ABD tarihinin ilk 'sabıkalı' başkanı Donald Trump, 12 milyon sayfalık iddia ve delil ile suçlanıyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ile suçlandığı Georgia’da düzenlenen bir anket sonucunda, Cumhuriyetçi rakiplerinden büyük farkla önde çıktı. Trump yanlısı vatandaşlar milyonlarca dolarlık destek kampanyaları başlatırken Trump, ABD tarihinde sabıka fotoğrafı çekilen ilk başkan olarak tarihe geçti.

Atlanta Journal-Constitution tarafından yapılan son anket, Trump’ın Georgia’da hakkında açılan davadan etkilenmediğini ortaya koydu.

Ankette Trump, Cumhuriyetçi adaylar arasında yüzde 57 ile açık ara önde giderken en yakın rakibi Florida Valisi Ron DeSantis’in yüzde 15 ile ikinci sırada olduğu kaydedildi.

Diğer Cumhuriyetçi adaylardan Mike Pence yüzde 4, eski South Carolina Valisi Nikki Haley ile iş adamı Vivek Ramaswamy yüzde 3 ve eski New Jersey Valisi Chris Christie ise yüzde 2 oy oranında kaldı.

Trump, "seçime müdahale" davası kapsamında Georgia'da teslim olmuştu. Hazırlanan iddianame kapsamında 24 Ağustos'ta teslim olan Trump, Georgia eyaletinde 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla Atlanta Büyük Jürisi tarafından 15 Ağustos’ta suçlanmıştı.

Dava kapsamında, teslim olduğu sırada tutuklama dosyası için ilk kez sabıka fotoğrafı çekilen Trump, 200 bin dolar olarak belirlenen kefalet bedelini ödedi.

Sabıka fotoğrafı çekilen ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçen Trump, teslim olduğu 24 Ağustos'tan bu yana aday adaylığı için 7,1 milyon dolardan fazla bağış aldı.

7,1 MİLYON DOLAR BAĞIŞ TOPLADI

"2020 seçim sonuçlarına müdahale" gerekçesiyle Georgia'da hazırlanan iddianame kapsamında sabıka fotoğrafının çekilmesinin ardından Trump'ın 2024 seçim kampanyasına bağış yağdı.

Destekçileri Trump’a, aday adaylığı için 24 Ağustos'tan bu yana 7,1 milyon dolar bağışta bulundu.

Diğer yandan Georgia'daki iddianamenin açıklanmasının üzerinden geçen 3 haftada Trump'ın kampanyasına 20 milyon dolar bağış toplandı.

Trump, Georgia'da sabıka fotoğrafının çekilmesinin ardından, en son 8 Ocak 2021'de paylaşım yaptığı sosyal medya platformu X'te paylaşım yaptı.

Trump'ın ilk paylaşımında, "Seçimlere müdahale. Asla teslim olmayın!" yazılı sabıka fotoğrafı ile bağış toplama sayfasına yönlendiren internet sitesinin linki verildi.

KONGRE BASKINI OLAYI

2020 başkanlık seçimi sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimine ilişkin yürütülen "6 Ocak Kongre baskını" soruşturmaları kapsamında hazırlanan iddianamede Trump’a 4 suçlamada bulunuldu.

Suçlamalar, "ABD'yi yanıltmak için komplo kurma", "resmî bir soruşturmayı engellemek için komplo kurma", "resmî bir soruşturmayı engellemeye teşebbüs" ve "seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma" iddialarından oluşuyordu.

ABD'de aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri; 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması için oturumun yapıldığı Kongre binasına baskın düzenlemişti.

Baskında 1'i polis 5 kişi yaşamını yitirmişti. Baskın nedeniyle "halkı isyana teşvikten azil" istemiyle yargılanan Trump, Şubat 2021'de Senato'daki oylamada temize çıkmıştı.

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar, Cumhuriyetçilerin itirazına rağmen bir komite kurmuş ve olay hakkında soruşturma başlatmıştı.

Komite, Trump'ın "isyanı tetiklemek, isyana yardım etmek ve buna ortam hazırlamak", "resmî bir süreci engellemeye çalışmak", "ABD'nin düzenini bozmak için komplo kurma", "yanlış açıklama yapmak suretiyle komplo kurma" gibi suçları işlemiş olabileceği kanaatine vardı.

91 SUÇLAMAYLA KARŞI KARŞIYA

Eski ABD Başkanı Donald Trump, son beş ayda farklı suçlamalarla üç kez hâkim karşısına çıkarken son olarak Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu gerekçesiyle 13 ayrı suçlamayla yargılanacak.

Federal düzeyde 2, eyalet düzeyinde de 2 olmak üzere 4 davada toplam 91 suçtan hakkında iddianameler hazırlanan Trump, Georgia eyaletindeki dava kapsamında teslim olduktan sonra kefaletini ödeyerek serbest kaldı.

Söz konusu davalarda kendisine, yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'a "sus payı" ödemesiyle bağlantılı 34, Beyaz Saray'daki görevinden ayrılırken "gizli belgeleri" yanına aldığı ve bununla ilgili federal incelemeleri engellediği ile ilgili 40, 2020 Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi iddiasıyla 4 suçlama yöneltilen Trump; şimdi de Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu gerekçesiyle 13 farklı konuda suçlanıyor.

Trump'a, 2016 başkanlık seçimleri döneminde yetişkin filmleri yıldızı Daniels'e 130 bin dolarlık "sus payı" ödemesiyle ilgili Seçim Kampanyası Yasası ihlali ve bu ödeme kapsamında iş yeri kayıtlarında sahtekârlık yapmakla ilgili hazırlanan 16 sayfalık iddianame kapsamında, New York eyalet yasalarını ihlalden 34 suçlama yapıldı.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, 4 Nisan'da New York'ta hâkim karşısına çıkan Trump'ın "iş kayıtlarını tahrif etmekle ilgili 34 ağır suç" işlediği kararına varıldığını aktardı.

Bu davayla ilgili mayıs ayında tekrar yargıç karşısında çıkan Trump, kendisine yöneltilen bu yöndeki tüm suçlamaları reddederken davanın sonraki duruşmasının 25 Mart 2024'te yapılması kararlaştırıldı.

“SUS PAYI”

Daniels, Trump ile cinsel ilişkiye girdiği iddiası konusunda sessiz kalması için 2016'da 130 bin dolar ödeme karşılığında bir anlaşmaya imza attığını ancak Trump tarafından imzalanmadığı için bunun geçersiz olduğunu söylemişti.

Trump, Daniels'in iddialarını yalanlarken Trump'ın 2016'daki seçim kampanyasından Cohen, Daniels'a Trump adına kendi hesabından 130 bin dolar ödeme yaptığının doğru olduğunu belirtti.

O yıllarda federal savcılar Trump'a yönelik herhangi bir inceleme başlatılmasına gerek duymazken Manhattan Bölge Savcılığı "sus payı" ödemesi olarak bilinen soruşturmayı başlatma kararı almıştı.

"MAR-A-LAGO" BELGELERİ 

Trump hakkında yürütülen "gizli belgeler" ve "6 Ocak Kongre baskını" soruşturmalarına özel yetkili uzman olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith'in 9 Haziran'da duyurduğu 49 sayfalık ikinci bir iddianame hazırlandı.

Dosya, Ocak 2021'de Beyaz Saray'daki görevinden ayrılırken devlete ait "gizli belgeleri" yanında götürdüğü ve bununla ilgili federal incelemeleri engellediği ile ilgili 40 suçlamadan oluşuyor.

İddianamede Trump'ın yardımcısı ve çalışanlarına Mar-a-Lago'daki malikânesinden çıkan gizli belgelerle ilgili güvenlik kamerası görüntülerini silmesi talimatını verdiği, başkalarını bunu yapmaya teşvik ettiği ve gizli bir ulusal güvenlik belgesini gizlilik yetkisi olmayan kişilerle paylaştığı öne sürülüyor.

İddianame üzerine 13 Haziran'da Miami'de hâkim karşısına çıkan Trump’ın, bu davadaki suçlamaları da kabul etmediği aktarıldı.

Mar-a-Lago belgeleri davasının yargılama sürecinin 20 Mayıs 2024'te başlaması bekleniyor.

2020 BAŞKANLIK SEÇİMİ DAVASI

Georgia'nın Atlanta kentinde, "eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi" iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcılarının sundukları deliller ve tanık ifadelerinin ardından Trump'a yeni suçlamalar yönelten iddianame, 14 Ağustos'ta kamuoyuyla paylaşıldı.

98 sayfalık 41 suçlamanın yer aldığı iddianamede, Trump'a aralarında "bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik", "yalan beyanda bulunmak için komplo kurma" ve "eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme" gibi iddiaların da yer aldığı 13 suçlama isnat edildi.

Trump, söz konusu iddianame kapsamında Georgia'da teslim olmuş ve dava kapsamında 200 bin dolar olarak belirlenen kefalet bedelini ödeyerek yaklaşık 20 dakika içinde hapishaneden çıkmıştı.

Washington Post gazetesi, 2021'de Trump'ın Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı telefon görüşmesini paylaşmıştı.

Kayıtta, seçimlerde hile yapıldığını ve kritik eyaletlerden Georgia'daki seçimleri kendisinin kazandığını savunan Trump'ın, "Tek istediğim şey bu; elde ettiğimizden bir fazlası olan 11 bin 780 oyu bulmak istiyorum çünkü eyaleti biz kazandık" sözleri yer alıyordu.

Resmî seçim sonuçlarına göre, Demokrat rakibi Joe Biden'ın 11 bin 779 oy farkıyla kazandığı Georgia eyaletinde hile yapıldığını öne süren Trump, bazı bölgelerde oy sayım makinelerinin illegal şekilde ortadan kaldırıldığını ve seçim sonuçlarının kendi lehinde tescil edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Bunların yanı sıra Georgia'da, Cumhuriyetçi yerel bir seçim yetkilisinin, 2020 seçimlerinden sonra Trump için çalışan iki kişiyi oy makinesi verilerini göstermek için bölge seçim ofisine aldığı görüntüler yayılmıştı.

2020 başkanlık seçimi sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi iddiasıyla yöneltilen suçlamalar için açılan davaya 4 Mart 2024'te başlanacak.

Siyasi uzmanlar; söz konusu tarihin, ABD’deki ön seçim maratonunda adayların belirlenmesinde en önemli aşamalardan biri olarak değerlendirilen ve 5 Mart'ta yapılacak “Süper Salı” ön seçimleri gününden hemen öncesi olmasını manidar buldu.

Trump davaları, ABD’de kutuplaşmayı artırmaya devam ediyor.