G-20 Liderler Zirvesi'nde bir ilk: Biden ile Xi Cinping yüz yüze görüştü!
G-20 liderleri; Rusya- Ukrayna savaşı, ABD-Çin arasındaki Tayvan krizi, tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve enerji kriziyle birlikte Endonezya'nın Nusa Dua Yarımadasında bir araya gelmeye hazırlanıyor.
G-20; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor.
1999'da kurulan G-20 grubu, 2003'ten beri liderler seviyesinde toplanıyor.
Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan G-20 Liderler Zirvesi, 15- 16 Kasım’da, Endonezya’nın Bali Adası’nda gerçekleşecek.
G-20 Liderler Zirvesi için 18 bin polis, 12 savaş gemisi, 13 helikopter ve dört savaş uçağı kesintisiz görev yapacak.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, gercekleştirilecek zirvenin ana teması, “Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma” olacak.
G-20 liderleri, “Gıda ve Enerji Güvenliği”, “Sağlık” ve “Dijital Dönüşüm” başlıklı üç oturumda fikir alışverişinde bulunacak.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yanı sıra, enerji krizi, tedarik sıkıntıları ve hayat pahalılığının getirdiği enflasyon krizi de liderlerin üzerinde duracağı konular arasında yer alıyor.
G-20’nin öncelikli konulardan birinin tahıl koridoru anlaşması olacağı düşünülüyor.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephanie Tremblay, yaptığı açıklamada, BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in, 19 Kasım'da sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına ilişkin Rus yetkililerle Cenevre'de bir araya geleceğini bildirmişti.
Bu nedenle de G-20 zirvesinde tartışılacak konuların başında Rusya’nın 19 Kasım'da yenilenmesi gerekecek olan BM Karadeniz Tahıl Girişimi'ni uzatmayı kabul edip etmeyeceği yer alıyor.
Euronews’e göre, Bali'deki görüşmeler sırasında liderlerin, kömür ve diğer fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırmanın yollarına odaklanması da bekleniyor.
JOKO WİDODO’DAN VOLODİMİR ZELENSKİ’YE DAVET
Nisan 2022’de Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ülkesi G-20 üyesi olmamasına rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi zirveye davet etmişti.
Endonezya Başbakanı Widodo, yayınladığı video mesajında davetinin gerekçesini anlatarak, “G-20'nin küresel ekonomik toparlanmada katalizör rolü olduğunu anlıyoruz ve küresel ekonomik toparlanmadan bahsettiğimizde şu anda iki önemli faktör var; koronavirüs ve Ukrayna'daki savaş" ifadelerini kullanmıştı.
Joko Widodo, "Endonezya G-20'yi birleştirmek istiyor. Barış ve istikrar, küresel ekonomik toparlanmanın ve büyümenin anahtarıdır” şeklinde konuşmuştu.
5 Kasım’da yaptığı açıklamada Putin ile konuşacak hiçbir şeyi kalmadığını söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, “Rusya lideri Vladimir Putin’in G-20 zirvesine katılma kararı alması ve orada boy göstermesi durumunda ben kesinlikle o zirveye katılmam. Bu tutum sadece bana değil, tüm Ukrayna halkına aittir” diye belirtmişti.
PUTİN G-20’DE YOK
G-20 Zirvesi yetkililerinden Luhut Binsar Pandjaitan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un zirvede Rus heyetine başkanlık edeceğini söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, G-20 Liderler Zirvesi hakkında yaptığı açıklamalarda, Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un temsil edeceğini söylemişti. Sözcü Zaharova, Lavrov başkanlığındaki heyetin toplantılara katılacağını ve bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştireceğini bildirmişti.
Mariya Zaharova ayrıca, “Rusya, ticari ve insani temelde dış pazarlara güvenilir bir gıda ve enerji kaynakları tedarikçisi olmaya hazır olduğunu teyit edecek, ancak fiyat kısıtlamaları ve diğer dış baskı girişimlerini reddedecek. Aynı zamanda Türkiye ile gaz işbirliğinin geliştirilmesiyle birlikte yine ortaklaşa tahıl ve gübre tedarikinin organize edilmesiyle ilgili hazırlanan bir dizi özel girişimi sunacak” ifadelerini kullanmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G-20 için Endonezya’nın Bali Adası’na gitti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ise zirveye çevrimiçi olarak katılması bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, ENDONEZYA’DA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi’ne katılmak için Endonezya’nın Bali adasına gitti.
Erdoğan, zirve çerçevesinde çeşitli ülke liderleriyle temaslar gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesi öncesinde Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya geldi.
İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve Endonezya arasında savunma sanayisi, teknoloji, ormancılık, çevre ve kalkınma alanlarında iş birliğini içeren beş anlaşma imzalandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün savunma, araştırma, ormancılık, çevre ve kalkınma alanlarında imzaladığımız anlaşmalar, ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak. Özel sektörlerimiz de bugün elektrikli otobüsler ve Sumatra otoyolu gibi projelere ilişkin önemli anlaşmalar imzalayacak” dedi.
Çavuşoğlu ayrıca, Endonezya'nın küresel zorluklara rağmen G20 Zirvesi'nde başarılı bir başkanlık yürüttüğünü söyleyerek, “Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ve Endonezya'nın onun liderliğindeki ilerlemesini de takdir ediyoruz. İslam dünyasının iki büyük gücü olarak, iş birliğimiz tüm dünyadaki Müslümanlar için kritik önemde” değerlendirmesinde bulundu.
Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto ise, “Bu anlaşmaları hayata geçirmek için büyük çaba harcandığını biliyorum. Endonezya ve Türkiye'nin ikili ilişkisi de günden güne güçlenerek artıyor. Bugün iki ülke liderinin açıklayacağı Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi'nin ikili ilişkilerde bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
G-20 ÖNCESİ BİDEN ve CİNPİNG YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, “Başkan, ABD ve Çin'i sert bir rekabet içinde görüyor, ancak bu rekabet çatışmaya veya karşı karşıya gelmeye dönüşmemeli” ifadelerini kullanmış Biden’ın, iklim değişikliği veya halk sağlığı da dahil olmak üzere iki ülkenin birlikte çalışabileceği alanları da gündeme getireceğini eklemişti.
Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xİ Cinping, G-20 Zirvesi için geldikleri Endonezya'nın Bali Adası'nda görüşme gerçekleştirdi.
Çin Devlet Başkanı Xi Cinping, koronavirüs pandemisinin başlamasından beri yurtdışı ziyaretlerine ara vermişti. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Perşembe'ye kadar Bali'de olacak. Daha sonrasında ise APEC zirvesi için Tayland'a geçecek.
Çin Devlet Başkanı Xi Cinping Biden’a, "Dünya barışı ve istikrarına dair umut yaratmak için tüm ülkelerle birlikte çalışmak gerekliliği var. İnsanlık benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya, dünya bir yol ayrımında ve nereye gideceği sadece bizim değil, tüm ülkelerin düşündüğü bir soru. Dünya, Çin ile ABD'nin ilişkilerini doğru bir şekilde yönetmesini bekliyor ve görüşmemiz tüm dünyada ilgiyle takip ediliyor" dedi.
Xi Cinping, “Çin-ABD ilişkilerinde stratejik öneme sahip meselelerle bölgesel ve küresel meseleler hakkında dürüst ve ayrıntılı bir görüş alışverişinde bulunmaya hazırım. İkili ilişkileri iki ülke halkının yararına olacak şekilde sağlıklı gelişme yoluna döndürmek için ortak çalışmalarımızı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden da Cinping’e, “Dünyanın, Çin ile ABD'den iklim değişikliklerinden gıda güvenliğine kadar küresel sorunların ele alınmasında anahtar roller oynamasını ve birlikte çalışabilmemizi beklediğine inanıyorum. ABD tam da bunu yapmaya, sizinle çalışmaya hazır, eğer sizin de arzu ettiğiniz buysa" yanıtını verdi.
İki ülke arasındaki farklılıkların üstesinden gelinmesi gerektiğini söyleyen Joe Biden, "İki ulusun liderleri olarak, Çin ile ABD'nin farklılıklarımızı yönetebileceğini gösterme, rekabetin bir tür çatışmaya dönüşmesini önleme ve karşılıklı işbirliğimizi gerektiren acil küresel sorunlarda birlikte çalışmanın yollarını tanımlama sorumluluğunu paylaşıyoruz. Bunun hem ülkelerimiz hem de uluslararası toplum için kritik olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.
Çin Devlet Başkanı ile yaptığı ikili görüşmenin ardından Biden’ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile nasıl bir iletişiminin olacağı da merak ediliyor.
Joe Biden, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren iki milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğini açıklamıştı.
Bugün gerçekleştirilen görüşmeler eşliğinde G-20 Liderler Zirvesi yarın İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin de katılımıyla toplanıyor. Bu yıl Endonezya tarafından yürütülen G-20 Zirvesi gelecek yıl Hindistan tarafından düzenlenecek.