El Nino kabusu geri dönüyor: BM raporuna göre sıcaklık rekoru bekleniyor

Dünya, geçtiğimiz 3 yıl boyunca La Nina etkisini yaşadı. Uluslararası kuruluşlara göre okyanus sularını ısıtmaya başlayan ve kavurucu sıcaklara sebep olan El Nino geri dönüyor.

Son günlerde Kuzey Atlantik Okyanusu’nda görülen aşırı ısınmalar, uzmanlara göre El Nino etkisinden kaynaklanıyor ve bu sıcaklıklar önümüzde dönemde rekor seviyelere ulaşabilir.

Açıklanan son raporlara göre, 2023 ve 2024 yıllarında rekor sıcaklık seviyelerinin görülmesine yol açması beklenen El Nino, önümüzdeki 5 yıl içinde küresel ekonomiye de büyük zarar verecek.

BM RAPORUNA GÖRE REKOR SICAKLIKLAR BEKLENİYOR

Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak çalışan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklıkların önümüzde 5 sene içerisinde 1.5 santigrat dereceyi geçeceğini açıkladı.

Örgütün açıkladığı rapora göre, 2023-2027 yılları arasında küresel hava sıcaklıkları rekor düzeye ulaşacak ve bunun birçok olumsuz yansıması olacak.

Sıcaklıklar bölgelerin iklim durumuna göre değişkenlik gösterecek. Bazı bölgelerde yağmur yağışında artış görülürken bazı bölgelerde ise yağışın azalabileceğı öngörülüyor.

Raporda, sera gazlarının okyanusun ısınmasına ve asitlenmesine, buzulların erimesine ve aşırı sıcaklara yol açtığı belirtildi.

El Nino olayının yaşanması sırasında ekvator tarafında batıda esen rüzgarlar yavaşlıyor, ılık sular doğu tarafına geçiyor ve okyanus sularında yüzey sıcaklıkları artmaya başlıyor.

Dünyaca ünlü bilim dergisi Science dergisinde El Nino’nun geri dönüşü ile birlikte 2023-2024 yılları arasında sıcaklık derecelerinde rekor kırılacağı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

Küresel ortalama yüzey sıcaklıkları önümüzdeki beş yılın birinde 1.5 derece artma olasılığı da yüzde 66.”

WMO Bölgesel İklim Tahminleri Servisi Birim Başkanı Wilfran Moufouma-Okia, geçtiğimiz haziran ayının kayıtlardaki en sıcak haziran ayı olduğunu belirtti.

El Nino’nun sıcaklar üzerindeki etkisine değinen Moufouma-Okia şu ifadeleri kullandı:

El Nino, daha önce 2015-2016'da yaşandı ve 2016, şu anda kayıtlardaki en sıcak yıl. Son günlerdeki rekor sıcaklıklar Pasifik'te deniz yüzeyi sıcaklığını arttıran El Nino koşullarının ortaya çıktığı dönemde meydana geldi. Ancak El Nino etkisi genellikle aralık ayı civarında, yani kış döneminde sıcaklıklarda etkisini göstermeye başlar.”

EL NİNO’NUN EKONOMİYE BÜYÜK ZARARI OLACAK

Dünyayı etkisi altına almaya başlayan El Nino, iklim koşullarını kötü etkilemekle kalmıyor aynı zamanda küresel ekonomiye de büyük zarar vereceği öngörülüyor.

Dünyaca ünlü bilim dergisi Science, 2023 ve 2024 yıllarında rekor sıcakların beklendiğini ve bu sıcakların küresel ekonomiyi büyük zarara uğratacağını belirtti.

Dergide, “2029’a kadar El Nino’nun küresel ekonomiye 5 yıllık zararı tam 3 trilyon dolar olacak. Uyarı bitti mi, hayır: Küresel ortalama yüzey sıcaklıkları önümüzdeki beş yılın birinde 1.5 derece artma olasılığı da yüzde 66” ifadelerine yer verildi.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, El Nino hava olaylarından olumsuz olarak en çok etkilenecek ülke 699 milyar zarar ile ABD olacak.

El Nino’nun etkisi altına girdikten sonra tarım, hayvancılık ve balıkçılık üretiminde düşüşler, seller ve kasırgalar sonrası ulaşım ve alt yapının bozulması, salgın hastalıklar ve orman yangınları gibi sorunlar meydana gelmesi bekleniyor.

Bu sorunlar, ülkelerin ekonomilerine büyük ölçüde zararlar verecek.

Geçmişte yaşanan El Nino iklim olaylarının kayıtlara geçenler arasından en kötüleri, 1982 ve 2016 yıllarında yaşananlar olarak açıklanmıştı.

Science dergisi, El Nino’nun ekonomik boyutunu şu şekilde açıklıyor:

1982 ve 1997’deki El Nino olayları yüzünden 1988 ve ve 2003’te ABD’deki gayri safi milli hasıla yüzde 3 düştü. Peru ve Endonezya’da aynı dönemde yüzde 10’dan fazla düşüktü.”

EL NİNO ÜLKELERDE NASIL HİSSEDİLİYOR?

El Nino’nun hava sıcaklıklarını etkilemesi sonrası birçok ülkede önlemler alınmaya başladı.

İtalya’da geçtiğimiz gün tam olarak 16 kentte kırmızı alarm verildi. Sağlık Bakanlığı tarafından ise bu kentlerde saat 11-18 arasında güneşe çıkılmaması uyarısı yapıldı.

Kırmızı alarm verilen kentler arasında başkent Roma, Floransa, Bologna ve Palermo gibi şehirler bulunuyor.

Devlet tarafından yapılan kırmızı alarm uyarısı, sıcak hava dalgası anlamına geliyor ve “art arda 3 gün ve daha fazla süren riskli koşullar” olarak açıklanıyor.

Kırmızı alarm verilen kentlerde, açıklanan saatler arasında güneşe çıkılmaması, açık renkli giysiler tercih edilmesi ve bol sıvı tüketilmesi uyarıları yapılıyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), önümüzdeki günlerde İtalya ile birlikte İspanya, Fransa ve Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde büyük bir sıcak hava dalgasının etkili olacağını açıkladı.

Uydular kullanarak kara ve deniz sıcaklıklarını ölçen ESA, İtalya’nın Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıkların 48 dereceye kadar çıkabileceğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde sıcaklıkların 40 dereceyi geçtiği Yunanistan’da, başkent Atina’daki Akropolis arkeolojik alanı, güneşin en yoğun olduğu saatlerde ziyaretçi alımına kapatıldı.

El Nino sıcakları, Avrupa dışında ABD, Çin, Japonya ve Kuzey Afrika’da da etkisini göstermeye başladı.

Uzmanlardan yapılan açıklamaya göre, ABD’nin Florida, Texas ve California eyaletlerinde hava sıcaklığı 43 dereceye ulaşmış durumda.

California’da dünyanın en sıcak bölgelerinden biri olarak kabul edilen Ölüm Vadisi’nde hava sıcaklığının 53 dereceyi bulması bekleniyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü yaptığı açıklamada, temmuz ayının ilk haftasının kayıtlara göre küresel olarak en sıcak hafta olduğunu belirtmişti.

Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) tarafından geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “sıcaklıkların etkili soğutma ve/ veya yeterli sıvı alma imkanına sahip olmayan herkes için sağlık riski oluşturacağı ve potansiyel olarak ölümcül olacağı” vurgulandı.