Kore Yarımadasında iki ülke arasında gerilim tırmanıyor!

Doğu ve Batı yönlerine çeşitli tip ve menzillerde toplam 90’ı aşkın füze fırlatan Kuzey Kore yönetiminin kasım ayı başında sadece bir günde 23 füze ateşlediği açıklandı. Pyongyang da düşmanlarını “yok etmek” için nükleer füze denemesi yaptığını doğruladı. Güney Kore ise Kuzey Kore’nin nükleer tehdidinin artması halinde Seul’un “kendi nükleer silahlarını edinebileceğini” bildirdi. Tüm bu olanlar da Kore Yarımadasındaki gerilimi artırdı.

Kuzey Kore, Eylül 2022’de düşman güçlerinin “Kuzey Kore’nin devlet liderliğine ve devletin nükleer kuvvetlerinin komuta örgütüne, nükleer veya nükleer olmayan bir saldırısı durumunda” nükleer silahları kullanabileceğine izin veren yasayı onayladı.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, “Ülkenin nükleer silaha sahip bir devlet statüsünün artık geri döndürülemez hale geldiğini” bildirdi.

Ekim 2022’de ise Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) yapılan nükleer başlıklı taktiksel füze denemelerinin potansiyel Güney Kore ve ABD hedeflerini “vurmak ve yok etmek” için gerçekleştirildiğinin Pyongyang tarafından onaylandığını açıkladı.

KCNA tarafından yapılan açıklamada, füze denemelerinin "düzenli ve planlı meşru müdafaa" olarak yapıldığı belirtildi.

Söz konusu açıklamada, “Kuzey Kore'nin ve bölgenin güvenliğini ABD'nin doğrudan askeri tehditlerinden korumak" için yapıldığı ifade edildi.

Kuzey Kore; ABD’nin, "Japonya ve Güney Kore’yi savunma konusundaki kararlılığımız sağlamdır” sözlerini ve Kore Yarımadasında düzenlediği tatbikatları bir “işgal provası” olarak görüyor. Bu nedenle Pyongyang, 2022’de önceki senelere göre bir yılda fırlattığından daha fazla sayıda füze ateşleyerek Kore Yarımadasındaki tansiyonu yükseltti.

Doğu ve batı yönlerine çeşitli tip ve menzillerde toplam 90’ı aşkın füze ateşleyen Pyongyang yönetimi, Kasım 2022’de sadece bir günde 23 füze fırlattı.

Kuzey Kore, 2023’ün ilk saatlerinde de balistik füze ateşledi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Ryongsong bölgesinden sabaha karşı 02.50'de ateşlenen füzenin, yaklaşık 400 kilometre uçtuktan sonra denize düştüğünü bildirdi. 

Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada ise 100 kilometre irtifaya ulaşan füzenin 350 kilometre yol aldıktan sonra Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünü açıkladı. 

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise "24 saatten kısa bir süre önce gerçekleştirilen üç denemenin yanı sıra son deneme, Pyongyang'ın yasa dışı kitle imha silahları ve balistik füze programının istikrar bozucu etkisini ortaya koymaktadır" denildi.

Açıklamada, "Washington'un Güney Kore ve Japonya'nın savunmasına yönelik taahhütlerinin sarsılmaz olduğu" belirtildi.

Ancak Kuzey Kore, “ekonomik sorunlarına karşın bütçesinde savunma harcamalarına yüksek pay ayırma” tutumunu bu yıl da devam ettirdi.

KCNA’nın haberine göre, Kuzey Kore Ulusal Meclisi, bütçeyi yüzde 1,7 artırırken, savunma bütçesini geçen yılla aynı oranda tutarak (yüzde 15,9) bu yıl da bütçenin önemli bir bölümünü savunma harcamalarına ayrılmasını kararlaştırdı.

KCNA, bütçede savunmaya ayrılan pay oranının "ülkenin askeri caydırıcılığını hem nitelik hem de nicelik olarak daha da güçlendirmek, ülkenin ve insanların onurunu ve güvenliğini sağlamak" maksadıyla geçen yılla aynı tutulduğunu bildirdi.

SEUL ve PYONGYANG ARASINDA YAŞANAN GERİLİM ARTIYOR

Güney Kore, Kuzey Kore’nin provokasyonları için misilleme yapacağını ve onu cezalandıracağını belirtiyor. Ancak Seul, Pyongyang’ın Güney Kore hava sahasına uçurduğu beş insansız hava aracını vuramadı ve savunmasındaki zayıflığı ortaya çıkardı.

Genelkurmay Başkanlığı İHA’lardan birinin başkent Seul’e kadar ulaştığını ve Kuzey Kore’ye döndüğünü bildirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ise Savunma Bakanı Lee Jong-sup’a tepki gösterdi. Devlet Başkanı, Savunma Bakanı’na hitaben, “Kuzey Kore’nin İHA saldırılarına karşı nasıl hazırlık yapılmaz? Geçmişte buna benzer birçok olay oldu, peki şimdiye kadar ne yaptınız? Bana uygun bir eğitim olmadığını ve hiçbir şey yapmadığını mı söylüyorsun?” İfadelerini kullandı.

4 Ocak'ta ise Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore’nin ülkesinin hava sahasını yeniden ihlal etmesi halinde Seul’un Pyongyang ile 2018 yılında yaptığı askeri anlaşmayı askıya alabileceğini söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol adına açıklama yapan Basın Sekreteri Kim Eun-hye, “Devlet Başkanı, Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerine, Kuzey Kore'nin topraklarımızı işgal etmek için başka bir provokasyon düzenlemesi durumunda askeri anlaşmanın geçerliliğini askıya almayı gözden geçirmeleri talimatını verdi” dedi.

2018 yılında yapılan askeri anlaşmanın askıya alınması; sınır karakollarının geri gelmesi, eski uçuşa yasak bölgede gerçek zamanlı tatbikatlar ve sınır ötesi propaganda yayınlarının yeniden başlaması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz günlerde de Güney Kore, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidinin artması halinde “kendi nükleer silahlarını edinebileceğini” açıkladı.

Ülkesinin ileri teknolojisinin, nükleer silah geliştirilmesinde kullanılabileceğini savunan Başkan Yoon Suk-yeol, “Eğer sorun daha da ciddileşirse, kendi nükleer silahlarımızı elde edebiliriz ve Güney Kore'ye taktik nükleer silahlar konuşlandırabiliriz. Böyle bir durum çok uzun sürmez" ifadelerini kullandı.

Mayıs 2022’de göreve gelen Yoon Suk-yeol, Kuzey'in protesto ettiği ve daha fazla füze farlatmasına yol açan ABD ile büyük ölçekli ortak askeri tatbikatları yeniden başlattı.

Güney Kore, Kuzey'i durdurmanın en iyi yolunun askeri güçle karşılık vermek olduğuna inanıyor.

BBC’de yer alan haberde ise Kuzey Kore'yi izleyen Korea Risk Group'un CEO'su Chad O'Carroll, iki Kore arasında yaşanan bu gerilimin ölümle sonuçlanabilecek doğrudan bir çatışmaya yol açabileceğini söylüyor.