Ekvador'daki çevreci gruplar Amazon petrol sahası üzerinde eylem tehdidinde bulunuyor
Ekvador'da çevreci ve yerli gruplar, Orellana eyaletinin Via Auca kentindeki Yasuni Amazon rezervindeki petrol üretimini durdurmaya hazırlanıyor. Başkan Daniel Noboa, suç çeteleriyle mücadele etmek için yüksek askeri harcamalar yapıldığını bu nedenle petrol sahasının kapatılmasını ertelemek istediğini belirtti.
Ekvador'daki çevreci ve yerli gruplar, 25 Ocak günü Başkan Daniel Noboa'nın ülkenin Amazon'undaki bir petrol blokunun kapatılması çağrısında bulunan referanduma uymaması halinde görevden alınma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Geçen yıl Ekvadorluların çoğunluğu Amazon'daki Yasuni rezervini korumak için 43-ITT bloğunun kapatılması yönünde oy kullandı. Ülkenin yüksek mahkemesi bölgedeki petrol altyapısının kaldırılması için bir yıl süre verdi.
Başkan Noboa, terörist olarak adlandırdığı suç çeteleriyle mücadele etmek için yüksek askeri harcamalar yapıldığını bu nedenle petrol sahasının kapatılmasını ertelemek istediğini belirtti.
Ekvador'un ulusal petrol şirketi Petroecuador, daha önce günde yaklaşık 55.000 varil petrol üreten bloğun kapatılmasının ağustos ayında başlayabileceğini söylemişti.
Amazon aktivisti Pedro Bermeo, "Başkan Noboa, halkın iradesine uymayacağını belirten bir belge imzalarsa Anayasa Mahkemesi, başkanı görevden almak zorunda kalacak, biz de suç duyurusunda bulunma sorumluluğunu üstleneceğiz" açıklamalarında bulundu.
Referandumu başlatan çevre savunucusu grup Yasunidos, gerekirse davayı hem Ekvador'un yüksek mahkemesine hem de Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'na (IACHR) götürmekle tehdit etti.
Çevreci Grup Başkanı Leonidas IzaIza, "Demokratlar halkın iradesine saygı duyar. Oportünistler kendi amaçları için halkın iradesinden yararlanıyorlar. Başkan Noboa, oportünist mi? yoksa demokrat mı? olduğunu açıklasın..." dedi.
Hükümet kanadından konuya ilişkin hala bir açıklama gelmedi.
Petroecuador'a göre sahanın kapatılması Ekvador'a önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 13,8 milyar dolara mal olabilir. Bu da ülkenin günlük ortalama 492.000 varil olan petrol üretiminin yüzde 12'sinin kaybına neden olacak.