Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı cepheden yeni adımlar
Fransa ile Yunanistan arasında geçtiğimiz günlerde savunma iş birliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya Türkiye’nin tepkisi ise sert oldu. Peki, Fransa-Yunanistan arasındaki anlaşma ne anlama geliyor? Türkiye anlaşmaya ne tepki gösterdi? Doğu Akdeniz’de sular yeniden ısınıyor mu?
Geçtiğimiz günlerde Yunan Parlamentosu, Yunanistan’ın Fransa ile imzaladığı savunma iş birliği anlaşmasını onayladı. Anlaşma hakkında açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Miçotakis, “Yunanistan’ın tarihinde ilk defa, olası bir saldırı anında kıtamızın en güçlü, BMGK üyesi ve AB’nin yegane nükleer gücü olan Fransa’nın yanında yer alacığını taahhüt ettiği tarihi bir anlaşmadır” ifadeleriyle iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Konuşmalarında Türkiye’yi de hedef alan Miçotakis, “Türkiye’nin bugüne kadar hiç görülmediği kadar adaların egemenlik haklarından açıkça kuşku duyan adımları karşısında herkesin birlik ve beraberlik ruhu içinde bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Yunanistan arasında Ege adaları üzerindeki anlaşmazlık uzun yıllardır devam ediyor. İki ülke arasında geçtiğimiz sene gerilim oldukça tırmanmış, Almanya ve Avrupa Birliği’nin devreye girmesi sonrası tansiyon düşmüştü. İki ülke arasında istikşafi ve istişari görüşmeler yeniden başlamış ve sonuncusu ise geçtiğimiz günlerde yapılmıştı.
Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin azaldığı bir dönemde, Doğu Akdeniz’deki askeri hareketlilik de durmuştu. Ancak bu süreç içerisinde Yunanistan, Fransa ve ABD gibi ülkelerle askeri iş birliği anlaşmaları imzalayarak donanmasını güçlendirmeyi sürdürdü. İki ülke de iş birliği yaptığı diğer ülkelerle bölgede ortak tatbikatlar gerçekleştirdi.
Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı cephede bulunan Yunanistan, son olarak 28 Eylül’de Fransa ile 3 milyar euro değerinde savunma iş birliği anlaşması imzaladı. Yapılan anlaşma sayesinde Yunanistan, Fransa’dan üç adet Belharra savaş gemisi alacak.
Anlaşma hakkında yaptığı açıklamalarında ABD’ye olan bağımlılığı eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Zaman zaman daha da sertleşen bazı güçlerin baskısı altında olduğumuzda buna tepki vermeli ve kendimizi savunacak gücümüz olduğunu göstermeliyiz. Olayları kızıştırmak için değil ama kendimizi korumak için” ifadelerini kullandı.
Macron, Avrupa’nın kendi ortak savunma kapasitesini oluşturması gerektiğini dile getirirken; Miçotakis ise iki ülke arasındaki ittifakın AB ve NATO partnerliğinin çok ötesine geçtiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE’DEN ANLAŞMAYA SERT TEPKİ
Fransa ile Yunanistan arasında imzalanan savunma iş birliği anlaşmasına Türkiye’den sert tepki geldi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Yunanistan’da özellikle son dönemlerde bazı ülkelerin teşvik ve kışkırtmalarıyla bazı anlaşmalar yapmak suretiyle bir silahlanma sevdası başladı. Bu tür girişimlerle Türkiye’ye karşı üstünlük sağlayamazsınız, bu gayretten vazgeçin” dedi.
Ayrıca Hulusi Akar, “Biz Yunanistan ile problemlerin uluslararası hukuk çerçevesinde, iyi komşuluk ilişkileri içinde diyalog yoluyla siyasi çözümler bulunarak çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yunan yetkililere seslenen Akar, “Maalesef özellikle Yunanistan’daki bazı siyasiler saldırgan eylem ve söylemleriyle ikili ilişkileri bozmak için sorunlara aklen ve mantıken çözüm bulmak yerine gerilimi tırmandırıyor. Bunların beyhude gayretler olduğunu, bu tür eylem ve söylemlerle Türkiye’ye galebe çalamayacaklarını bilmeleri gerekir. Yunanistan’daki liderleri akla, mantığa ve olaylara aklı selimle bakmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
KOYUN ADASI’NDA YUNANİSTAN TATBİKATI
Yunanistan, Ege Adaları üzerinde gerçekleştirdiği tatbikatlar ile Türkiye’yi tahrik etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, Türkiye’ye oldukça yakın konumda bulunan birkaç adada Yunanistan ordusu tarafından tatbikat gerçekleştirildi. Yunanistan Milli Savuma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias da bu tatbikatlar da yer alırken, Yunan askerleri ile birlikte verdiği bir poz oldukça dikkat çekti.
Koyun Adası’nda tatbikat devam ederken, Hardalias’ın arkada İzmir görünecek şekilde Yunan askerleri ile birlikte poz vermesi Türkiye tarafından sert tepki gördü. Fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşan Hardalias, “Her ada, her küçük ada, her kayalık adacık, bir Yunan yurdu! Her yerdeyiz!” ifadeleri ile Türkiye’ye mesaj yolladı.
Yunanistan tarafından gerçekleştirilen tatbikat sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklamalarda bulundu. Akar, “Koyun Adası’na kadar gelip tatbikat yapmak tahrik değil de nedir? Bu yapılan provokasyonlarla gerilimi artıran tarafın Yunanistan olduğu, başta bazı ülkeler olmak üzere tüm dünya tarafından görülmelidir” ifadeleriyle tepki gösterdi.
DOĞU AKDENİZ’DE GERİLİM ARTACAK MI?
Yunanistan ve GKRY, uzun yıllardır Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı faaliyetlerini sürdürüyor. Fransa, Mısır, BAE, İsrail, İtalya ve ABD gibi ülkeler de Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın tezlerine destek veriyor.
Türkiye, bölgede kendi haklarının görmezlikten gelinmesine müsaade etmeyeceğini sık sık vurgularken; aynı zamanda sorunların diplomasi yoluyla çözülmesini istiyor. Ancak Yunanistan’ın bölgedeki tahrik edici faaliyetleri, sorunların diplomasi yoluyla çözülmesinin önünü tıkıyor.
Türkiye’ye oldukça yakın bir noktada bulunan adalarda tatbikatlar gerçekleştiren, bu adalarda hak sahibi olduğunu iddia eden ve tahrik edici paylaşımlarda bulunan Yunanistan; Doğu Akdeniz’de gerilimin tırmanmasına neden oluyor. Yunanistan’ın bu hamlelerinin devam etmesi halinde Türkiye, daha farklı karşılık verebilir.
Yunanistan’ın bölgedeki faaliyetleri, ABD ve Fransa gibi ülkelerle imzaladığı savunma anlaşmaları, Türkiye’nin egemenlik haklarını görmezlikten gelen tatbikatları ilerleyen dönemde bölgedeki gerilimin daha da tırmanacağını gözler önüne seriyor.