Macron hükümeti reformda ısrarcı: Fransa'da emeklilik reformu karşıtı protestolar büyüyor!

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını öngören emeklilik reform programı ülkede krize neden oluyor. Emmanuel Macron hükümeti, iktidardaki en zorlu sınavlarından birini veriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, işçi sendikalarının şiddetle karşı çıktığı emeklilik reform tasarısının sunumunu ocak ayına ertelemişti.

Macron, buna gerekçe olarak ülkedeki iki önemli siyasi partinin değişmesini göstermişti.

Fransa’da Cumhuriyetçiler Partisi liderliğine, delegeler arasında yapılan seçimle Eric Ciotti, Yeşiller Partisi liderliğine ise Marine Tondelier seçilmişti.

Macron, yeni liderlerin de görüşünü aldıktan sonra 10 Ocak’ta emeklilik reformunu açıklayacağını duyurmuştu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta emeklilik yasası hakkında yapmayı planladıkları reformu kamuoyu ile paylaştı.

Emeklilik reformunun 2030'da sistemin 'dengesini' garanti altına almayı amaçladığını söyleyen Başbakan Borne, “Emeklilik sistemimizi dengelemek için adil bir proje sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransızların kafasında soru işaretleri ve korkular yarattığının farkındayım" diyen Borne, hükümetin vatandaşları söz konusu reformun gerekli olduğuna ikna etmek için çalışacağını belirtti.

Başbakan Borne’un yaptığı açıklamaya göre; reform, emeklilik yaşını 62 seviyesinden 64’e yükseltmeyi amaçlıyor.

Kademeli olarak yükselecek olan yasal emeklilik yaşı 2030 yıllında 64’e çıkarılacak. Tam emeklilik için 2035 yerine 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Vatandaşların tam emekli maaşı alabilmesi için 2027 yılı itibariyle 43 yıl çalışmış olması şartı getirilecek.

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin emeklilik reformunu halk desteklemiyor.

Emanuel Macron’un emeklilik reformu, sendika ve muhalif partilerin de tepkisiyle karşılaşıyor.

Solcu FO sendikasının başkanı Frederic Souillot, "Emmanuel Macron bunu reformların anası yapmak istiyorsa... bizim için savaşların anası olacak" uyarısında bulunuyor.

Boyun Eğmeyen Fransa partisi Milletvekili Mathilde Panot, iktidarın emeklilik projesinin "arkaik, adaletsiz ve acımaz" olarak niteleyerek "Sonuç: Bayan Borne hiçbir şeyden utanmıyor" açıklamasını yapıyor.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Milletvekilli Marine Le Pen de "Fransızlar, bu haksız reformu engellemek için tüm kararlılığımıza güvenebilirler" diyor.

FRANSA’DA EMEKLİLİK REFORMU KARŞITI PROTESTOLAR DÜZENLENİYOR

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ülke çapında 19 ve 31 Ocak'ta milyonlarca insan grev ve protestolar düzenledi.

19 Ocak’ta Fransız hükümetinin emeklilik yaşını 64’e çıkarmayı hedefleyen reforma karşı ülke genelinde birçok sektör greve gitti ve Paris, Marsilya, Nice, Toulouse kentlerinin yanı sıra ülkede 200’den fazla noktada gösteri düzenlendi.

Fransız basınının resmi kaynaklara dayandırdığı verilere göre, protestolarda 80 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 1,12 milyon gösterici hükümetin emeklilik reformuna karşı yürüdü.

Göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifasını talep eden faşizm karşıtı sloganlar attı.

31 Ocak’ta emeklilik reformunu protesto eden çalışanlar yine greve gitti. Sendikaların çağrısı üzerine çalışanlar ülke genelinde protesto yürüyüşleri düzenleyerek emekli olma yaşını yükselten reforma karşı çıktı.

7 Şubat’ta ise Fransa’da tartışmalı emeklilik reformuna karşı kitlesel grevlerin üçüncüsü düzenlendi. Tartışmalı emeklilik reformuna karşı düzenlenen kitlesel grevlerin üçüncüsünün başlamasıyla ülkede birçok sektörde hizmetler sekteye uğradı.

Fransız basınındaki haberlere göre, Paris başta olmak üzere çok sayıda kentte, enerji, ulaşım, rafineri ve tersane çalışanları dahil temel hizmet sektörlerinin çalışanları greve katıldı.

“DEĞİŞİKLİKLER KESİNLİKLE GEREKLİ”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Avrupa’nın geri kalanıyla kendimizi kıyasladığımızda bu değişiklikler kesinlikle gerekli” açıklamasını yapıyor.

Hükümet, gelecekte emeklilik sistemini finansal olarak desteklemeye devam edebilmek için bu değişikliğin yapılmasının şart olduğunu söylüyor.

BBC’nin aktardığına göre, Çalışma Bakanlığı söz konusu reformun yıllık emeklilik sistemine 17,7 milyar avroluk destek sağlayacağını tahmin ediyor. 

Çalışma Bakanlığı tahminlerine göre, şu an açık veren sistemde böylelikle gelir ve giderler 2027 yılında dengelenmiş olacak.

Ancak muhalefet sistemin işlediğini ve emeklilik harcamalarının kontrol dışı olmadığını açıklıyor.

Sendikalar da gelir-gider dengesini sağlamanın yolunun zengin insanlardan daha fazla vergi alınması; işverenin ve halihazırda varlıklı olan ve yüksek miktarda emekliliği olan kişilerin daha fazla katkı vermesi olduğunu belirtiyor.

euronews’in aktardığına göre, birçok kamuoyu yoklaması Fransızların çoğunluğunun Macron'un önerilerine karşı olduğunu gösteriyor. Son geniş çaplı bir ankette yüzde 66'lık bir kesim emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasına karşı çıkarken, yüzde 60'lık bir kesim de tam emeklilik için gereken ödeme süresinin 43 yıla çıkarılmasını istemiyor.

Grevler ve protestolar sonrası hükümetten, tasarıdaki bazı maddelerle ilgili değişiklik yapılabileceği sinyalleri verilse de Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının yükseltilmesi için “Tartışmaya açık değil” açıklamasında bulunuyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Haziran 2022'deki seçimlerde meclisteki çoğunluğu kaybetmesi, tasarının kabulünü zorlaştırıyor. 

Macron'un ittifak içinde olduğu Cumhuriyetçiler Partisi'nin (LR) reformda kendisine destek olması gerekiyor. Ancak şu ana kadar LR'den destek alınabilmiş değil. 

Macron’un partisi, tasarıyı kabul ettirecek çoğunluğa sahip olmadığı için muhafazakarların oyuna ihtiyaç duyuyor.