HAMAS kıdemli lideri Salih el-Aruri Beyrut'ta bir dron saldırısı sonucu öldürüldü

Beyrut’ta gerçekleşen bir patlama sonucu HAMAS Siyasi Bürosu Başkan Yardımcısı ve İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucusu Salih el-Aruri öldü. Saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

HAMAS, el-Aruri’ye gerçekleştirilen saldırıyı “terörist bir eylem” olarak nitelerken; Hizbullah da saldırının “Lübnan’ın egemenliğine tecavüz” niteliği taşıdığını ve cevapsız kalmayacağını belirtti.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati de saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail’in bölgesel bir savaş başlatmaya çalıştığını ifade etti.

İsrail saldırıyı düzenlediğini red veya kabul etmezken BBC, bir Tel Aviv sözcüsünün saldırıyı “HAMAS liderliğine yönelik cerrahi bir darbe” olarak tanımladığını aktardı.

Knesset üyesi Danny Danon, gizli servisleri ve orduyu Beyrut’taki saldırıdan ötürü X’te paylaştığı bir gönderi ile kutladı.

Danon’ın açıklamasında, “İsrail Savunma Güçleri’ni, Shin Bet’i, Mossad’ı ve kolluk kuvvetlerini Beyrut’ta HAMAS kıdemli lideri Salih el-Aruri’nin öldürülmesinden dolayı tebrik ederim. 7 Ekim katliamında yer alan herkes, onlara ulaşacağımızı ve onlarla hesabımızı göreceğimizi bilmeli” ifadeleri yer aldı.

Tahran’dan gelen açıklamalarda da el-Aruri’nin öldürülmesi bir “suç” olarak nitelendi. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, El-Aruri'nin öldürülmesinin İsrail'in “Gazze'de haftalardır süren savaş suçları, soykırım ve yıkımdan sonra hiçbir hedefine ulaşamadığına” işaret ettiğini söyledi.

HAMAS’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucusu Beyrut’ta bir dron saldırısıyla öldürüldü. El-Aruri ile birlikte hayatını kaybeden diğer 6 HAMAS üyesinin arasında 2 komutanın olduğu aktarıldı.

İsmail Haniye’ye de yakın olduğu bilinen el-Aruri, Hizbullah ile HAMAS arasındaki bağlantıları sağlamak için Beyrut’taydı.