Savaşın Gazze'deki eğitime olumsuz etkisi: Çocukların geleceği yok oluyor
İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı saldırılar, Gazze'deki üniversitelerin tümünün yıkılması ile eğitim öğretim altyapısı tamamen çöktü. Çatışmalar sonucunda yüzlerce akademisyen, öğretmen ve öğrenci çatışmalarda yaşamını yitirdi.
Gazze'nin eğitim sistemi, İsrail'in bombardımanı ve saldırıları başladığından bu yana önemli ölçüde zarar gördü. Geçen ay İsrail, Gazze'nin ayakta kalan son üniversitesi olan El-İsraa Üniversitesi'ni bombaladı.
Son dört ayda Gazze'deki 12 üniversitenin tamamına yakın bir kısmı bombalandı ve büyük bölümü yıkıldı.
Yaklaşık 378 okul zarar gördü. Filistin Eğitim Bakanlığı, 4 bin 327'den fazla öğrencinin, 231 öğretmenin ve 94 profesörün hayatını kaybettiğini bildirdi.
Kütüphaneler, arşivler ve müzeler dahil çok sayıda kültürel miras alanı da tahrip edildi, zarar gördü ve yağmalandı.
Ancak Filistin'in eğitim ve kültür kurumlarına yönelik saldırı 7 Ekim saldırısına yanıt olarak başlamadı. İsrail'in, bilgi ve kültür üreten Filistin kurumlarına yönelik uzun bir hedefli saldırı geçmişi bulunuyor.
"İSRAİL KASITLI OLARAK EĞİTİM SİSTEMİNİ HEDEF ALIYOR"
Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açılan soykırım davasında Güney Afrika, Filistinli akademisyenlerin kasıtlı olarak suikaste uğradığını savundu.
Güney Afrika'nın Yasal Temsilcisi Blinne Ní Ghrálaigh mahkemeye şu açıklamalarda bulundu:
“Gazze'de 90 bine yakın Filistinli üniversite öğrencisi üniversiteye gidemiyor. Okulların yüzde 60'ından fazlası, üniversitelerin neredeyse tamamı, sayısız kitapçı ve kütüphane zarar gördü ve yıkıldı. Aralarında üniversitelerin dekanları ve önde gelen Filistinli akademisyenlerin de bulunduğu yüzlerce öğretmen ve akademisyen öldürüldü. Gazzeli çocukların ve gençlerin gelecekteki eğitim umutlarının yok edilmesi.”