Gürcistan'ın "Yabancı Ajan Yasası" tepki çekmeyi sürdürüyor
Gürcistan’da haftalardır süren tartışmalara sebep olan ve 14 Mayıs’ta parlamento tarafından onaylanan “Yabancı Ajanlar Yasası”na yönelik protestolar devam ediyor. “Rusyavari” olduğu gerekçesiyle eleştirilen bu yasa hem halkın hem de uluslararası toplumun tepkilerini çekiyor.
Gürcistan’ın 150 sandalyeli parlamentosuna gelen Yabancı Ajanlar Yasası, 84 vekilin desteğiyle geçtiğimiz salı günü kabul edildi.
Bu yasaya göre gelirinin beşte birinden fazlasını yurt dışındaki kanaklardan elde eden sivil toplum kuruluşları ve medya organizasyonları, “yabancı güçlerin çıkarına çalışan örgütler” olarak akredite edilecek.
Bu kuruluşlara yönelik farklı haberleştirme kısıtlamaları gündeme alınacak. Hassas bilgi paylaşmak zorunda olacak bu organizasyonlar, yasaya uymamaları halinde ciddi şekilde cezalandırılacak.
Hükümet, bu yasanın “Gürcistan toplumunda yer alan kuruluşların şeffaflık ve hesap verebilirliğini artırmayı” amaçladığını ifade etse de içeride ve dışarıda eleştirilerle karşılaşıyor.
Yurt içindeki muhalifler, Gürcistan içinde hükümet ve siyasal partiler dışında sponsor bulma ihtimalinin düşük olduğunu ve yabancı fonlamanın “bağımsız bir sivil toplumun inşası” konusunda kritik rol oynadığını söyledi. Ayrıca, hükümetin bu yasayla rakiplerini hedef alabileceği de belirtildi.
The Guardian’a konuşan Gürcistan Genç Avukatlar Derneği Başkanı Nona Kurdovanidze, tasarının yasalaşması halinde Gürcistan'da örgütlenme ve ifade özgürlüğü haklarını ciddi şekilde baltalama tehdidi taşıdığını belirtti ve “Terminolojinin kendisi bir kara leke taşıyor. Etkilenen kuruluşların ‘hain’ ya da yabancı çıkarlara hizmet eden ajanlar olduklarını ima ederek itibarlarını haksız bir şekilde zedeliyor” dedi.
Halk da bir ayı aşkın bir süredir kanuna karşı gösterilerine devam ediyor. Binlerce kişinin katıldığı gösterilerde, protestocuların yolları kapattığı ve parlamento binasına girmeye çalıştığı ifade edildi.
Yurt dışında da AB, ABD, NATO gibi Batılı ortaklar, Tiflis’in bu yasasına tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı James O’Brien, yasanın değişmemesi halinde Washington’un seyahat yasakları ve ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini dile getirdi. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, “Kremlin tarzı” olarak değerlendirilen bu kanunun ABD’yi “derin şekilde rahatsız ettiğini, yürürlüğe girmesi halinde ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi gerekeceğini” belirtti.
Avrupa Komisyonu ve AB Dış İlişkiler ve Savunma Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ayrı açıklamalarda Gürcistan halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti. Brüksel’den gelen açıklamada da yasanın, ülkenin AB entegrasyon sürecine olumsuz etkileri olduğu ifade edildi.
NATO Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Javier Colomina da sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Gürcistan'da kısa süre önce onaylanan ‘yabancı ajanlar’ ile ilgili mevzuat yanlış yönde atılmış bir adımdır ve NATO'nun desteklediği Gürcüler için kilit bir hedef olan Avrupa-Atlantik entegrasyonundan daha da uzaklaştırmaktadır. Sizi, rotayı değiştirmeye ve barışçıl protesto hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.