Emmanuel Macron, Fransa'nın Kazakistan'la iş birliğini artırma sözü verdi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Macron'un 1 Kasım'da Astana'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında düzenlenen Kazakistan-Fransa İş Forumu'nda ikili ekonomik iş birliğinin beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 1 Kasım'da resmi bir ziyaret için Astana'ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uzun süredir Rusya'nın arka bahçesi olarak kabul edilen ve Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Batı'nın dikkatini çeken Orta Asya ülkesi Kazakistan ile ilişkilerini artırmayı amaçlıyor.

Toplantıda Tokayev, Macron'un ziyaretinin ülkeler arasında dinamik bir şekilde gelişen işbirliğine ek ivme kazandıracak tarihi öneminin altını çizdi.

Fransa'nın, Kazakistan'ın Avrupa Birliği'ndeki kilit ve güvenilir ortağı ve Kazakistan ekonomisindeki en büyük yatırımcılardan biri olarak konumuna dikkat çekti.

KAZAKİSTAN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ İLE KİLİT NOKTADA

Kazakistan dünya uranyum kaynaklarının yüzde 12'sine sahip. Aynı zamanda Fransa'nın en büyük uranyum tedarikçisi olarak biliniyor.

Macron, Kazakistan ile Fransa arasındaki stratejik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla imzalanacak önemli sözleşmelerden bahsetti.

İki mevkidaş, ticaret, ekonomi, yatırım, enerji, ulaştırma, lojistik ve kültürel-insani alanlarda siyasi diyaloğun güçlendirilmesi ve iş birliğinin derinleştirilmesine odaklandı.

Önemli ikili konuları tartıştılar ve güncel uluslararası ve bölgesel gündem hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Macron, Kazakistan'da olmanın büyük güçlerin dünyasında daha fazla egemenlik ve özerklik için en azından ortak bir gündem oluşturmaya çalışmalıyız dedi

Fransız lider, mevcut zorluklarla başa çıkmak için somut iş birliğini artırmayı gerektirdiğini söyledi.

Macron, her iki ülkenin de Stratejik Ortaklık Anlaşması kapsamında Fransa'nın devam eden projelere ve yeni girişimlere yatırıma verdiği desteği hatırlattı.

Fransız lider, ekonomik ilişkilerin tarım ve enerjinin, özellikle de yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi yönünde bir adım atacağını söyledi.

Avrasya'nın ikinci en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip olan Kazakistan, Fransız pazarının ana ham petrol tedarikçilerinden biri olmaya devam ediyor. 

Fransa Enerji Geçişi Bakanlığı'ndan alınan veriler, Kazakistan'ın 2021'de birinci sıradan, geçen yıl ikinci büyük ham petrol kaynağı olduğunu doğruluyor.

Fransa'nın enerji sektörünün yüzde 63'ünü nükleer enerji oluşturduğundan, iş birliği için çok büyük bir potansiyeli bulunuyor.

İki ülkenin çıkarları aynı zamanda net sıfır karbonlu bir gelecek hedefinde de birleşiyor. 

Fransa gibi Kazakistan da bu alanda bölgesel öncülerinden biri. Yenilenebilir enerji söz konusu olduğunda, giderek artan sayıda büyük uluslararası oyuncu, büyük rüzgar, güneş ve hidroelektrik projelerini takip ediyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, ülkenin enerji sektöründeki en iyi küresel uygulamaları benimsemeye hazır olduğunun altını çizdi. 

KAZAKİSTAN-RUSYA İLİŞKİLERİ ZAYIFLIYOR MU?

Petrol zengini Kazakistan, Moskova arzını kapatan Avrupa ülkelerinin ham petrol tedarikçisi ve Rusya'yı sürecin dışında bırakan yeni Çin-Avrupa ticaret yolunda önemli bir bağlantı haline geldi.

Kazakistan, petrolün yanı sıra önemli bir uranyum ihracatçısı konumunda ve Fransız Orano şirketi, devlet nükleer firması Kazatomprom ile halihazırda bir ortak girişimi yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile yaptığı toplantıda Macron, Kazakistan'ı Ukrayna konusunda Moskova'nın yanında yer almayı reddettiği için tebrik etti.

Macron, iki ülkenin nadir topraklar ve nadir metaller gibi çok aranan bir alanda ortaklık için bir niyet beyanı da dahil olmak üzere iş anlaşmaları imzaladığını bildirdi. 

Rusya, Batı'nın eski Sovyet Orta Asya ülkelerinde artan diplomatik faaliyetlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

1 Kasım günü Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Kazakistan'ın egemen bir devlet olarak herhangi bir ülkeyle bağlarını geliştirmekte özgür olduğunu söylerken Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen hafta Batı'nın Rusya'nın "komşularını, dostlarını ve müttefiklerini" kendisinden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.

Macron'un bir sonraki adımı olan Kazakistan ve Özbekistan, Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhakını tanımayı reddettiler ve Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlarına uyma sözü verirken hem Rusya'yı hem de Fransa gibi Batılı ülkeleri stratejik ortakları olarak nitelendirdiler.

Macron, "Dostlarımıza saygı duyuyoruz, bize ihtiyaç duyduklarında buradayız ve onların bağımsızlığına saygı duyuyoruz. Büyük güçlerin hegemon olmak istediği, bölgesel güçlerin öngörülemez hale geldiği bir dünyada, bu felsefeyi paylaşan dostların olması güzel” açıklamalarında bulundu.

Macron'un ziyareti hakkındaki soruya Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Kazakistan ile ilişkilerine "çok yüksek" değer verdiğini söyledi.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Bizim de Kazakistan'la tarihi bağlarımız var, stratejik ortaklık bağlarımız var, onlar bizim müttefiklerimiz ve çıkarlarımız birçok uluslararası kuruluşta birleşiyor."

Sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda Macron, "Ülkelerimizin ekonomi politikalarını değerlendirmek üzere Fransız şirketlerinin eşliğinde Semerkant'ı ziyaret ettim. Özbekistan ile ekonomik ilişkilerimiz önemli ölçüde gelişti. Bugün onları şehrin merkezinde tutacak ve yan yana çalışmalarını sağlayacağız. Süper güçlerin yeniden hakimiyet kurduğu ve bazılarının öngörülemez şekilde hareket etmesinin beklendiği bir dünyada, yeni bakış açılarını paylaşabileceğimiz ve birlikte inşa edebileceğimiz ortaklara ve dostlara güvenebilmek çok değerlidir. Kazakistan ve Fransa da bunlar arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.