G7 Zirvesi İtalya’da başlıyor: Gündemde Ukrayna ve Çin var

G7 ülkelerinin liderleri bugün İtalya’da bir araya geliyor. Zirvede, Ukrayna’ya desteğin artırılması ve Çin’e karşı birlik olma konuları ele alınacak.

G7 ülkelerinin liderleri bugün İtalya'da başlayacak zirve ile bir araya geliyor.

Zirvede, Ukrayna’ya desteğin artırılması ve Çin’e karşı birlik olma konuları görüşülecek.

Zirvede ayrıca, Orta Doğu, göç ve yapay zekâ (AI) gibi konular da ele alınacak.

G7 Zirvesi, 13 ile 15 Haziran tarihleri arasında İtalya’nın güneyinde gerçekleştirilecek.

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden, oğlu Hunter Biden'ın yasa dışı yollardan silah satın alırken uyuşturucu kullandığı konusunda yalan beyanat verme suçuyla hüküm giymesinden bir gün sonra İtalya'ya geldi.

G7 zirvesi, Avrupa genelindeki aşırı sağcı siyasi partilerin yükselişi ve erken seçim hazırlıklarının olduğu bir dönemde yapılıyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın 4 Temmuz'daki erken seçimde büyük ihtimalle iktidarı kaybetmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki başarısızlık nedeniyle sarsılmış durumda.

Kamuoyu araştırmalarına göre, Kanada ve Japonya Başbakanları için de tablo iyi gözükmüyor.

G7 zirvesine ev sahipliği yapan İtalya'nın Başbakanı Giorgia Meloni, geçen hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde zafer kazanmıştı.

Rusya'ya karşı inisiyatif almaya kararlı gözüken G7 liderleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri kullanarak Ukrayna'ya 50 milyar dolar büyüklüğünde kredi verme planı konusunda anlaşma sağlayabilirler.

Zirveye katılacak liderler arasındaki Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Biden ile uzun vadeli yeni bir güvenlik anlaşması imzalayacak.

Gazetecilere konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Bu anlaşmayı imzalayarak Rusya'ya kararlılık sinyali de göndermiş olacağız. Eğer (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin Ukrayna'yı destekleyen koalisyondan daha uzun süre dayanabileceğini düşünüyorsa, yanılıyor” ifadelerini kullandı.