Emmanuel Macron: “Ukrayna’nın Rusya içindeki askeri hedefleri vurması gerekiyor”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın Batılı ortakları tarafından sağlanan uzun menzilli silahlarla Rusya içindeki askeri üsleri vurması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ukrayna’nın füzelerin ateşlendiği Rus askeri tesislerini etkisiz hale getirmesine izin vermemiz gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Macron, “(Ukraynalılara) Füzelerin ateşlendiği noktaya ulaşma hakkınız yok dersek, aslında onlara biz size silah veriyoruz ama siz kendinizi savunamazsınız demiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Fransa liderinin açıklamaları, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ittifak üyelerini Ukrayna’nın Batı silahlarını kullanmasına yönelik bazı kısıtlamaları kaldırmaya çağırmasının hemen ardından geldi.

Bulgaristan’da gerçekleştirilen NATO toplantısında konuşan Stoltenberg, “Meşru müdafaa hakkı, Ukrayna dışındaki meşru hedeflerin vurulmasını da içerir” ifadelerini kullandı.

Macron, sadece Ukrayna’ya füze fırlatmak için kullanılan Rus üslerinin meşru hedef olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Macron ile birlikte konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’nın uluslararası hukuk kapsamında “kendini savunmaya ve Rus askeri hedeflerini vurmaya hakkı olduğunu” dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise bu konudaki tartışmalara açık olabileceğini belirtti.

Blinken, ABD’nin şu ana kadar bu hamleye yönelik karşı pozisyonunu hatırlatırken, “ABD, duruşunu sahadaki gelişmelere adapte edecektir” şeklinde konuştu.