kadar bu görevlerine devam edecek.

Seçimlerin en önemli gündem maddelerinden birisi, Dilan Yeşilgöz’ün bakanlığının sorumluluğu altında olan iltica ve göç konuları olacak.

Ailesi ile beraber kendisi de iltica aracılığıyla Hollanda’ya yerleşen Dilan Yeşilgöz’ün partisi tarafından hazırlanan katı iltica düzenlemesi, koalisyon hükümetinin düşmesine neden olmuştu.

VVD tarafından hazırlanan düzenlemeler, savaş mültecilerine aile birleşimini sınırlamayı, savaşlar ve çatışmaların bitmesinin ardından iltica yolu ile gelen kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini kapsıyor.

Ülkelerinden partilerinden aynı zamanda hükümetin küçük ortağı konumunda bulunan Hristiyan Birliği Partisi (CU) ile Demokratlar 66 Partisi’nin plana ve düzenlemelere karşı çıkması sonucunda hükümet düşmüştü.

Katı göç ve iltica politikaları nedeniyle sağ görüşlü seçmenin VVD’ye olan desteğini sürdürmesi bekleniyor.

VVD, kamuoyu yoklamalarında yeni kurulan Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ile birlikte ilk sıralarda bulunuyor.

LİDERLİĞE GİDEN SÜRECİ

Hollanda'da Başbakan Mark Rutte yönetimindeki hükümet, 7 Temmuz 2023 tarihinde istifa etti. Rutte, hükümeti kuran dört koalisyon partisi arasında göçmen politikaları konusundaki fikir ayrılıklarının çözülmesi için uzun zamandır sürdürülen görüşmelerde sonuca ulaşılamadığını belirtti.

Merkez sağdaki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) lideri Rutte, gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Koalisyon ortaklarının göçmen politikası konusunda çok farklı görüşlere sahip olduğu konusu bir sır değil" şeklinde konuştu.

Rutte, "Bu akşam maalesef söz konusu farklılıkların aşılamaz olduğu sonucuna vardık. Bu nedenle kısa süre içinde Kral'a tüm hükümet adına yazılı istifamı sunacağım" ifadelerini kullandı.

İstifasını açıklayan hükümet, 56 yaşındaki Rutte'nin 2010 yılından bu yana kurduğu dördüncü hükümetti. Son hükümet, dokuz ayda sonuçlanan koalisyon görüşmeleri sonrasında Ocak 2022'de göreve başlamıştı. Hollanda'da bir sonraki seçimler kasım ayında düzenlenecek.