İsrailli temsilciler: "Gazze'de soykırım yok, Güney Afrika'nın art niyeti var"

Güney Afrika, İsrail’in Refah’ta yürüttüğü askeri operasyonun engellenmesi için Uluslararası Adalet Divanı’ndan ek acil durum önlemi alması talebinde bulundu. Pretorya, süren duruşmalarda “İsrail’in durdurulması” konusundaki duruşunu korurken Tel Aviv temsilcileri, Güney Afrika’nın taleplerinin temelsiz olduğunu iddia ediyor.

Güney Afrika’nın Hollanda Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela, UAD yargıçlarından “İsrail ordusunun derhal, tamamen ve koşulsuz olarak Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi” talebinde bulundu.

Pretorya’nın yasal temsilcileri, geçtiğimiz hafta da Refah’ta ek koruma önlemleri alınmasını ve İsrail’in BM yetkilileri, insani yardım kuruluşları, gazeteciler ve araştırmacıların Gazze’ye engelsiz erişimine izin vermesini istemişti.

Temsilcilerden olan Tembeka Ngcukaitobi, “İsrail'in niyeti başından beri Filistinlilerin yaşamını yok etmek ve onları yeryüzünden silmekti. Refah son dayanak olarak kaldı” dedi.

16 Mayıs’ta başlayan duruşmalarda Güney Afrika, İsrail’in sivillerin kaçmasını söylediği Refah’a saldırmış olmasının, Tel Aviv’in “soykırım niyeti” taşıdığına kanıt oluşturduğunu da öne sürdü.

İsrail de yanıt olarak Refah’a düzenlenen operasyonun “gerekli” olduğunu, şehrin “Hamas militanlarının son kalesi” olduğunu iddia etti. Tel Aviv’in yetkilileri, “istemedikleri bir savaşa” çekildiklerini ve meşru müdafaa hakkını kullandıklarını da argümanlarına ekledi.

İsrailli temsilciler, Güney Afrika tarafından talep edilen önlemleri “dayanaksız” oldukları gerekçesiyle reddetti. Ayrıca temsilciler, Gazze’ye yardım girişini engellemediklerini ve bölgedeki sivillerin korunmasını için “olağan dışı çaba” sarfettiklerini de iddia etti.

Tel Aviv temsilcilerinden Tamar Tourgeman açıklamalarını sürdürdüğü sırada salondaki katılımcılardan birinin bağırarak “Yalancı!” dediği duyuldu.

Duruşmalar sürerken, İsrail ordusunun Gazze’yi bombalamaya devam etmesi dikkat çekti.

Uluslararası toplum, İsrail’e Refah’a saldırmaması yönünde uyarılarda bulunmaya devam ederken ABD, Tel Aviv’e 1 milyar dolar değerinde silah yardımında bulunacağını söyledi.