Fransız adaylar TikTok üzerinden yarışıyor
Geleneksel siyasal iletişimin kodlarını değiştirdiği belirtilen mobil uygulamalar, Fransa’daki cumhurbaşkanı adayları arasında oldukça rağbet görüyor. Genç seçmene ulaşmak isteyen politikacılar, TikTok başta olmak üzere dijital mecralardaki görünürlüklerini artırıyor.
App Annie isimli şirket, mobil uygulama kullanımlarını değerlendirdiği bir araştırma yayınladı. Buna göre, insanlar günde ortalama 4,8 saat akıllı telefon kullanıyor.
Araştırma kapsamında, dünya genelinde en çok indirilen uygulamanın ise TikTok olduğu tespit edildi. Mobil kullanıcıların TikTok’ta geçirdiği süre, bir önceki yıla kıyasla 2021 yılında yüzde 90 oranında artış gösterdi.
Şirket, 2022 yılındaki TikTok kullanıcı sayısının aylık 1.5 milyarı aşmasını bekliyor.
Mobil uygulamalara yönelik artan ilgi, her alanda olduğu gibi siyaseti de etkiledi. Önceki yıllarda sosyal medyayı aktif kullanan ve seçimlerdeki olumlu etkisini gören eski ABD Başkanı Barack Obama gibi birçok politikacı mobil uygulamaları daha sık kullanmaya başladı.
YENİ SEÇİM ARENASI
Z kuşağının yeni seçmen kitlesi haline gelmesiyle politikacıların seçim kampanyalarında kullandığı yöntemler de değişti. Sosyal medyayı daha aktif kullanan politikacılar, özellikle Z kuşağına ulaşabilmek için şimdi de TikTok gibi son yılların popüler mobil uygulamalarına yöneldi.
Geleneksel siyasal iletişimin kodlarını değiştirdiği iddia edilen uygulamaların dilini yakalamaya çalışan politikacılar, bu platformları da siyasallaştırmaya çalışıyor.
Video paylaşım uygulaması TikTok, Fransa’da özellikle 25 yaş altı arasında oldukça popüler. Fransız politikacılar ise genç seçmenlere erişmek için TikTok’taki görünürlüklerini artırıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Temmuz 2020’de ilk TikTok videosunu yayınladı. Elysee Sarayı’nda çekilen videoda Macron, final sınavlarını tamamlayan lise öğrencilerini tebrik etti.
Macron’un videosundan bir gün sonra ise aşırı sol kanadın lideri Jean-Luc Melenchon, Paris’teki bir metronun önünde çektiği videoyu platforma yükledi. Melenchon, paylaşımında Cumhurbaşkanı Macron ile dalga geçti.
Son dönemde ise TikTok, yaklaşan Fransa seçimleri için adeta bir savaş alanı haline geldi.
Melenchon’un yanı sıra seçimlerde aday olan Valerie Pecresse (Cumhuriyetçilerin sağ görüşlü aday), Eric Zemmour (aşırı sağ görüşlü bağımsız aday), Marine le Pen (Ulusal Birlik’in aşırı sağ görüşlü adayı) ve Yannick Jadot (Yeşiller Partisi adayı) geçen yıl TikTok'a katıldı.
SOSYAL MEDYA GÖRÜNÜRLÜĞÜ SEÇİMLER İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Statista verilerine göre, Fransa’da günde 6 milyondan fazla kişi TikTok kullanıyor. Fransız TikTok kullanıcılarının yüzde 75’i ise 24 yaşın altında.
Nottingham Üniversitesi’nde Fransız siyasi alanında çalışan Doç. Dr. Paul Smith, Fransa’daki TikTok kullanıcılarının üçte ikisinin oy kullanma yaşında olduğunu ve bunun da milyonlarca kişi anlamına geldiğini söyledi.
Adayların oylarının çok yakın olduğunu belirten Smith, “Sosyal medya varlığı kesinlikle hayati önem taşıyor” dedi.
Anketler büyük ölçüde Macron’un ilk turu kazanacağını gösteriyor. Ancak Smith, ikinci sıradaki parti için rekabetin daha yoğun olacağını belirtti. Yaklaşık 500 binlik oy farkına değinen Smith, az sayıda oyun bile önemli bir fark yaratabileceğini dile getirdi.
Smith ayrıca genç seçmenler arasında seçimin bir oyun gibi algılandığını söyledi. Geleneksel olarak sol eğilimin yüksek olduğu anketler, son yıllarda gençlerin sağa doğru yöneldiğini gösterdi. Smith, gençlerin eski seçmenlere kıyasla değişime daha açık olduğunu vurguladı.
FRANSIZ POLİTİKACILARIN TİKTOK KARNESİ
İkinci dönem için adaylığı henüz kesinleşmemiş olan Macron, 2,8 milyon takipçi ve 18 milyondan fazla beğeni ile TikTok’ta diğer adayları geride bıraktı. Takım elbiseli yaptığı ilk paylaşımından bu yana, genç kitleye daha fazla hitap edecek rahat giyim tarzı ve çekim teknikleri uygulamaya başladı.
Macron’un kabinesinde yer alan Ulaştırma Bakanı Jean-Baptiste Djebbari de TikTok’u aktif kullanan siyasetçiler arasında yerini aldı. Ulaşım ile ilgili duyuruları mobil uygulama üzerinden ve mizahi öğeler içerecek şekilde paylaşan Djebbari gençler arasında büyük ilgi gördü.
Solun adayı Melenchon ise 9.6 milyon beğeni aldığı TikTok’ta siyasi paylaşımlar ve rakiplerini mizahi bir şekilde eleştirdiği videolar ile yer alıyor. Eylül ayından bu yana takipçi sayısı üç kat arttı ve şu anda 1 milyonun üzerinde takipçisi bulunuyor.
Melenchon, 2017 seçim kampanyasında da Youtube videoları ve hologram olarak yaptığı konuşma ile gündeme gelmişti.
Aşırı sağcı adaylar Eric Zemmour ve Le Pen de 2021 yılının başından bu yana takipçilerini artırdı. Ancak diğerlerine kıyasla çok daha düşük kalıyor.
Zemmour, TikTok’ta farklı tarzlarda 100’den fazla video yayınladı. Medya sektöründen geldiği için Zemmour’un video platformlarında diğerlerine kıyasla daha rahat olduğu dikkat çekti. Zemmour’un 5,4 milyon görüntüleme aldığı en popüler gönderisi ise bowling oynadığı 14 saniyelik video oldu.
Le Pen ise Ekim 2021’de katıldığı TikTok’ra sadece 13 video yayınladı. 4 milyon görüntülemeye sahip kedi videosu en popüler gönderileri arasında ilk sırada yer aldı.
Seçimin diğer adayları Pecresse ve Jadot, TikTok hesapları olmasına rağmen aktif kullanmıyor. Resmi içerikli videolar paylaşan adayların gönderileri sadece birkaç yüz kişi tarafından görüntülendi.
Geleneksel kampanya stratejilerine yönelen adayların da ilerleyen dönemde mobil uygulama platformlarındaki görünürlüklerini artırmaları bekleniyor. Aksi takdirde genç seçmenlere ulaşmaları pek mümkün olmayacak.