Eski Myanmar lideri Aung San Suu Çii cezaevinden çıkarılıp ev hapsine alındı

Myanmar’da 2021 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrasında cezaevine gönderilen Nobel Ödülü sahibi eski Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Çii, kaldığı cezaevinden çıkarılarak ev hapsine alındı. Kendi Partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nden (NLD) bir yetkili de Suu Çii'nin üst düzey bir yerleşkeye taşındığını söyledi.

Eski Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Çii’nin komutanlarla anlaşarak iktidarı ortak yönetme teklifi, Müslüman Rohingyaların soykırıma uğramasının ardından sessiz kalması ve yok sayması sonucunda uluslararası toplumlarda büyük tepki toplamıştı.

Ulusal Demokrasi Birliği Partisi’nden bir vekil, Suu Çii’nin cezaevinden çıkarılıp ev hapsine gönderildiğini söyledi.

Kararın geçtiğimiz gün alındığını bildiren vekil, “Suu Çii pazartesi gecesi üst düzey bir yerleşkeye taşındı” şeklinde konuştu.

MYANMAR ASKERİ DARBESİ

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen genel seçimlere hile karıştığını öne sürerek 1 Şubat 2021 tarihinde yönetime el koymuştu.

Ordu, dönemin Devlet Başkanı Aung San Suu Çii dahil olmak üzere pek çok üst düzey yetkiliyi ve hükümet temsilcisini gözaltına alıp cezaevine göndermiş ve bir yıl kadar sürecek olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

İktidarı eline alan darbe yönetimi, ilerleyen süreçte OHAL süresinin 2023 yılına kadar uzatıldığını açıkladı ve sonrasında genel seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı verilere göre, darbe yönetiminin isyancılar ve protestoculara silahlı müdahalede bulunması sonucunda yaklaşık bin 900 kişi hayatını kaybetti.

Darbenin gerçekleşmesinden bu zamana kadar geçen sürede yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 bin kadar insan halen cezaevinde tutuluyor. Ayrıca o dönemin askeri mahkemeleri, ikisi çocuk olmak üzere 114 mahkum hakkında idam kararı çıkardı.

Dönemin üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemelerde yargılanmalarına devam ediliyor.

EV HAPSİNDEN CEZAEVİNE NAKİL

Eski Myanmar lideri Aung San Suu Çii, geçtiğimiz sene alınan kararla ev hapsinden çıkarılıp başkent Nepido’da bulunan bir cezaevine gönderildi.

Suu Çii’nin gönderildiği hapishane yerleşkesinde güvenlik önlemlerinin daha sıkı olduğu biliniyor.

Yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, “Myanmar cuntası Aung San Suu Çii'yi çok daha cezalandırıcı bir aşamaya doğru ilerledi. Açıkçası onu ve destekçilerini yıldırmaya çalışıyorlar” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Eski Myanmar liderinin avukatları, basınla konuşmasının yasaklandığını ve duruşmaya katılmak isteyen gazetecilere izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Aung San Suu Çii hakkında 11 yolsuzluk soruşturması açıldığı ve her yolsuzluk davası için 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi söz konusuydu.

Devletin gizli bilgilerini sızdırmakla suçlanan Suu Çii ayrıca yurt dışından yasa dışı telsiz getirmek ve kullanmak, halkı isyana yönlendirici açıklamalarda bulunmak ve koronavirüs yasak ve kısıtlamalarını ihlal etmek suçlarından 6 yıl hapis cezası almıştı.

33 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Myanmar eski Devlet Başkanı Aung San Suu Çii, 2023 yılının ilk günlerinde görülen dava sonucunda cezasına ek olarak 7 yıl daha hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suu Çii hakkında yapılan suçlamalar için görülen davada askeri mahkeme, Suu Çii’nin devlete ait olan bir helikopterin satın alınmasındaki süreçte birçok ihlal olduğunu ve yasal mevzuatlara uymayarak yolsuzluk suçu işlendiğine karar vermişti.

Duruşmayı takip etmek üzere Myanmar’a giden BBC muhabirleri, Suu Çii’nin ve avukatlarının gazeteciler ile görüştürülmesine izin verilmediğini açıklamıştı.

Pandemi yasaklarını ve kısıtlamalarını ihlal etmekten seçime hile karıştırma iddialarına kadar 14 suçtan yaklaşık 26 yıl hapis cezasına çarptırılan 78 yaşındaki eski liderin cezası, son soruşturmada alınan karar ile 33 yıla çıkarılmıştı.

SON KARAR EV HAPSİ OLDU

Eski Myanmar lideri Aung San Suu Çii, alınan son karar ile cezaevinden çıkarılıp ev hapsine gönderildi. Cezaevinde geçirdiği süre içerisinde birçok suçlama ile karşı karşıya kalan ve sürekli askeri mahkemeye çıkarılan 78 yaşındaki eski liderin sağlık durumunun kötüleştiği duyurulmuştu.

Birleşmiş Milletler’e göre; darbe, Güneydoğu Asya ülkesini yaklaşık 1 milyon insanı göç etmek zorunda bırakan bir felakete sürükledi.

Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri, Suu Çii’nin yargılanma sürecini popüler liderin siyasetten uzaklaştırılması için yapılan bir komplo olarak niteliyor.

Süreci takip eden basın mensuplarının aktardığına göre, Suu Çii’nin ev personellerine izin verilmiyor ve kendisine askeri yetkililer tarafından görevlendirilen yardımcılar eşlik edecek.