Ekvador’un başı çeteler ile dertte: Cumhurbaşkanı adayı öldürüldü
Güney Amerika ülkesi Ekvador’da halk Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso’nun yönetimine tepkili. Guillermo Lasso kısa bir süre önce meclisi feshetti. Seçimler erkene çekildi. 20 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan seçimde cumhurbaşkanı adayı olan Fernando Villavicencio ülkedeki yolsuzluklara karşı önlemler alacağını dile getiriyordu. Bu söylemler, Villavicencio’nun tehdit almasına yol açtı. Villavicencio, seçimlere kısa bir süre kala düzenlediği mitingde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.
Güney Amerika ülkesi Ekvador’da belli bir süre önce Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso’nun azli istenmişti.
Lasso, Ulusal Meclisi feshederek seçimleri erken bir tarihe aldı.
Guillermo Lasso, azlini isteyen Ulusal Meclis’te yaptığı savunmanın ardından bir gün sonra yasama organını feshedip, yayımladığı kararnameyle hem genel seçimlerin hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınmasını kararlaştırdı.
Reuters'e göre; Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso yayımladığı görüntülü mesajla, bu kararının hem demokratik hem de anayasal zemine dayandığını belirterek, “Bu sadece anayasal olduğu için değil, aynı zamanda Ekvador halkına bir sonraki seçimlerde geleceklerine karar verme yetkisini geri verdiği için demokratik bir karar” ifadelerini kullandı.
EKVADOR CUMHURBAŞKANI LASSO’NUN AZLİ NEDEN İSTENDİ?
Anayasa Mahkemesi, hakkında yolsuzluk suçlamaları yapılan Lasso için 30 Mart 2023'de mecliste azil soruşturması yürütülebileceğine karar vermişti.
Lasso'ya yönelik yolsuzluk suçlamaları üzerine gensoru verilmesi planlanan oturumda, anayasa gereği muhalefetin 92 oya ulaşması halinde Cumhurbaşkanı görevinden ayrılmak zorunda kalacaktı.
Cumhurbaşkanı Lasso'nun muhtemel bir azil durumunda yargılanmak yerine yasal olarak Meclisi feshederek ülkeyi erken seçime götürme yetkisi bulunuyordu.
Lasso'ya yönelik haziran 2022'de yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Mecliste gensoru verilmiş ancak 92 oya ulaşmadığı için görevden alınma talebi reddedilmişti.
Bir süredir Lasso'ya ve aile bireylerine yönelik çok sayıda yolsuzluk suçlamasında bulunan muhalefet, Cumhurbaşkanı'nın görevinden azledilmesini talep ediyordu.
Toplumsal mücadelenin en önemli anlarından biri haziran 2022’de, neoliberal kararları altüst eden halk grevi gerçekleştiği zaman yaşandı.
Bununla birlikte, politikaları devam etti ve aynı zamanda halk muhalefeti büyüdü; UNE, FUT ve diğer sendika ile sosyal örgütlerin öğretmenlerinin eylemleriyle birlikte “Lasso ile dışarı!” sloganı yaygınlaştı.
Ekvador Cumhurbaşkanı, kendisinin güvenilir adamları tarafından yönetilen Ekvador Petrol Şirketinden (FLOPEC) yolsuzluk ve kaynak çalma suçlamaları ile karşı karşıya olduğu azil davasından kaçınmak için antidemokratik bir manevrayla Meclisi feshetti.
Aynı zamanda kamu şirketlerinin yönetimini kendi bankasının yetkililerine devrettiği ve kayınbiraderi Danilo Carrera’nın “Arnavut mafyası” olarak bilinen uyuşturucu kaçakçılığı gruplarıyla bağlantıları olduğu yönündeki iddialarla karşı karşıya kaldı.
EKVADOR’DA ERKEN SEÇİM 20 AĞUSTOS OLARAK BELİRLENDİ
Erken seçimde sekiz başkan adayı bulunuyordu ve birçok analiste göre adaylardan hiçbiri ilk turda kazanacak durumda değildi.
Ekvador bölgesinde sosyal sorunlar artmaya devam ediyor ve bu seçim süreci artan yoksulluğun ortasında gerçekleşecek.
Güney Amerika ülkesi olan Ekvador’un nüfusu yaklaşık 18 milyon.
2019-2022 yılları arasında yoksulluk oranında yüzde 3.56, yani 641 bin kişilik artış yaşandı.
Ekvador’da günlük yaşamda 2.60 doların altında gelirle yaşayan 4 milyon 600 bin insan bulunuyor. Ekvadorlu 800 bin yaşlı bireyin sosyal bir güvencesi bulunmuyor.
Devlet hastahanelerinde; ilaç bulunmuyor ve laboratuvar testleri yapılmıyor.
Ekvador hükümeti, güvenlik konusunda ise sokaklarda 4 bin 600 kişiye ulaşan cinayetleri engelleyemedi.
Ekvador'da en çok karşı karşıya gelinen cezaevi katliamları uzun süredir devam ediyor. Güney Amerika ülkesinde 20 Ağustos’ta 13 milyondan fazla Ekvadorlu bu koşullarda sandığa gidecek ve oy kullanacak.
FERNANDO VİLLAVİCENCİO 20 AĞUSTOS SEÇİMLERİNE ADAYLIĞINI AÇIKLADI!
Fernando Villavicencio, Ekvador’da gerçekleşecek olan 20 Ağustos 2023 seçimleri için adaylığını açıklamıştı.
59 yaşındaki Villavicencio, başkanlık seçimleri için yapılan son Cedatos anketlerinde ikinci sıradaydı.
Villavicencio, Ekvador’daki yolsuzluk ve şiddet olaylarını takip eden araştırmacı bir gazeteciydi.
Fernando Villavicencio’nun en büyük başarısı, araştırmalarından biri sayesinde eski Ekvador Başkanı Rafael Correa'yı sanık sandalyesine oturtmaktı.
Gazeteci, uzun süredir var olan geniş bir yolsuzluk ağını ortaya çıkartarak eski devlet başkanını ve hükümet yetkililerini, zengin iş insanlarından rüşvet aldıkları gerekçesiyle yargı önüne çıkartmayı başardı.
FERNANDO VİLLAVİCENCİO ÖLDÜRÜLDÜ
Devlet Başkanı adayı Fernando Villavicencio, seçimlerden önce Başkent Kito'da gerçekleştirdiği mitingde düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti.
Gazeteci Villavicencio, yolsuzluk karşıtı söylemleriyle biliniyordu ve seçimlere 2 haftadan az bir süre kala öldürüldü.
Fernando Villavicencio'nun öldürüldüğünü doğrulayan mevcut Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, cinayetin arkasında organize suç örgütlerinin olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, suikasttan sonra yaptığı açıklamada, "Sizi temin ederim ki bu suç cezasız kalmayacak. Organize suç çok ileri gitti ancak yasaların tüm ağırlığını hissedecekler” ifadelerini kullandı.
FERNANDO VİLLAVİCENCİO TEHDİT EDİLMİŞTİ
Fernando Villavicencio gerçekleşen suikasttan önce en az 3 kez ölüm tehdidi almıştı. Bu tehditler yetkililere bildirilmişti.
Villavicencio'yu tehdit edenler arasında, şu anda Ekvador'da faaliyet gösteren uluslararası organize suç örgütü Sinaloa Karteli'ne bağlı kişilerin de olduğu açıklandı.
Bu tehditlere karşı Villavicencio, "İşte yüzümü gösteriyorum. Onlardan korkmuyorum” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Aday olan gazeteci Villavicencio, özellikle Rafael Correa'nın 2007-2017 yıllarındaki iktidarında ülkenin yolsuzluğa karşı en eleştirel seslerindendi.
FERNANDO VİLLAVİCENCİO NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?
Aday olan gazeteciye iki haftadan az bir süre kala suikast düzenlendi. Gazeteci, ölmeden bir gün önce Adalet Bakanlığı’na adı açıklamayan bir petrol şirketi hakkında önemli bir rapor sunmuştu. Rapor hakkında ise bir detay bilinmiyor.
Villavicencio, başkanlık kampanyası sırasında oldukça fazla ölüm tehdidi aldı. Aldığı son tehdit ise suikast gerçekleşmeden bir hafta öncesine aitti.
Yakınları bu ölümün sebebini; Villavicencio’nun gerçekleri açığa çıkartması ve cumhurbaşkanı seçilebileceği nedeniyle öldürüldüğünü söyledi.
Villavicencio’ya düzenlenen suikast ile bağlantılı olduğu düşünülen 6 kişi göz altına alındı.
Villavicencio, Ekvador'da faaliyet gösteren uluslararası organize suç grubundan biri olan Meksika'nın "Sinaloa Karteli" liderlerinden de dahil olmak üzere çok sayıda ölüm tehdidi aldığını daha önce belirtmişti.
Diğer yandan, Los Lobos çetesinin üyesi olduklarını iddia eden kişiler, uyuşturucu çeteleriyle mücadele edeceğini söyleyen Ekvador Cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio'nun öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi.
Örgüt, bir video paylaşarak devlet başkanı adayının öldürülmesinden sorumlu olduklarını duyurdu. Saldırıyla ilgili video kısa süre içinde sosyal medyada dolaşmaya başladı.
EKVADOR’DA UYUŞTURUCU VE ÇETE SORUNLARI DEVAM EDİYOR
Güney Amerika ülkesinde çete, yolsuzluk ve uyuşturucu problemleri devam ediyor.
Uzun zamandır suç oranları oldukça artan Ekvador için uzmanlar, hapishanedeki şiddettin arkasında çete savaşlarının sebep olduğu cinayetlerin, silahlı ve diğer saldırıların sokaklara da yansıdığını düşünüyor. Ülkenin uyuşturucu dağıtım merkezi haline gelmesiyle çete savaşları artıyor.
Bir öğretmen ve güvenlik araştırmacısı olan Carla Álvarez, birkaç gün önce verdiği röportajda, "Ekvador'un organize suçlarla hapishanelerden yönetilen bir narko-devlet olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
EKVADOR’DA SİVİLLERE SİLAH KULLANMA YETKİSİ VERİLDİ
Ekvador’da Devlet Başkanı Guillermo Lasso, artan suç oranları üzerine sivillerin silah taşımasının ve kullanmasının serbest bırakıldığını açıklamıştı. Lasso, ülkede oluşan güvensiz ortamı belirterek Ekvadorlulara, "Ortak bir düşmanımız var: adi suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlar" ifadelerini kullandı.
Ekvador lideri, "Silah taşıma ve bulundurma kanunu düzenledik. Başka bir deyişle, kişisel savunma için silah bulundurma ve taşımayı yasalarla uygun olacak şekilde serbest bıraktık" şeklinde açıklama yaptı.
Lasso, sivillerin biber gazı kullanmasına da izin verileceğini belirtti.