Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya lideri Putin ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, BRICS topluluğunun geleceği ve Türkiye-Rusya ilişkileri ele alındı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşmede, Fidan ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını iletti.

Rus lider de cevaben ertelenen Türkiye ziyareti yerine temmuz ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da Erdoğan ile bir araya geleceklerini kaydetti.

Rusya lideri, Türkiye’nin BRICS’e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. 

Bu yolda Türkiye’ye gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirten Putin, “Bölgedeki ülkeler için daha sıkı ve yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Güvenliği sağlama, ekonomik işbirliği ve uluslararası arenadaki eylemlerimizi düzenleme açısından etkili bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Rusya lideri, Türkiye ile ilişkilerin geliştiğini ve bunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doğrudan desteği ve liderliği altında gerçekleştiğini kaydetti.

Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminde rekor kırıldığını söyleyen Rus lider, bu yılın başında bazı temel ihracat ve ithalat ürünlerindeki fiyat düzeltmeleri nedeniyle bir miktar düşüş yaşandığını, bu durumu kısa sürede düzelteceklerine inandığını dile getirdi.

Ukrayna krizinin çözümünde Türkiye’nin katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rus lider, “Müzakere sürecine verdiğiniz destek ve Ukrayna ile görüşmeler için İstanbul’da sağladığınız platform için size teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Putin, tahıl anlaşmasının yapılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli bir rol oynadığını söyleyerek, “Maalesef, anlaşmanın uzatılmaması bizim suçumuz değildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’deki durumla ilgili girişimlerini de biliyoruz ve destekledik. Türkiye’nin bu yönde sunduğu yeni önerileri inceliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ilk olarak önceki gün Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri görevine getirilen Sergey Şoygu ile görüştü.

Şoygu ile Ukrayna ve Suriye’yi görüşen Fidan, daha sonrasında Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin ile bir araya geldi.

Fidan’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinde ise Gazze, Güney Kafkasya ve Ukrayna dahil uluslararası tüm önemli konular masaya yatırıldı.